Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO
Indijski ocean, snimila : J. Klisović

Do 2050. g. potpuno će nestati koraljni grebeni, dok se vrijedost oceana od 24 bilijuna $ brzo “topi”

Indijski ocean, snimila : J. Klisović

Najnovija izviješća pokazuju da se ocean mijenja brže nego u bilo kojem vremenu prethodnih milijuna godina. Istovremeno, zbog rasta ljudske populacije i oslanjanja na resurse mora, obnavljanje gospodarstva oceana i njegove temeljne imovine stvar je globalne hitnosti.

Indijski ocean, snimila : J. Klisović

Indijski ocean, snimila : J. Klisović

Stoji to u Izviješću Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) koje nam je proslijedila Petra Boić Petrač od koje saznajemo da je ono nastalo u suradnji s The Global Change Institute Sveučilišta u Queenslandu i The Boston Consulting Group (BCG). U izviješću je potanko opisano aktualno stanje gospodarske osnove oceana i njegovo bogatstvo, ali se ujedno upozorava i na moguće posljedice od nemilosrdnog napada  na oceanske resurse i to kroz pretjerano iskorištavanje, zloupotrebu i klimatske promjene.
Gospodarska vrijednost oceana procijenjena na 24 bilijuna dolara
Vrijednosti imovine oceana procjenjuja je  na najmanje 24 bilijuna $, ali se vrijednost, upozorava se, brzo smanjuje. U odnosu na 10 najjačih svjetskih gospodarstava, ocean bi zauzeo sedmo mjesto s godišnjom vrijednošću dobara i usluga u iznosu od 2, 5 bilijuna dolara.
“Ocean konkurira bogatstvu najbogatijih zemalja na svijetu, ali se, unatoč tomu, istovremeno  dopušta da ono  gospdarski tone“- rekao je Marco Lambertini, direktor WWF Internationala te konstatirao kako „kao odgovorni dioničari, ne možemo očekivati da ćemo u beskonačnost nesmotreno moći uzimati vrijednu imovinu oceana, a da pritom ne ulažemo u njegovu budućnosti.”
Kao neke od prijetnji morskom ribarstv u navedeno je neodrživo ribarstvo, uništavanje mangrove šume, te nestanak koralja i morske trave.
Do 2050. g. potpuno će nestati koraljni grebeni
Klimatske promjene vodeći su uzrok opadanja zdravlja oceana. Istraživanja uključena u ovo najnovije izvješće pokazuju da će po trenutnoj stopi globalnog zatopljenja, do 2050. godine potpuno nestati koraljni grebeni koji pružaju hranu, radna mjesta i prirodnu zaštitu od oluja za nekoliko stotina milijuna ljudi. Osim samog zagrijavanja vode, klimatske promjene izazivaju i povećanu kiselost oceana.
Indijski ocean, snimila . J. Klisović

Indijski ocean, snimila . J. Klisović

Ribarenje ugrožava zdravlje oceana
Pretjerana eksploatacija ribe još je jedan veliki razlog pada zdravlja oceana. Čak 90 posto svjetske zalihe ribe pretjerano je ili potpuno iskorišteno. Samo populacija pacifičke plavoperajne tune pala je za 96 posto od vremena kada ljudi nisu lovili ribu.
Još uvijek, na sreću, nije kasno da se preokrenu zabrinjavajući trendovi i da se osigura zdrav ocean koji će i dalje koristi ljudima, gospodarstvu i prirodi. Oživljavanje gospodarstva oceana predstavlja akcijski plan od osam točaka koje će oceanima vratiti njegov puni potencijal. Među najvažnijim akcijama nalazi se poduzimanje ozbiljnih mjera protiv klimatskih promjena i stvaranje čvrstih obveza koje se odnose na zaštitu obalnih i morskih područja.
Pomorski i obalni turizam Sredozemlja stvara prihod od 100 milijardi eura i zapošljava 1, 7 milijuna ljudi
Sredozemno more predstavlja ključnu gospodarsku odrednicu za obalne zemlje “, kaže Giuseppe Di Carlo, direktor morskog programa u WWF Mediteran i dodaje:
“Pomorski i obalni turizam, koji čine više od jedne trećine ukupnog pomorskog gospodarstva u Mediteranu, stvaraju ukupnu vrijednost od oko 100 milijardi eura, a zapošljavaju gotovo 1,7 milijuna ljudi. Turistički sektor također zapošljava ljude između 16 i 35 godina starosti, te je važan poticaj zapošljavanju mladih u regiji”.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI