Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
KULTURA / SCENA
(Foto: Peter Hönnemann)

Donaufestival 2015:
Intenzivna potraga za umjetničkim stavovima

(Foto: Peter Hönnemann)

Vrhunac najavljenih koncerata i performansa na ovom austrijskom festivalu u Kremsu (od 24. do 26. travnja te od 30. travnja do 2. svibnja) bit će nastup kanadske post-rock skupine Godspeed You! Black Emperor.

(Foto: Peter Hönnemann)

(Foto: Peter Hönnemann)

I ove je godine još jedno proljeće u austrijskoj regiji Wachau (sat vremena udaljenoj od Beča) rezervirano za održavanje Donaufestivala! Tijekom dva vikenda ispunjena bogatim festivalskim programom, koji pulsira na relaciji između eksperimenta te suvremene pop i klupske kulture, Donaufestival donosi publici nove oblike kazališne, performativne i glazbene umjetnosti.
Od svog reizdanja u 2005., Donaufestival pozicionirao se na nacionalnoj i međunarodnoj razini kao jedinstvena platforma za nove umjetničke discipline van postojećih žanrovskih granica, a sve to prožeto društveno-političkom nužnosti i utopijom. S gotovo 50 koncerata i performansa, Donaufestival 2015. godine nastavlja intenzivnu potragu za umjetničkim stavovima koji nastaju između realnosti i utopije, a rezultirajući pružanjem drugačije koncepcije svijeta kroz nove perfomativne umjetničke formate i suvremene kazališne forme, slaganje radikalno novih zvučnih pejsaža koji sežu od eksperimentalnih elektronskih inovacija u ambientalnoj techno glazbi, preko audiovizualnih izvedbi, novih izvođačkih i klubskih formata do, u konačnici, umjetnosti zvuka i zvučnih instalacija.
U području izvedbe 2015. festival istražuje svoju zadanu temu kroz, interaktivnu performans-instalaciju “Situation Rooms“ Rimini Protokolla , aktivistickim intervencijama Reverend Billya i brojnim drugim izvedbama.
U glazbenom dijelu festival će braniti svoju zasluzenu reputaciju kao mjesto za radikalno nova zvučna iskustava kroz nastupe Godspeed You! Black Emperor, Nils Frahm, Scott Matthew, Autechre, Peter Kutin, Planningtorock, James Holden, Ben Frost i brojni drugi.
U posljednjih nekoliko godina, Donaufestival, u suradnji s Kunsthalle Krems i drugim partnerima, usmjerava pažnju i na područje likovne umjetnosti te njezinih performativnih aspekata: ove godine ta suradnja stavlja švicarsku umjetnicu Pipilotti RIST i njezine multimedijske projekte u središte pozornosti.
Više informacija o programu i ulaznicama: www.donaufestival.at

 

Tags:

VEZANE VIJESTI