Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
EKOLOGIJA
Mazut i fekalije više ne plove Krkom, već ‘bujna močvarna vegetacija zadržava onečišćenja’

Mazut i fekalije više ne plove Krkom, već ‘bujna močvarna vegetacija zadržava onečišćenja’

Hrvatske vode sanirale su 350 metara nasipa na Orašnici (Foto: Tris/H. Pavić)

Hrvatske vode sanirale su 350 metara nasipa na Orašnici (Foto: Tris/H. Pavić)

Sanacijom nasipa na Orašnici vodotok Krke osiguran je od mazuta, fekalija i drugih onečišćenja iz Kninskih laguna. Kninjani, međutim, nisu.

 Prema projektu IGH teškom 1,2 mil. kuna bez PDV-a do tvtka Bormil je Hrvatske vode sanirala desnu obalu Orašnice na najugroženijem dijelu od Željezničkog mosta do DIV-a. Izgrađen je nasip s ciljem da se spriječi daljnje  prelijevanje vode iz korita rijeke Orašnice u obližnje lagune, odnosno zagađenje Orašnice i rijeke Krke do kojeg je dolazilo povratkom tih voda iz laguna. Upravo je mazut iz lagune bio ‘osumnjičen’ za naftno zagađenje izvorišta Jaruga zbog kojeg 80.000 žitelja Šibensko-kninske županije u rujnu prošle godine nije imalo pitku vodu. Nizvodno više neće ploviti kninske fekalne vode, te otpadne vode zapunjene mazutom i talogom teških metala iz tehnološkog procesa tvornice DIV, za koje je Ministarstvo zaštite okoliša utvrdilo da su ‘stalna opasnost po okoliš, rijeku Orašnicu, rijeku Krku, Nacionalni park Krka i zahvat za vodoopskrbu Jaruga, koje služi za vodoopskrbu Šibenika’.

Zbog nasipa, Kninske fekalije i druga zagađenja ostaju Kninu. Iako se u dijelu grada uz lagune već osjeća smrad, u Gradskoj upravi smatraju da će močvara apsorbirati sva zagađenja.

– U postojećoj situaciji otpadne vode koje završavaju u ovom dijelu grada izlijevaju se u močvarni teren uz željeznički kolosijek u kojem bujna močvarna vegetacija zadržava veliki dio onečišćenja. Ostatak prolazi kroz propust ispod industrijskog kolosijeka DIV-a na drugu stranu i dalje uz rub močvare. Slijedom navedenog, izgradnja zaštitnog nasipa uz Orašnicu ne bi trebala utjecati na otjecanje otpadnih voda – stoji u odgovoru na novinarski upit kojeg potpisuje Sanja Lozančić, službenica za informiranje Grada Knina.

Radovi na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda, koji se financira iz IPA projekta EU,  nakon dužeg prekida zbog problema s temeljenjem nastavljeni su u kolovozu prošle godine, a puštanje u rad se očekuje u kolovozu 2016. godine. Do tada će ‘bujna močvarna vegetacija zadržavati veliki dio onečišćenja, a ostatak će prolaziti kroz propust ispod industrijskog kolosijeka DIV-a na drugu stranu i dalje uz rub močvare’. ‘Croatia full of life’, kaže turistički slogan.

Do kolovoza 2016. otpadne vode Knina izlijeat će se u ovu močvaru (Foto: Tris/H. Pavić)

Do kolovoza 2016. otpadne vode Knina izlijevat će se u ovu močvaru (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI