Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
POLITIKA
Ivan Rude, povjerenik predstečaja u TLM – u: Igor Shamis je Ostap Bender!

Ivan Rude, povjerenik predstečaja u TLM – u:
Igor Shamis je Ostap Bender!

Ivan Rude (Foto H. Pavić) (1)Ivan Rude, šibenski odvjetnik, nesuđeni predsjednički kandidat, angažiran je kao povjerenik predstečajne nagodbe u TLM-ovim Prešaonicama (TPP). Konsterniran je najnovijim, dramatičnim događajima u Tvornici i ponašanjem vlasnika, ruskog poduzetnika Igora Shamisa. – Ako je točno ovo što čujem o zahtjevima koje vlasnik ima prema TLM-u, o njegovim traženjima da mu se uplaćuje na privatni račun pet tisuća eura tjedno itd., to je zrelo da financijska i kriminalistička policija odmah uđe u tvrtku. Očigledno postoje jake indicije da je riječ o bleferu, prevarantu, a to je znak za alarm. Treba odmah reagirati, to treba zaustaviti – smatra Rude.

Prije mjesec i pol dana Igor Shamis, ruski tajkun, navodni miljarder, preuzeo je vlasničke udjele od tvrtke Fintrust obitelji Pejčinoski u TLM-u  te postao novi vlasnik (90 posto) TLM-ovih Valjaonica, (75 posto) Prešaonica (TPP-a) i (40  posto) Adriala. Najavio je trenutno pokretanje proizvodnje u mjesecima blokiranom TPP-u i urgentnu isplatu plaća radnicima koji imaju prazne “bušte” već četiri mjeseca, zahuktavanje Valjaonica punim, pa i povećanim kapacitetom. No, Shamis dosad nije osigurao ni sirovinu, ni nastavak proizvodnje,  a nema ni plaća za radnike koji su vjerovali da je ruski biznismen njihov spasitelj. Umjesto toga, vlasnik je, kako tvrde u TLM-u, pokazao zanimanje samo za osobne financijske pogodnosti koje može izvući iz tvrtke. Od luksuznih automobila, otvorenih računa u skupim restoranima, tjedne apanaže od pet tisuća eura, a tražio je, kako je razvidno iz mailova koje je razmjenjivao s upravom, i uplate od 200-300 tisuća eura na račune nekih suspektnih off shore firmi na Sejšelima, Lihtenštajnu i Djevičanskim otocima.

– To je požar – dramatično će Rude. – Samo još nema vatrogasaca, a s obzirom na vrlo jake indicije i osnovanu sumnju na kaznena djela, odmah treba reagirati, a ne da nam se cijeli svijet ruga kako nas jedan bjelosvjetski blefer pravi majmunima.

Rude najavljuje ročište u predstečajnoj nagodbi do kraja mjeseca i za TVP i za TPP kada će biti utvrđene tražbine tvrtke. – Ali, već sad je jasno da od ruskog vlasnika nema ništa, ni robe, ni novaca. Vidjet ćemo koliko tko duguje i što će sve izaći na scenu, imat ćemo total TLM-ovog duga. A ovdje – poručuje predstečajni povjerenik – bez svježeg kapitala nema izlaza i za to ne treba nikakva feasibility studija, nikakav due diligence.

– To je Ostap Bender – reći će Rude. Ne znam što DORH i policija čekaju, morali bi odmah reagirati – kaže, i u svom stilu onako an passant dodaje: Navodno se nije imao vremena školovati, jer ga je život zgazio, pa je postao tokar. Ali, ne treba ga zato podcjenjivati, pa i drug Tito je bio samo bravar – ne bez cinizma će šibenski odvjetnik.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI