Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Po novac u Bruxselles – betinskom gajetom!

Po novac u Bruxselles – betinskom gajetom!

Tišnjanski donačelnik Miljenko Meštrov na konferenciji za novinare (Foto: Tris)

Tišnjanski donačelnik Miljenko Meštrov na konferenciji za novinare (Foto: Tris)

Općina Tisno pokreće projekt razvoja male brodogradnje na području Šibensko-kninske županije i poziva sve zainteresirane na stvaranje klastera, kako bi zajedno mogli aplicirati za sredstva iz  EU fondova.

U suradnji sa konzultantskom tvrtkom za EU fondove „UHY savjetovanje“, poljskim partnerom „Grupa B4“ i Hrvatskom gospodarskom komorom Općina Tisno pokreće projekt razvoja male brodogradnje na području Šibensko-kninske županije. Općina nastoji povezati sve aktere koji djeluju u bilo kojem segmentu male brodogradnje – projektante, graditelje, jedrare, užare, metalce… – neovisno o materijalu koji koriste za gradnju. Ciljevi projekta su oživjeti malu brodogradnju, razviti popratne djelatnosti, stvoriti nove kadrove iz ove struke i jačati gospodarski sektor.
– Na pokretanje ove inicijative potaknuli su nas rezultati pripreme materijala za Muzej drvene brodogradnje u Betini. Također, stanje u sektoru male brodogradnje u Dalmaciji i uopće na Jadranu je u stalnom padu, s tim da je drvena, tradicijska brodogradnja na koljenima. Jedina realna opcija opcija dizanja na razinu koju zaslužuje stoljetna tradicija je okrupnjivanje – udruživanje u klastere, koji su u programima EU prepoznati kao pokretač malih sredina – rekao je na konferenciji za novinare zamjenik načelnika Općine Tisno Miljenko Meštrov, pozivajući brodograditelje i sve druge zainteresirane na pristupanje klasteru.

– Brodograditelji, zajedno sa svojim kooperantima, i EU fondovi su ključni akteri ove priče, a mi se javljamo kao poveznica među njima – rekao je Meštrov.

Na suradnju su pozvani brodograditelji Vodica, Tribunja, Pirovca i cijelog otoka Murtera. – Poziv ostaje i dalje otvoren za sve koji su spremni participirati u razvoju kako svojih tako i kapaciteta svih kolega iz područja brodogradnje – rekao je Meštrov, naglašavajući kako je zajednički zadatak pripremiti projekt i dovesti ga do realizacije.

A kako su Poljaci kroz klastering iskoristili sredstva europskih fondova u sektoru brodogradnje zainteresirani će moći saznati na prezentaciji ‘Mogućnosti stvaranja klastera male brodogradnje te obnovljivih izvora energije u Dalmaciji uz implementaciju poljskih iskustava’ koja će u četvrtak s početkom u 10 sati biti upriličena u Hrvatskoh gospodarskoj komori u Splitu.  – Namjera susreta je transfer znanja, iskustva o poljskom klasteringu u Hrvatsku. Poljska je primijenila i iskoristila različite modele te sa sigurnošću možemo tvrditi da u Hrvatsku donosimo najbolji model koji je iznjedrilo poljsko iskustvo. Čak 85 posto klastera koji su ostvarili bespovratna sredstva primijenilo je upravo taj model – kaže Meštrov, pozivajući ovdašnje brodograditelje da u što većem broju dođu na prezentaciju.

klastermalebrodogradnje (1)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI