Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
IZDVOJENO
Igra prijestolja i teorije zavjere: Hoće li danas Ekonomska dobiti novog v.d. ravnatelja?

Igra prijestolja i teorije zavjere:
Hoće li danas Ekonomska dobiti novog v.d. ravnatelja?

I hoće li to biti Diana Vodanović ili Igor Friedrich?

ekonomska

Gordijski čvor u Ekonomskoj školi u Šibeniku sve je zapetljaniji. Situacija je kompliciranija čak i od ZAMP-ovih pravila o naplaćivanju autorskih prava, a ne riješi li se danas, mogla bi ostati trajno zapetljana. Školski odbor na jučerašnjem sastanku nije uspio dokinuti krizu koja već mjesecima muči Školu i srozava joj ugled, a teorije zavjere o načinima kako je srušen natječaj na kojem je izabran Igor Friedrich bujaju svakog dana.
V.d. ravnateljica Diana Vodanović, kojoj mandat istječe ovih dana, ne odustaje od borbe. Dapače, njezin entuzijazam nimalo nije splasnuo od prvog dana „igre prijestolja“ u Ekonomskoj. Svoj optimizam temelji na navodnoj presudi Upravnog suda koji je izgleda proteklih dana donio odluku u njezinu korist, čime je uspjela poništiti rješenje Prosvjetne inspekcije po čijem ju je naputku je Ministarstvo obrazovanja odbilo lani imenovati za ravnateljicu. Kažemo „navodno“, jer Diana Vodanović već neko vrijeme odbija komunicirati s novinarima TRIS-a, pa nam ovu informaciju nije potvrdila iz prve ruke. Doznali smo je iz „druge“. Vodanović ne samo da udara kontru većini zaposlenika u Školi, koji je ne žele na mjestu ravnateljice, već i HDZ-u, vlastitoj stranci, koja također, na Školskom odboru prije mjesec dana, nije digla ruke za nju. Bude li izabrana bit će to, iz njezine perspektive, zbilja velika pobjeda.
Problema s novinarima ima i Darko Smolić, predsjednik Školskog odbora, čije dobivanje izjave je ekvivalent dobitku na lutriji. Svoja najnovija saznanja tako temeljimo na podužem mailu koji nam je jučer stigao od dijela nastavnika i djelatnika Škole, dramatično naslovnjenom „Strava i užas u Ekonomskoj“.
Prema dobivenim informacijama, izbor novog v.d. ravnatelja (koji mora stupiti na dužnost najkasnije 8. svibnja) uopće nije stavljen na dnevni red. Rasprava o tome počela je tek na inzistiranje pojedinih članova Odbora, no dogovor nije postignut; predstavnici Nastavničkog i Radničkog vijeća predlagali su Igora Friedricha, dok je Darko Smolić, predstavnik Roditeljskog vijeća (koje je nedavno također podržalo Friedricha), inzistirao na Diani Vodanović. Pitanje nastavnika koji su nas kontaktirali, zvuči sasvim logično: koga on, dakle, zastupa? „To je pljuska svim roditeljima učenika iz Ekonomske škole“, stoji u poruci.

Šok i nevjerica

„Nakon poništenja natječaja za izbor ravnatelja Ekonomske škole Šibenik zbog proceduralne pogreške od strane Školskog odbora, nastavnici su u dubokom šoku i nevjerici. Da pravda pobjeđuje, doimalo se do tog trenutka krajnje neupitnim. Izborili smo se za pobjedu svog kandidata prof. Igora Friedricha na Radničkom i Nastavničkom vijeću uz apsolutnu podršku Vijeća roditelja s jedinim ciljem – vratiti mir i red u školu pod vodstvom osobe u koju imamo povjerenje. Golemo razočaranje koje je uslijedilo nakon poništenja natječaja, osjećaj nemoći koji je teško zatomiti znajući da nakon lavovske borbe na kraju u ovoj zemlji čovjek ipak mora biti prije svega pravnik da bi uspio prepoznati ‘minu’ i dovesti proceduru uspješno do kraja“, kažu nam nastavnici Ekonomske.
„Posljednja dva tjedna nastavnike, tehničko–administrativno osoblje i same učenike, v.d. Vodanović traži od razrednika isporuku svih ispričnica za izostanke krajem siječnja i početkom veljače kada je vladao kaos u školi, a roditelji su navedene izostanke odavno opravdali uz oštru kritiku ponašanja v.d. Vodanović i primjedbe na njezinu aljkavu organizaciju nastave i zamjena. V.d. ravnateljica ujedno poziva učenike u svoj ured prisiljavajući ih da joj daju informacije o tome kako se nastavnici ponašaju na satovima, govore li o njoj, komentiraju li aktualne događaje u školi, kasne li na nastavne satove?“, tvrde u školi.
Odluka Vodanović ili Friedrich trebala bi biti donesena danas, na nastavku jučer započete sjednice Škoslkog odbora.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI