Neovisni novinarski portal
19.10.2020.
POLITIKA
Vladimir Šeks (Foto HDZ)

Odlazak saborskog veterana:
Vladimir Šeks otišao iz Sabora, aktivirao mirovinu i postao savjetnik na Pantovčaku

Vladimir Šeks (Foto HDZ)
Vladimir Šeks (Foto HDZ)

Vladimir Šeks (Foto HDZ)

Vladimir Šeks, najdugovječniji zastupnik, jedini koji je bio u svim sazivima Hrvatskog Sabora, nakon 25 godina odlazi iz parlamenta. Dobrovoljno. Danas je podnio neopozivu ostavku i odlučio aktivirati mirovinu. Naposlijetku, krajem ove godine navršit će 73 –ću, pa je i red da „položi oružje“. No, Šeks neće baciti sasvim koplje u trnje, nego će, kako kaže, ostati u politici, ali u daleko mirnijoj i komodnijoj poziciji. Bit će, naime, vanjski savjetnik, volonter u službi predsjednice Republike, Kolinde Grabar Kitarović za ustavno-pravna pitanja.

Za Šeksa se smatra da je godinama bio jedan od najmoćnijih ljudi HDZ-a, koji je, kako se znalo reći, drmao strankom iz sjene. Jedan je od osnivača HDZ-a, jedan od autora prvog Božićnog Ustava iz 1990., a 8. listopada 1991. upravo je  Vladimir Šeks objavio odluku o raskidu svih državno-pravnih sveza s bivšom SFRJ i proglasio neovisnost Hrvatske. Vrlo kratko bio je na dužnosti državnog tužitelja, nakon čega je obnašao funkciju potpredsjednika Vlade, a u 5. sazivu Sabora bio je njegov predsjednik. U HDZ-u već neko vrijeme „statira“, i reklo bi se da je odradio svoje.

Dugo je razmišljao, kaže, kako da ode u mirovinu a ipak ostane na neki način u politici. Ta mu se želja, u dogovoru s predsjendicom Grabar Kitarović, i ostvarila, pa savjetnička dužnost na Pantovčaku na najbolji način sublimira i Šeksove želje i potrebe predsjednice. Neće to biti klasični radni angažman, neće biti novčane naknade za ponuđene savjete, a ni svakodnevnog odlaska na posao. Taman po mjeri umornog zastupnika koji se ne miri s umirovljenjem…

– Nakon 25 godina u Saboru, došlo je vrijeme da se od njega rastanem. Aktivirat ću svoju mirovinu. Dao sam ostavku na mjesto saborskog zastupnika i to neopozivu, jer ću biti poseban savjetnik predsjednice za unutarnju politiku- izjavio je Šeks . Odluka nije iznenadna, u njemu je, kako je kazao, dugo sazrijevala i u skladu je s njegovom željom da više ne bude u Saboru ali ni u izvršnoj vlasti.

U zastupničkim klupama zamijenit će ga netko iz 4. izborne jedinice u kojoj je izabran u Sabor, ali o tome će odlučiti stranka.

Predsjednica će znati cijeniti ” bogato iskustvo i neupitnu stručnost” stranačkog kolege Vladimira Šeksa, kako se navodi u priopćenju iz njezina Ureda, jer riječ je o jedinom zastupniku koji je odradio sve mandate hrvatskog paralamenta od njegova prvog konstituiranja, a i jedan je od tvoraca prvog hrvatskog Ustava.

– Osobito cijenim njegovu odluku da nakon uspješne karijere saborskog zastupnika svojim znanjem i iskustvom dodatno osnaži moj savjetnički tim- poručila je predsjednica Republike u povodu Šeksova zastupničkog umirovljenja.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI