Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
POLITIKA
Bivši ravnatelj NP Kornati Robert Bobinac: ‘Klarin je htio da potpisujem stvari koje su me mogle odvesti na dugogodišnju robiju’

Bivši ravnatelj NP Kornati Robert Bobinac:
‘Klarin je htio da potpisujem stvari koje su me mogle odvesti na dugogodišnju robiju’

Bobinac - konferencija za novinare (Foto H. Pavić) (2)

Zapisnicima sa sjednica Upravnog vijeća Javne ustanove Nacionalni park Kornati sada već bivši ravnatelj parka Robert Bobinac, zajedno s načelnikom Općine Murter – Kornati Ivanom Božikovim i predsjednikom Udruge Kurnatari Vladimirom Skračićem, na konferenciji za novinare u Šibeniku demantirao je optužbe člana Upravnog vijeća Kornata, načelnika Općine Tisno i saborskog zastupnika Ivana Klarina.

Najteža optužba na račun Bobinca bila je da je odbio zemljište koju mu je Općina Murter besplatno nudila za gradnju upravne zgrade Nacionalnog parka i samostalno, mimo Upravnog vijeća i Ministarstva, krenuo u dogovore kako bi po koruptivnoj cijeni od sedam milijuna mlijuna kuna kupio zgradu od privatnog investitora. Bobinac je novinarima predočio pismo namjere ponuđača i zapisnik 14. sjednice Upravnog vijeća od 17. listopada 2013. godine na kojoj je vijeću predočio ponudu za kupnju poslovnog prostora na adresi Butina 22 za 1,2 milijuna eura, pri čemu je on kao ravnatelj predlagao da se ide u najam, a tek potom u eventualnu kupovinu, dok je sam Klarin zagovarao kupovinu te zgrade.
– Svakako treba ići na kupovinu, a ne najam, ali najprije treba ispitati da li ustanova ima uvjeta za to – Klarinove su riječi iz zapisnika s tog sastanka.
– Sve što se u parku radilo ima pisani trag, sve je rađeno u konzultaciji s Ministarstvom zaštite okoliša – rekao je Bobinac koji je na konferenciju za novinare donio punu torbu dokumenata i optužio Klarina za strašne pritiske, što je na koncu rezultiralo njegovom ostavkom.

– Osim pritisaka na mene kao ravnatelja, koji su uništavali život mene i moje obitelji, i Upravno vijeće se opiralo mobinzima dugi niz mjeseci. To su bili pritisci da se potpisuju stvari koje bi me u najmajnju ruku odvele na dugogodišnju robiju. Njegova je igra bila da me se primora da dam ostavku, da se raspusti Upravno vijeće i da se postavi ono koje će izvršavati ono što gospodin želi – ustvrdio je Bobinac.

Naglasio je također i da ni iz SDP-a ni iz Ministarstva na njega nikad nije bilo pritisaka, već da je sve samostalna režija Ivana Klarina.
– Želim se ograditi od te nesretne politike, ali u backgroundu napada je ipak logo SDP-a. Želio bih da se ta stranka ogradi od napada, a moja je zadnja opcija da potražim zaštitu od političkog progona van Republike Hrvatske  – rekao Bobinac, naglašavajući da se želi zadržati izvan političkih sfera i da nema ništa ni za ni protiv HDZ-a i SDP-a.

Demantirao je i Klarinove prozivke da je on kao ravnatelj odbio potpisati sporazum o prezentacijskom centru nacionalnih parkova i parkova prirode u Betini, i to zapisnikom 21. sjednice Upravnog vijeća, na kojem je jednoglasno donesen zaključak  da Vijeće nije za prezentacijski centar u Betini u datim okolnostima. 
– Klarin je direktno na mene kao ravnatelja parka vršio pritisak da radim protiv volje Upravnog vijeća – ustvrdio je Bobinac. 
Kaže kako je osobno želio izbjeći bilo kakve skandale, u trenutku kada Nacionalni park očekuje verifikacijsku komisiju iz Europarka da verificira strategiju razvoja održivog turizma, projekt težak 30 milijna kuna.

– Želio sam izbjeći skandale i povući se na miran način. Međutm Klarin očito time hrani svoj politički ego i nastavlja s brutalnim cipelarenjem. Obraćam se javnosti pitanjem kako se čovjek može zaštititi od pomahnitalog saborskog zastupnika koji se brutalno iživljava nad ljudima – zavapio je Bobinac.

Sporazum o prezentacijskom centru u Betini nije htio potpisati iz prostog razloga jer kao ravnatelj smije samostalno potpisivati ugovore samo do 200.000 kuna.
– Međutim, nastupio je najgori mogući oblik reketarenja da se onemogući jednoj javnoj ustanovi, jednom parku od nacionalnog interesa da funkcionira i da ga se ucjenjuje, kako bi došao u tako strašnu poziciju da bude prisiljen preseliti u nekakav objekt koji je tek pod navodnicima besplatan – rekao je Bobinac.

Demantirao je i Klarinove tvrdnje da je osobno sudjelovao na pet sastanaka na kojima se dogovaralo uređenje prezentacijskog centra i ustvrdio da je bio samo na jednom, nakon kojeg je održana sjednica Upravnog vijeća, gdje je sporazum odbijen.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI