Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
KULTURA
Plakat za izložbu Danijela Žeželja u Galeriji Karas

Pretinac vremoplovne pošte:
Danijel Žeželj i Daniil Harms istovremeno – na sto godina razmaka

Plakat za izložbu Danijela Žeželja u Galeriji Karas
Plakat za izložbu Danijela Žeželja u Galeriji Karas

Plakat za izložbu Danijela Žeželja u Galeriji Karas

Stihove treba pisati tako da se – ako se pjesma baci u prozor – staklo razbije.

Daniil Harms

 

A evo i najave koja ne razbija stakla, već poziva na večerašnju izložbu crteža i grafika Danijela Žeželja koja se otvara u 19 sati u  Zagrebu, u Galeriji Karas u Praškoj 4, nazvana ‘Prije nego li dođem k tebi’, kako se zove i jedna od pjesama Daniila Harmsa iz 1931. godine.

– Izložba Prije nego li dođem k tebi zbirka je crteža i grafika inspiriranih poetskim tekstovima ruskog pisca i pjesnika Daniila Harmsa (1905-1942). Povod nastanka ovih radova bio je objavljivanje knjige Pucanj ispred (Petikat, 2014.), zbirke Harmsovih poezija u obradi i prijevodu Anice Vlašić-Anić – kažu u ULUPUH-u (Udruzi likovnih umjetnika primijenjenih umjetnika Hrvatske) koja, uz autora priređuje izložbu.
Žeželja u ULUPUH-u predstavljaju ovako:
Danijel Žeželj autor je stripova, animator, grafičar i ilustrator, a objavljivao je u časopisima i s izdavačima DC Comics/Vertigo, Marvel, Dark Horse, The New York Times, Harper’s Magazine, Dargaud, Grifo Edizioni, Hazard, itd. Autor je više od dvadeset strip albuma i tri animirana filma. Jedan je od osnivača umjetničke radionice Petikat.
Žeželjeva grafika iz 'Pucnja ispred'

Žeželjeva grafika iz ‘Pucnja ispred’

A nešto više o Žeželju i večerašnjoj izložbi govori Boris Greiner: pisac, grafički dizajner, autor filmova i multimedijalnih projekata. Evo dijela njegova teksta koji ide uz katalog izložbe.
– Komunikacija Daniila i Danijela odvija se posredstvom vremeplovne pošte kao medija jer bez obzira na sto godina razmaka ne stiče se dojam bilo kakve vremenske nepodudarnosti. I jedan i drugi, naime, kao da svoje realizacije ubacuju u vremenski sandučić gdje one jednostavno postoje, gotovo je nemoguće odrediti trenutak njihova nastanka kao i pretpostaviti vrijeme u kojem bi mogle izgubiti na aktualnosti. Smještene u toj vanvremenskoj zoni ostvaruju dijalog kako međusobno tako i s ostalim stanovnicima zgrade onkraj vremena, bez problema se sporazumijevajući iako govoreći svaki na svom jeziku. Fragmenti tog razgovora, bilo u stihovima ili slikama, ponekad polaze od realnog neosjetno ga napuštajući ali ne kao da odbacuju balast nego se od konkretnog asocijacijom odražavaju u neodredivost čije obrise i smjer kretanja i dalje naznačava polazište. Drugi puta stvarnosti uopće i nema, nema čvrstih točaka koje bi nam narativom mogle predložiti putokaz, nema vidljivih obilježja niti bilo kakvih atributa ispisane ili iscrtane konstrukcije, nego kao da je pjesma ili slika sama odlučila baš tako biti…. – piše uz ostalo Boris Greiner.
Još jedna...

Još jedna…

O knjigama osebujnog ruskog ‘satiričara rane sovjetske ere na čije je stvaralaštvo utjecao nadrealizam, apsurd i zaumno pisanje’, kako je netko opisao Harmsa, napisane su –  knjige. A pišu se i čitaju i danas, s obzirom kako je njegov izričaj i dalje vrlo aktualan, te je čvrsto uvezan sa svim apsurdnostima globalnih društvenih prilika u kojima živimo, a koje se bitno ne razlikuju od ‘Harmsovih vremena’.
Više o Danijelu Žeželju možete pročitati ovdje ili pak u nekim prijašnjim zapisima na Trisu, poput ovog, a galeriju Žeželjevih grafika iz Pucnja ispred možete razgledati i tu.
No oni koji šeću Zagrebom neka je pogledaju uživo, do 12. travnja, od utorka do petka od 11 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati u Galeriji Karas.
Za kraj, Harmsov zapis po kojem je naslovljena izložba.

 

Prije nego li dođem k tebi

Prije nego li dođem k tebi, pokucat ću na tvoj prozor. Ti ćeš me ugledati na prozoru. Potom ću ući u tvoj dom i ti ćeš me prepoznati. I ja ću ući u tebe i nitko osim tebe neće me ugledati i neće me prepoznati.

Ti ćeš me ugledati na prozoru.
Ti ćeš me ugledati na vratima.

Prozor i vrata...

Prozor i vrata…

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI