Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
UKRATKO
Prosvjed Udruge Franak na zagrebačkim ulicama : Odazvala se tek trećina od najavljivanih 30 tisuća!

Prosvjed Udruge Franak na zagrebačkim ulicama :
Odazvala se tek trećina od najavljivanih 30 tisuća!

Veliki prosvjed Udruge Franak u Zagrebu je okupio trostruko manje sudionika nego je najavljivano, ali su poručili da od svoje bitke ne odustaju...

udruga franakVeli prosvjed Udruge Franak, danima najavljivan kao dan „D“ prevarenih, osiromašenih, blokiranih… nije izazvao prometni kolaps u hrvatskom glavnom gradu. Očekivalo se bar 30-ak tisuća ljudi. Okupilo ih se oko 10 tisuća , unatoč tome što su bili pojačani „jakim snagama“ iz BiH i Srbije, ali i sveprisutnim veteranima iz Savske 66. Na čelu s Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom koji su se prosvjednicima pridružili u samoj završnici, na Trgu sv. Marka. Iako su aktualni premijer Zoran Milanović i njegova Vlada makar nešto učinili da građani s kreditima u švicarskim francima ne dožive totalni bankrot, tako što je „švicarac“ zamrznut,  prosvjednici su ih počastili pogrdama iz uobičajenog repertoara.  „Bando lopovska“, Hoćemo ostavke” …vikali su “frankisti” pojačani ” orkestrom” zviždaljki i sirena , pod prozorima Vlade i Sabora.

Prosvjed je završio oko 15 sati, a glavna poruka njegovih aktera je ” borit ćemo se do kraja”, kako su isticali “frankisti”, članovi  udruge koja okuplja sve one što im je franak zagorčao život. Skup je osiguravao velik broj policajaca, a bili su raspoređeni i pred zgradom u kojoj živi hrvatski premijer Zoran Milanović.

–   U ime srbijanskih prosvjednika sudionicima skupa obratio se glumac Sreten Mokrović. – Bog sve vidi i ne prašta pa neće ni njima-  poručio je BiH „frankist“ Kemal Duraković. A u ime prijateljskih sindikata koji su u dobroj mjeri pomogli u organizaciji i masovnosti prosvjeda, govorio je Ozren Matijašević, poručujući aktualnoj vlasti da je ovo tek početak građanskog neposluha. Njegov kolega iz „Preporoda“, Željko Stipić kazao je kako osiromašena Hrvatska može izboriti pobjedu samo ako ne prihvati obmanu vladajućih koji ih uvjeravaju da “od njih moraju uzeti kako bi njima dali”… Neizbježni Krešimir Sever otkrio je kako su“ banke zločeste onoliko koliko im dopuste vlasti u zemljama u kojima rade“, založio se za kredite u kunama kako se to čini i u drugim europskim državama, a za situaciju koja se najbolje vidi na ulici, optužio je vlast, kako izvršnu i zakonodavnu, tako i monetarnu.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI