Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
KULTURA
S današnje sjednice Festivalskog vjeća

Dramatično Vijeće MDF-a:
Boko prijetio odlaskom, financije skinute s dnevnog reda, program i dalje nedefiniran…

S današnje sjednice Festivalskog vjeća

…a nakon dva sata usput je spomenuto i da Međunarodni dječji festival u Šibeniku ima novu voditeljicu Ureda – Ivanu Badžim.

S današnje sjednice Festivalskog vjeća

S današnje sjednice Festivalskog vjeća

Krenulo je po zlu odmah na početku sjednice Festivalskog vijeća, kojemu ravnateljica šibenskog HNK Maja Trlaja nije prisustvovala zbog bolesti, kada su dramaturg Jasen Boko i predstavnik Ministarstva kulture Vladimir Stojsavljević imali prigovore na nerazrađenost predstavljenog financijskog plana za 55. MDF.
– Ovo izgleda kao interni dokument, radna verzija financijskog plana u kojoj ne postoje detaljne naznake o honorarima i troškovima pojedinih predstava – rekao je Stojsavljević, dok je Boko istaknuo da u predloženom planu nema ukupnog prikaza prihoda i rashoda. Glasovanje o financijskom planu potom je skinuto s dnevnog reda.
Jedan od razloga zašto financijski plan nije do kraja definiran, ispostavilo se, jest i to što domaći i strani dramski programi predstojećeg MDF-a još nisu odabrani. I dok je glumica Franka Klarić, zadužena za domaći program, blizu finalnog nacrta ovogodišnjih predstava, Jasen Boko, koji bi zajedno s redateljicom Nenni Delmestre, trebao biti izbornik stranog dramskog programa, za takvo nešto “prvi put čuje”.
– Tek sam sinoć dobio popis prijava stranih predstava i sad se od mene očekuje da kažem svoj konačni sud. Ja sam s Nenni Delmestre proteklih mjeseci pregledavao neke prijave, no na ovom popisu od sinoć pola tih predstava niti ne postoji. Među pristiglim materijalima, nadalje, uglavnom nema DVD-ova sa snimljenih predstavama, pa ne znam na temelju čega čemo donijeti odluku – izvijestio je Boko, ponudivši u jednom trenutku i svoju ostavku na članstvo u Festivalskom vijeću, jer “na takav način ne želi biti spominjan u kontekstu MDF-a”.
– Ovdje se ne radi o lošoj komunikaciji, već o neradu – zaključio je Vladimir Stojsavljević. – Kako bi se spasila situacija, a ona je rezultat toga što se Vijeće nije održalo na vrijeme, predlažem da se umjetnička vijeća u što kraćem roku sastanu, selektiraju predstave i da se na temelju toga donese financijski plan – rekao je.
To bi se sve trebalo dogoditi do 3. svibnja. U međuvremenu se povela i rasprava postoji li uopće Pravilnik o radu Festivalskog vijeća; predstavnica MDF-a Jagoda Sablić tvrdi da on već dvije godine leži neusvojen u Ministarstvu, dok Stojsavljević kaže da je Pravilnik odavno objavljen u Narodnim novinama i samim time postao važećim.
Budući se sve ovo odvija samo dva mjeseca prije početka MDF-a (20. lipnja), logično je da su se lončići na Vijeću malo polupali, pa su se mogli čuti i zaključci tipa: “Nije idealno da Sajam knjige bude održan u Gradskoj knjižnici”. No neke stvari su, osim svečanog otvorenja (s predstavom “Matilda”), ipak definirane, poput filmskog i likovnog programa, popisa radionica, a zna se i da će biti objavljena fotomonografija Ante Baranića, koji već 40 godina fotoaparatom bilježi festival i pamti i njegove sretnije dane.
Da ne zaboravimo, na kraju je napomenuto da je nova voditeljica Ureda MDF-a Ivana Badžim. Oko tog izbora sedam dana trajala je prava mala drama, no to je već jedna druga, mada jednako “zabavna” priča.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI