Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
POLITIKA / UKRATKO
Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović na današnjoj sjednici Vijeća uza obranu (Foto: Vlada RH)

Predsjednica i premijer na sjednici Vijeća za obranu:
Izdaci za Oružane snage ostaju isti

Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović na današnjoj sjednici Vijeća uza obranu (Foto: Vlada RH)

Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović na današnjoj sjednici Vijeća uza obranu (Foto: Vlada RH)

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović na današnjoj sjednici Vijeća uza obranu (Foto: Vlada RH)

U vili Prekrižje danas je održana 8. sjednica Vijeća za obranu, koju su  zajedno sazvali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović, na premijerovu inicijativu.

Na sjednici je glavna tema bilo stanje u Oružanim snagama RH, a kako je bila zatvorena za javnost, o njoj je su istovjetno priopćenje izdali  Vlada RH i Ured predsjednice.

–  Danas je u Uredu Predsjednice Republike Hrvatske održana 8. sjednica Vijeća za obranu, koju su zajednički sazvali Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i Predsjednik Vlade Zoran Milanović. Na sjednici su, kako je navedeno u važećem Zakonu o obrani, sudjelovali svi članovi Vijeća za obranu, a uvodna stručna izlaganja su održali ministar obrane Ante Kotromanović te načelnik Glavnog stožera, general zbora Drago Lovrić. U konstruktivnim razgovorima u kojima su sudjelovali svi članovi Vijeća, naznačena je potreba održavanja uspostavljene dinamike provedbe ključnih projekata u opremanju i modernizaciji Oružanih snaga, koji su naznačeni u Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga 2015.-2024. Pored obalnih ophodnih brodova, suvremenih topničkih sustava PzH-2000 te ostalih programa modernizacije, posebno je ukazano na prioritetnu modernizaciju radarskih sustava za nadzor pomorskog područja Republike Hrvatske, kao i na neophodnost izrade stručne studije o modelima modernizacije borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, tijekom 2015. godine.  Isto tako, naglašena je potreba zadržavanja postojeće razine obrambenog proračuna i njegovo postupno povećavanje u vremenu koje dolazi, a u skladu s realnim gospodarskim mogućnostima Republike Hrvatske. S ciljem sagledavanja i osmišljavanja dugoročnih procesa nadgradnje i podizanja razine ukupnih sposobnosti obrambenog sustava Republike Hrvatske, kao i višegodišnjeg programiranja i planiranja ljudskih, materijalnih i financijskih resursa, istaknuta je potreba izrade i donošenja ključnih strateških dokumenta iz područja obrane i nacionalne sigurnosti – stoji u priopćenju. Ovo je treći službeni susret premijera Milanovića s predsjednicom Grabar Kitarović od kada je ona izabrana. 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI