Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
POLITIKA
Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika: Tko želi referendum, neka plati ovjeru potpisa

Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika:
Tko želi referendum, neka plati ovjeru potpisa

Župan Goran Pauk i Jurica Žitko Forempoher (Foto: H. Pavić/Tris)

Župan Goran Pauk i Jurica Žitko Forempoher (Foto: H. Pavić/Tris)

U Šibeniku je u četvrtak najavljen početak prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u Jadranu. Na konferenciji za novinare najavili su ga aktivisti novog antinaftaškog pokreta Jadranski val, Jurica Žitko Forempoher, Nikolet Šoša i Ivan Tomić, a podržao ih je i šibensko-kninski župan Goran Pauk. Način prikupljanja potpisa je originalan, reklo bi se bizaran: Tko želi potpisati, mora platiti 50-ak kuna javnobilježničkih troškova.

Naime, ova organizacija ne kani potpise za referendum skupljati na ulici ni na jednom drugom mjestu, već očekuje da će građani sami potpisati, ovjeriti i poslati izjave da su za raspisivanje referenduma. Ovjera potpisa košta 46,6 kuna, tako da bi javni bilježnici za 500.000 potpisa, koliko ih Jadranski val najmanje kani prikupiti, zaradili čak 23,5 milijuna kuna. Na isti način bi bio proveden u referendum.

 – Jadranski val vas poziva na narodni referendum. Neka svi građani Hrvatske, ako zaista žele živjeti slobodni, potroše iznos, koji im je na žalost, jedva dovoljan za jedan dan preživljavanja i da odu u prvi javnobilježnički ured i pod punom materijalnom, kaznenom i svakom drugom običajnom odgovornošću potpišu izjavu: Ja (Ivan Horvat) izjavljujem da sam ZA ili PROTIV sazivanja referenduma o istraživanjima i eksploataciji ugljikovodika u Jadranskom moru. Sve ovjerene kopije izjava neka pošalju na adrese koje ćemo zajednički odrediti 30. travnja, nakon što vidimo koje će se inicijative i organizacije istome pridružiti. Istovremeno, fotografiju koju mogu napraviti mobitelom, fotokopiju ili drugu vrstu elektronske kopije pošalju na e-mail adresu koju ćemo također najaviti i zajednički odrediti – rekao je Žitko Forempoher.

Forempoher je donedavno djelovao kroz Živi zid, odnosno njegov ogranak Jadranski zid kojeg je i osnivač, te je zajedno s Ivanom Sinčićem predvodio njihove akcije i posjećivao antinaftaške tribine. Međutim, Forempoher je napustio Sinčića, Živi i Jadranski zid i prije nekoliko dana je krenuo u osnivanje Jadranskog vala i samostalno pokretanje ovog ‘javnobilježničkog’ referenduma. Ako je netko pomislio, važno je napomenuti da Forempoher nije javni bilježnik, već je nezaposlen, sa završenom školom primijenjene umjetnosti.  Na pitanje zašto se ne drži redovite, zakonom propisane procedure za prikupljanje potpisa za raspistivanje referenduma, Forempoher je rekao da moraju pokušati, jer ‘jedino što mogu izgubiti je Jadran’.

– Ja ne želim biti ničiji rob. Na vama je da se sjetite što je rekao Ambroz Gubec: Gospoda su velika zato jer vi klečite – poručio je Žitko Forenpoher.

Župan Goran Pauk (HDZ) odbacio je svaku stranačku konotaciju dolaska na ovu konferenciju i miješanje u razmirice unutar Živog zida.

– Podržavamo bilo koju incijativu koja će reći ne ovakvom postupku istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu. Kojim će načinom, kojim sredstvima reći ne, svatko preuzima odgovornost za sebe i svoju organizaciju – rekao je župan Goran Pauk (HDZ).

– Šibensko-kninska županija i ja osobno već smo se izjasnili o svemu onom s čim se u tom postupku ne slažemo, a ne slažemo se gotovo s ničim, jer je sve krenulo obrnuto od onoga kako je trebalo i zato sam tu. Ovo je jedan glas naroda koji je nezadovoljan. Između svega ovoga fokusiram se samo na bušenje Jadrana. Dajemo podršku svima onima koji žele da se to provede na jedan drukčiji, transperantniji način. Je li to ukidanje ovih odluka, je li to referendum, je li to bilo koji put, ali ovako kako je krenulo ne može ići dalje, jer to nije pravi put. To je put u silu, put u forsiranje nečega što se događa samo zato jer se nekome tako snilo – rekao je župan Pauk.

Jadranski val (Foto H. Pavić) (5)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI