Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
GOSPODARSTVO / UKRATKO

Nakon viših trošarina, u utorak stižu i nove više cijene goriva!

Iako je ministar Gordan Maras uvjerovao hrvatsku javnost kako povećane trošarine građani neće ni osjetiti, te kako više trošarine ne bi trebale utjecati na cijenu goriva, stvarnost ga je i ovoga puta demantirala

Iako je ministar Gordan Maras uvjerovao hrvatsku javnost kako povećane trošarine građani neće ni osjetiti, te kako više trošarine ne bi trebale utjecati na cijenu goriva, stvarnost ga je i ovoga puta demantirala. Gorivo je pokupjelo i to za čak 25 lipa po litri što će građani itetkako osjetiti na svojim kućnim budžetima. Prosječno povećanje po spremniku iznosit će oko 15 kuna što nije zanemarivo poskupljenje.

Vlada je, podsjetimo donijela odluku o novim iznosima trošarina za benzin, dizel, plinsko ulje i kerozin, a trošarine su povećane za 20 lipa po litri.
Do porasta trošarina došlo je po direktivi Europske komisije, kako je javnost izvijestio ministar financija Boris Lalovac. Do kraja ove godine, s osnove viših trošarina za gorivo i cigarete, sliti će se oko 280 milijuna kuna, a na godišnjoj razini efekt će iznositi 450 milijuna kuna.
Novo poskupljenje goriva već u utorak
Vozači će se već u utorak suočiti sa još jednim poskupljenjem cijene goriva. Naime, do nove korekcije cijena doći će, kako se obrazlaže, zbog porasta cijene sirove nafte. Osim toga, na novo povećanje cijena utjecat će i tečaj dolara. Pretpostavlja se kako će u utorak cijena goriva biti viša od 26 pa sve do 32 lipe, ovisno o vrsti goriva i tvrtki koja ga prodaje.
Slijedi daljnje podizanje trošarina na duhanske proizvode
Što se tiče povećanja trošarina za cigarete Vlada je odlučila da minimalna trošarina s 648 kuna po 1000 komada cigareta poraste od 60 do 99 lipa po kutiji.
Ministar Lalovac pokušava ublažiti efekte ove mjere navodeći kako je trošarina u Hrvatskoj i dalje ispod one u Europi gdje prosječno iznosi 90 eura, a u Hrvatskoj se ona kreće oko 84 eura. Zaboravio je samo dodati usporedbu s plaćama. Najavio je i daljnje podizanje trošarina na duhanske proizvode.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI