Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
POLITIKA
Kninska gradska uprava podijelila otkaze “zbog štednje”, pa raspisala natječaje za nove službenike

Kninska gradska uprava podijelila otkaze “zbog štednje”, pa raspisala natječaje za nove službenike

Nikola Lončar (Foto H. Pavić) (4)Grad Knin plijeni medijsku pažnju i kad zaposlenike otpušta i kad ih zapošljava. Nedavno je pravu buru izazvao natječaj za prijem novih zaposlenika i najava kako će se gradska administracija povećati za desetak novih činovnika. Naime, 31.prosinca 2014. donesen je Plan prijema u službu u Gradu tijekom 2015., temeljem kojeg je raspisan i natječaj za dva nova djelatnika, referenta za protokol i odnose s javnošću i spremačicu. Međutim, reagirao je sindikat zbog činjenice da u postupku nije konzultiran i natječaj je poništen. Da bi 11.ožujka ove godine bio donesen novi Plan prijema službenika, a prije par dana raspisan je i novi natječaj , ali je u “popravnom postupku” zatraženo očitovanje sindikalnog povjerenika . Kninska uprava ide dalje i službenika treba sve više…

Posla ih stajala državna “mini porezna reforma” ili – podobnost?

Iako je još nedavno, gradonačelnica Josipa Rimac potpisala otkaze dvama stručnim suradnicima s visokom stručnom spremom i proglasila ih viškom, te ukinula njihova radna mjesta, a sve zbog, kako je izjavila, mjera štednje na koje ih prisiljava država svojom “mini poreznom reformom” za račun koje su gradovi i općine, pa tako i Knin, ostali bez značajnog dijela proračunskih prihoda. Kninske žrtve ” prisilne racionalizacije”, Nikola Lončar i Cecilija Tolo, sada uglas tvrde: Bilo je samo pitanje dana kada će nas gradonačelnica zamijeniti podobnima! Trebalo se samo riješiti nas koji smo za gradonačelnicu bili nepodobni, pa joj je kao alibi dobrodošla štednja. Nama su podijelili otkaze, zabranili dolazak na posao čak i u otkaznom roku, promijenili brave na uredima da ne možemo ni osobne svari uzeti, a onda temeljem novog Pravilnika o unutarnjem redu upravnih odjela u kojemu su naša radna mjesta preimenovana, raspisali natječaje kako bi primili – podobne! Ali, to neće tako proći- poručuje inž. poljoprivrede Nikola Lončar, bivši stručni suradnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša u gradskoj upravi, koji je već tužio Grad zbog, kako kaže, nezakonitog otkaza, a sada će podnijeti i dopunu tužbe zbog diskriminacije.- Nisu poštivali čl. 51. Zakona o radu i nisu konzultirali sindikalnog povjerenika, a osim toga nisu vodili računa ni o tome da su zaposlenici s preko 60 godina života zaštićeni.

Iz opisa posla izbacili poljoprivredu i – Lončara!?

A Lončaru je 63, samo dvije godine dijele ga do redovne mirovine…Na tek oglašeni natječaj za stručnog suradnika zaštite okoliša, Lončar se odlučio javiti, ali je već sutradan natječaj poništen!
-Po zakonu bi se natječaj za popunu toga radnog mjesta mogao raspisati tek nakon šest mjeseci, a osim toga ja bih morao imati prednost s obzirom na iskustvo na tim poslovima. Ali, da bi se osigurali od moga povratka, promijenili su i naziv radnog mjesta i uvjete koje za njega treba ispunjavati. Poljoprivredu su izbacili iz naziva, ostavili su samo zaštitu okoliša koja po znanstvenoj nomenklaturi spada u biotehničke znanosti, a ne u interdisciplinarno područje geografije kako to po slobodnoj “umjetničkoj” interpretaciji stoji u uvjetima, naštimanim prema osobi koju gradonačelnica želi angažirati za taj posao- optužuje Lončar i zaključuje: Već viđeno!

-Ljudi vode spor s Gradom zbog nezakonitih otkaza, a oni raspisju nove natječaje – ogorčeno će Cecilija Tolo, pravnica s položenim pravosudnim ispitom, nekadašnja pročelnica, a svojedobno i predstojnica Ureda gradonačelnice, kojoj je otkaz stupio na snagu u siječnju ove godine. No, de facto je s posla udaljena još u kolovozu prošle godine, kada je suspendirana zbog ,navodne, povrede službene dužnosti ( demantija na jednom portalu). Grad se žalio, a Cecilija Tolo dobila rješenje o stavljanju na raspolaganje. Ponudila je sporazumni raskid radnog odnosa i skraćenje otkaznog roka. Ali Grad je zauzvrat tražio da povuče sve tužbe i odustane od sudskih sporova.

C.Tolo: Žrtva sam odmazde

Cecilija Tolo

-Nikad! Želim satisfakciju i zato sam dala otkaz – odriješito će Tolo. Uskraćeno joj je i zakonsko pravo na otpremninu, nakon 18 godina rada u gradskoj upravi, oko 80-90 tisuća kuna, pa je, ističe, uvjerena da je žrtva odmazde jer se nebrojeno puta obraćala upravnoj inspekciji zbog nepravilnosti u radu gradske administracije. Kada je tražila otpremninu gradonačelnica Rimac i njezina pročelnica Sanja Lozančić kazale su da za to nema novaca u proračunu. -Zar ne znaju da za to moraju osigurati sredstva jer su mi ukinuli radno mjesto- čudi se Tolo i zaključuje: -Da sam ostala još mjesec dana, morali bi mi isplatiti otpremninu, ali željela sam otići čim prije i ostavila sam im taj novac, neka ga dijele kroz povišice- poručuje. Cecilija Tolo u međuvremenu se zaposlila kao ravnateljica Doma starih i nemoćnih u Oklaju, Nikola Lončar prijavio se na Zavod za zapošljavanje…
Sve je bilo dobro, kažu, do lokalnih izbora 2013. kada se Lončar kao pripadnik srpske nacionalne manjine na prijedlog SDSS-a kandidirao za zamjenika gradonačelnika na listi Darija Šimića kojega je podržao SDP. A Cecilija Tolo dala potporu Milivoju Kujundžiću.Takvo što se ne oprašta…

 

Josipa Rimac- Neka oni brinu o sebi, Grad će o sebi!

-To nema nikakve veze s istinom! Ima već dugo da nam je otišao djelatnik za protokol i morali smo raspisati natječaj za pripravnika, jer trebamo popuniti to mjesto. A drugi je natječaj raspisan za stručnog suradnika zaštite okoliša- objašnjava Josipa Rimac, gradonačelnica Knina. Na primjedbu da je Lončar bio stručni suradnik za zaštitu okoliša, Rimac nas ispravlja: Ne, on je bio za poljoprivredu. A nama je zbog naših rijeka, zbog Krke, zbog uništavanja UBS-a na Crvenoj zemlji i u Pađenima nužno imati djelatnika za zaštitu okoliša i zaštitu od eventualnih elementarnih nepogoda. A oni neka se brinu o sebi, Grad će o sebi i svojim potrebama. Neka pišu, ali čovjek mora biti pametan- veli Rimac. Što se pak tiče Plana prijma u službu u upravna tijela Grada Knina za 2015. kojim je predviđeno zapošljavanje čak devet novih službenika, gradonačelnica odmahuje rukom i pojašnjava: Ma to je plan želja i potreba. A druga je stvar koliko mi možemo isfinancirati. Zakon nas prisiljava da imamo ljude za javnu nabavu, za unutrašnju reviziju, itd. a to ne možeš financijski. Moraš se pružiti koliko se možeš pokriti- konstatira Rimac.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI