Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
IZDVOJENO
Budući ministar obrazovanja, znanosti i sporta?

Kardinal Bozanić u Uskrsnoj čestitci:
‘Vjera u uskrsnuće u ustavu je Kraljevstva Božjega’

Budući ministar obrazovanja, znanosti i sporta?

Josip Bozanić

 Uoči najvećeg kršćanskog blagdana čestitku svim vjernicima u Hrvatskoj i u svijetu uputio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, uz napomenu da je svaki, ali baš svaki čovjek, pozvan na svečanost proslave Isusova uskrsnuća.

– Isus nam je pripravio gozbu i uputio nam pozivnicu u kojoj stoje njegove riječi: »Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28). Uskrs je jedinstvena proslava, jer slavljenik, Krist, žrtvovani Jaganjac Božji, daje nam sve. Pobijedio je smrt i darovao nam je slobodu, darovao nam je samoga sebe. Krist nas oslobađa od grijeha, žalosti, duhovne praznine i osamljenosti. Po njegovoj smo muci otkupljeni, suuskrsli smo s Njime te smo pozvani sudjelovati u radosti Njegova uskrsnuća, jer s Isusom Kristom radost se uvijek iznova rađa (usp. RE, 1) – stoji u Uskrsnoj čestitci kardinala Bozanića.

Zagrebački nadbiskup, međutim, upozorio je i kako se ‘ponekad stječe dojam da je snažniji čovjekov muk pred prizorom Isusova mrtvoga tijela položena u grob, nego radost zbog njegova slavnoga uskrsnuća od mrtvih’. – Zavodljivo je beznađe, i vrlo lukavo postupa najprije s čovjekom, a onda sa zajednicom i s čitavim narodom. Osjećate li, braćo i sestre, taj sablasni muk koji se kod mnogih ljudi rađa kao plod mirenja s postojećim stanjem. Primjećujete li da muk u dušama ljudi, muk koji je rodila ravnodušnost sve više postaje zaglušujući? Nažalost, pokazuje se da je i u našoj Domovini na djelu kultura odbacivanja i isključivanja, koju je na toliko mjesta prokazao papa Franjo – upozorava nadbiskup, koji današnje vrijeme uspoređuje s vremenom prvih kršćana, koji su trpjeli neviđena progonstva i okrutna mučenja samo zato što su vjerovali u Isusovo uskrsnuće.

U čestitci Bozanić naglašava kako Uskrs nije slučajno povezan s proljećem: iz suhih, naoko beživotnih grana niču nove mladice, najraskošnije boje Stvoriteljeva djela oplemenjuju čovjekove obzore i daju dojam da čitava priroda pjeva slavu Bogu. – Uz to svjedočanstvo prirode lakše nam je pojmiti istinu da je Kristov križ po uskrsnuću procvao novim, besmrtnim životom za svakoga od nas, a vjera u uskrsnuće postala je, moglo bi se i tako reći, ustavnom kategorijom Kraljevstva Božjega – kaže Bozanić, zaželivši svima sretan i blagoslovljen Uskrs.

‘Uskrsnu čestitku nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića posredstvom elektronskih medija’ u cijelosti je objavljena na službenim internetskim stranicama Zagrebačke nadbiskupuje (POVEZNICA), i to  u tekstualnom i zvučnom (POVEZNICA) obliku.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI