Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
IZDVOJENO
Eric Cantona županu Pauku i gradonačelniku Buriću: ‘Ne dirajte moje stvari’

Eric Cantona županu Pauku i gradonačelniku Buriću:
‘Ne dirajte moje stvari’

Eric Cantona u Šibeniku (Foto ŠKŽ) (8)

Ne, slavni francuski nogometaš Eric Cantona ne poznaje tako dobro hrvatske prilike, ne zna za nepravomoćnu presudu HDZ-u niti za bivšeg predsjednika te stranke i premijera koji je u zatvoru. Nije se Cantona uplašio da bi ga šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić i šibensko-kninski župan Goran Pauk  mogli “oguliti”, uzeti njegove stvari.  Cantona je tek recitirao nekoliko rečenica na hrvatskom jeziku iz role filma koji će krajem svibnja snimati u Šibeniku.

Slavni Francuz, hodajuća legenda nogometa, ubuduće će češće boraviti u Hrvatskoj. Točnije, u Šibeniku, koji je u četvrtak posjetio radi snimanja filma.  Eric Cantona glumi glavnu ulogu u dugometražnom igranom filmu za djecu ‘Anka’,  koji će se snimati prema jednom od najljepših romana hrvatske književnosti ‘Anka Brazilijanka’ Mate Lovraka. Film redatelja Dejana Aćimovića snima se na području grada Šibenika i Šibensko-kninske županije u produkciji DA filma d.o.o., a koprodukciju je prihvatila i Hrvatska televizija. Kako će film sufinancirati Šibensko-kninska županija i Grad Šibenik, domaćini su mu za prvog posjeta ovome gradu, uz Aćimovića, bili upravo župan Goran Pauk i gradonačelnik Željko Burić. Cantona je u njihovoj pratnji obilazio lokacije  na kojima će se film snimati, kako u Gradu Šibeniku, tako i okolici Knina i Drniša.

Dolazak legende pripreman je u najstrožoj tajnosti, tako da su službenici Grada i Županije saznali tek u posljednji tren, a novinari ni onda, već su o gostovanju obaviješteni iz priopćenja Grada i Županije. Naime, domaćini su upozoreni da informacije medijima može davati samo PR agencija koja je angažirana u Splitu.  Zato o dolasku slavnog Francuza nisu obavijestili nikog od medija,  što je izazvalo ogorčenje, u prvom redu televizijskih snimatelja i fotoreportera.  Stoga o o posjetu zvijezde, za čije su praćenje zainteresirani najveći nacionalni, kao i svjetski, mediji, nitko ništa nije znao i još jednom je propuštena prilika da slike iz Šibenika obiđu planet.

 Ipak, uspjeli smo saznati neke zanimljive detalje posjeta slavnog nogometaša i glumca. Naime, nakon cjelodnevnog napornog obilaska Šibenika i okolice,  Eric Cantona je zajedno s bratom Jean-Marie Cantonom, redateljem Aćimovićem, županom, gradonačelnikom i službenicom Grada koja je bila u funkciji prevoditeljice, večerao u Konobi Pelegrini kraj šibenske katedrale sv. Jakova. Radi se o najprestižnijem restoranu u gradu, u kojem se o cijenama ne razgovara, a još manje osoblje daje informacije o gostima. Večeru su platili Grad i Županija, preko računa. Iznos koji su potrošili ne znamo, a zašto je račun podijeljen po pola možda najbolje govori činjenica da u ovom restoranu samo tjestenina košta 150 kuna, a Cantona i društvo pogostili su se sa čak 13 sljedova. Među ostalim, jeli su lešo meso buše, autohtonog kratkorogog, ilirskog goveda, rižot od cikle, šparoge i šibenske dagnje. Društvo je to zalilo s nekoliko boca Pošipa Korta Katarina i Bibićevog Bruta. Cantona je probao i pjenušac. Iako u restoranu poslužuju skupa piva poznatih, ali i biranih svjetskih brendova, slavni gost se oduševio jednim domaćim pivom – popio je tri boce Velebitskog.  Na večeri je društvo razgovaralo na engleskom i francuskom jeziku, a Cantona je domaćine iznenadio i poznavanjem hrvatskog. Naime, usred razgovora na engleskom odjednom je ispalio: ‘Ne dirajte moje stvari’. Svi su na to zapljeskali i nasmijali se.  Glumac, naime, s Aćimovićem pomalo već uči svoju glumačku rolu koja je na hrvatskom jeziku, tako da već ima najosnovniji vokabular. Tijekom večere iznenadio je domaćine s nekoliko cijelih rečenica na hrvatskom jeziku iz svoje filmske uloge. Kažu, izgovorio ih je sa simpatičnim francuskim naglaskom. A razgovor je bio opušten, kurtoazan. Cantona je hvalio ljepote Hrvatske i Šibenika, hranu i gostoljubivost.

Oduševljen je šibenskim ugostiteljima. Primijetio je kako je ophođenje, hrana i sve ostalo u Parizu odavno pretvoreno u industriju, a kako Hrvatska uz kvalitetu nudi i izvornost i nepatvorenu gostoljubivost. Bilo mu je drago i što ga u Šibeniku ljudi nisu salijetali. Da nije bio sa županom i gradonačelnikom prošao bi kao običan turist. Kako je pasionirani moreplovac, rekao je da mu je žao što za svog posjeta nije stigao vidjeti Kornate i što se tamo neće snimati ni jedna scena.  U Hrvatskoj je bio tri dana. U Zagrebu je odradio glumačke probe s glumcima Žarkom Savićem i Olgom Pakalović. Vraća se krajem svibnja. Snimanje će trajati 45 dana, a samom Cantoni će trebati 30 dana da odigra sve planirane scene.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI