Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
IZDVOJENO / UKRATKO
Mali Lošinj u velikoj elektronskoj izolaciji (foto Wikipedija)

Mrak zbog svjetlovoda:
Na Lošinju popravljali vodu, pa pokvarili internet, mobitele i plastične kartice

Mali Lošinj u velikoj elektronskoj izolaciji (foto Wikipedija)

 

Mali Lošinj u velikoj elektronskoj izolaciji (foto Wikipedija)

Evo jedne vijesti za koju će jedni reći da je dobra, a drugi da nije dobra. Naime, donedavno u Mali Lošinj i Veliki Lošinj u telefonskom i internetskom komunikacijskom smislu bili čitav dan ‘odsječeni’ od ostatka svijeta, a poteškoće u telekomunikaciji su osjetili i žitelji Cresa, Oliba, Suska, Silbe i Unija.

Popravljali vodu, pokvarili internet

To se desilo jer je netko popravljao vodovodnu mrežu, pa je usput pokvario tzv. svjetlovodnu mrežu – prekinut je svjetlovodni kabel. Popravljali vodu, pokvarili internet, reklo bi se. Na čitavom otoku je prekidom tog svjetlovodnog kabela nastao komunikacijski i informacijski mrak: Lošinjani i njihovi gosti ostali su bez telefonskih veza, interneta, ali i mogućnosti plaćanja plastičnim bančinim karticama. Lošinj je zadesila svojevrsna elektronska kataklizma, moglo bi se reći. Teoretski, netko je na otoku mogao gladovati ili žeđati čitav dan jer u džepu nije imao gotovine, nego kartice.
Nisu radili POS uređaji, u trgovinama su se stvarali redovi jer kupci nisu mogli plaćati karticama, a novac nisu mogli podizati jer ni bankomati nisu radili. Stanje se normaliziralo tek oko 19 sati. HT je u priopćenju naveo da su za prekid krive treće osobe. Naime, tijekom izvođenja građevinskih radova na vodovodnoj mreži prekinut je svjetlovodni kabel na području Nerezina – izvjestili su na HRT-u o ovom događaju.

Raspoložive snage čekale očevid

Kako su pojasnili u HT-u, ‘sve raspoložive ekipe HT-a su odmah izašle na teren’, no prije nego li su se uhvatili popravljanja kvara, morali su pričekati policiju da obavi očevid. Kad je stigla policija i očima uvidjela što se desilo, radnici HT-a su, vele, ‘u 17 sati započeli radove na popravku kvara’. I dok se iz HT-a ‘ispričavaju korisnicima radi poteškoća i eventualnih neugodnosti’, drugi su na Lošinju u ovom događaju u kratko vrijeme uvidjeli sve manjkavosti suvremenog svijeta, a koji se uvelike oslanja na tzv. suvremenu informacijsku tehnologiju, internet, mobilnu telefoniju itd. Osim toga, neki su zaključili kako to što se desilo i nije toliko loše, jer su se mnogi prisilno zakratko oslobodili ‘fejsa’, interneta, mobitela, TV programa i drugih elektronskih ‘blagodeti’.
Zanimljivo, gotovo istodobno su predstavnici lošinjske vlasti boravile u Londonu, gdje su, kako kažu, ‘Apoksiomen i Lošinj uspješno predstavljeni’.
Glava Apoksiomena (foto Marko Vrdoljak, izvor TZ Lošinj)

Glava Apoksiomena (foto Marko Vrdoljak, izvor TZ Lošinj)

Lošinj u izolaciji, lošinjske vlasti u Londonu

– Ponos i bogatstvo kulturne baštine Lošinja – kip Apoksiomena visok 192 cm, izronjen 1999. u neposrednoj blizini otoka Lošinja, izložen je u British Museumu, u sklopu izložbe „Definiranje ljepote“ koja se bavi tijelom u antičkoj grčkoj umjetnosti, do 5. srpnja – vele lošinske vlasti, koje su odlučile same uvjeriti kako je popularna statua primljena i smještena u Londonu.
Nadalje, kako se ističe, o Lošinju – otoku vitalnosti i zdravlja, značaju kipa za otok, kulturnu baštinu i turizam govorila je direktorica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Đurđica Šimičić, a prisutni su bili zamjenica gradonačelnika Grada Malog Lošinja Ana Kučić; član uprave Jadranke d.d. Goran Filipović; direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov; savjetnica TZ Kvarnera Renata Vincek te direktor predstavništva HTZ–a u Londonu Tonko Rilović.
– Publika je s oduševljenjem prihvatila i prezentaciju Lošinja te pohvalila koncept integracije u turizam i našu svakodnevicu – izjavila je nakon boravka domaće ekspedicije u Londonu Ana Kučić, zamjenica gradonačelnika Malog Lošinja.
Eto, zahvaljujući jakoj londonskoj delegaciji, Lošinj ipak nije bio posve odsječen od bijelog svijeta.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI