Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
IZDVOJENO
Humani genocid: Općina Tisno besplatno sterilizira mačke

Humani genocid:
Općina Tisno besplatno sterilizira mačke

Mačke (Fotoo Tris - H. Pavić) (1)

Domaća mačka (Felis catus), kućna mačka ili najčešće mačka je mali mesožder iz porodice mačaka. Prvobitno potječe od afričke divlje mačke, a živi uz ljude već oko 3.500 godina. Ali neće još dugo. Barem ne u Tisnom.

Domaće mačke žive oko 15-20 godina, ali uobičajeni životni vijek za populaciju mačaka bez ljudske pažnje i njege je različit, ovisno o spolu mačke, tako da životni vijek u mužjaka iznosi 1,4 do 3,2 godine, a u ženki 3,3 do 4,2 godine. Ljudska pažnja i njega mačaka u Tisnom, međutim, je takva da bi tamo bez nje živjele ako ne duže, onda barem mnogo ljepše. Naime, Općina Tisno je na svojim službenim internetskim stranicama objavila oglas ‘Besplatna sterilizacija mačaka’:

mackeplakat

 

Ovom akcijom općinske uprave nastupila su najteža vremena za ovdašnje mačke. Od 1474. godine, kada se Tisno prvi put u povijesti spominje, nije zabilježena ovakva okrutnost prema ovim ljupkim životinjicama. Znalo se dogoditi da prve mačiće bace u more, da se ‘viška’ mačje populacije riješe tako da ih ulove u vršu i utope u moru,  znalo se pucati u njih lovačkim oružjem, a dosad najokrutniji čin, prema pričama starih Tišnjana, dogodio se 2012. Općina Tisno je u srpnju te godine u promet pustila  sustav od 19 zelenih otoka tzv. Molok sustav podzemno-nadzemnih kontejnera namijenjenih za komunalni otpad, papir i plastiku, koji zadovoljavaju najnovije ekološke standarde, kako u Europskoj uniji tako i cijelom svijetu. Na taj način nestali su klasični kontejneri za smeće, klasično razbijenih poklopaca ili klasično prevrnuti, i zamijenjeni su  finskim polupodzemnim kontejnerima koji za mačke predstavljaju neosvojive utvrde. S ulica i trgova tako su nestala prirodna hranilišta ovih plemenitih životinja, ali mačke k’o mačke, imaju devet života i preživjele su  molokaust. Hoće li preživjeti najnoviji genocid koji im Općina sprema u suradnji s ‘renomiranom zagrebačkom klinikom za male životinje i volonterima’,  vidjet će se (i čuti) u veljači 2016. godine. Sterilizacija mačaka nije izum Tišnjana (POVEZNICA). Navodno je ova metoda humanija od ‘klasičnog’ ubijanja. I navodno je raširena u civiliziranom svijetu, a negdje i propisana zakonom.  Zagovornici ovakvog postupka kažu da su sterilizirane životinje i dalje odlični lovci, da je reduciranu populaciju lakše prehraniti i brinuti o njihovom zdravlju i dobrobiti, da mačke i ljudi nastavljaju živjeti u produktivnom zajedništvu… Niti Tišnjanima trebaju mačke-lovci niti su se ikada brinuli o njihovoj prehrani i zdravlju, a kamoli mislili o kakvom produktivnom zajedništvu… Pa čemu onda sterilizacija?

Tišnjanske mačke nekada su plašili da će ih pojesti talijanski turisti, a kako su preživjele svaki ferragosto, valjda će preživjeti i sterilizaciju (Foto: Tris/H. Pavić)

Tišnjanske mačke nekada su plašili da će ih pojesti talijanski turisti, a kako su preživjele svaki ferragosto, valjda će preživjeti pokušaj sterilizacije (Foto: Tris/H. Pavić)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI