Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
POLITIKA
Direktorica kampanje HDZ-a Josipa Rimac i predsjednik stranke Tomislav Karamarko na nedavno stranačkom skupu u Vodicama (Foto: H. Pavić)

Tomislav Karamarko već odlučio:
Nema ukidanja županija

Direktorica kampanje HDZ-a Josipa Rimac i predsjednik stranke Tomislav Karamarko na nedavno stranačkom skupu u Vodicama (Foto: H. Pavić)

Tomislav Karamarko u Vodicama (Foto H. Pavić) (1)

Uz gradonačelnike i  župane hrvatskih gradova i županije, ali i šest iz BiH, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u četvrtak je u Vodicama sudjelovao na stranačkom seminaru ‘EU i lokalna uprava – Kako dalje?“ Seminar je zatvoren za javnost, ali je predsjednik najveće oporbene stranke u pauzi odgovarao na novinarska pitanja.

– Ovo je naš treći susret u godinu dana, moramo se pohvaliti da smo povećali broj sudionika. Imamo dakle sada 61 gradonačelnika i 11 župana. Ovi susreti su jako značajni jer gradonačelnici i načelnici općina na njima naprosto razmjenjuju iskustva. To su ljudi koji žive konkretan život s građanima, koji rješavaju njihove probleme, komunalne, infrastrukturne, investicije i čitav niz problema koji je na njihovim leđima i mislim da je bitno da imamo tu komunikaciju, takozvane centralne vlasti danas-sutra i njih koji sve to skupa doista provode na terenu. Kad pitate o broju županija, ne, mi županije nećemo dirati. Županijski sustav je jako dobro prihvaćen, zaživio je i ljudi se identificiraju sa svojim županijama. Da li županije rade dobro, to je drugo pitanje. Da li su racionalne, to je također drugo pitanje. Dakle mi ih trebamo racionalizirati, digitalizirati da budu efikasne. Nije problem u njihovom broju nego u njihovoj efikasnosti. Manje više mi smo zadovoljni s radom nekih županija, s druge strane morate znati da županije opterećuju proračun za manje od dva posto. Dakle, skoro rekao bih zanemarivo, iako nam je svaka kuna itekako važna. Što se tiče gradova i općina, naravno, o tome ćemo pričati, o njihovoj racionalizaciji. Ali županije nećemo dirati. Imamo osim ovog funkcionalnog i jedan povijesni razlog, a to je da ne želimo Hrvatsku dijeliti na nikakve regije, nikakve pokrajine. To nam ne treba. Prema tome, sustav županija je jako dobro smišljen, on je efikasan i on će ostati – najavio je Tomislav Karamarko, kao da je već u poziciji da o tome odlučuje.

Na pitanje misli li da je u Hrvatskoj previše općina i gradova, rekao je da ne misli u ovom momentu ništa o tome.
– Samo kažem da ćemo racionalizirati. U onom momentu kad dođemo na vlast, onda ćemo sjesti s gradonačelnicima i načelnicima i dogovoriti kako dalje, kako racionalizirati, biti što efikasniji i što bolji na usluzi našim građanima – rekao je Karamarko.

Novinari su ga pitali i za Zagreb, hoće li se HDZ prikloniti Milanu Bandiću.
– HDZ se nema kome priklanjati. HDZ u ovom momentu u Gradu Zagrebu vodi politiku stabilizacije. Mi smo mogli već napraviti političku gužvu, da smo htjeli. Gospodin Bandić je imao izvjesne probleme, bio je odsutan s radnog mjesta, prema tome, mi nismo to htjeli koristiti. Mi ne želimo nove izbore u Zagrebu. Mi želimo da se stabilizira situaciju u gradu. Grad Žagreb je preskup za život građana koji u njemu žive. Imamo prirez, imamo doprinose, imamo čuda, komunalne doprinose itd. Skupo je živjeti u Gradu Zagrebu i građani Zagreba su zaslužili da imaju stabilnu upravu. HDZ će sve napraviti da se situacija u Zagrebu stabilizira, a ne da bi tu situaciju otežavali. Prema tome, kad budu izbori za dvije godine, mi ćemo imati najboljeg kandidata i napokon preuzeti grad Zagreb – rekao je Karamarko.

Komentirajući najave povećanja trošarina predsjednik HDZ-a je rekao da je Vlada u letargiji i povlači očajničke poteze.
–  Vlada povlači poteze za koje ni sama na zna zašto, moguće da sutra promijene tu svoju odluku. Vlada je očito dobila negativnu ocjenu u ovom prvom polukontaktu u Buxsellesu, u svibnju očekujemo tu potpunu odbijenicu, na žalost. Na žalost, ponavljam, jer volio bih da uspiju, zbog naših građana, zbog svih nas. Međutim, Vlada je pokazala da to ne
može. Vidjeli ste jučer na aktualnom satu  da oni niti na jedno pitanje nisu dali jasan odgovor. Da je problem kod pemijera da li 12 ili 18 milijardi deficita, njemu je svejedno šest milijardi gore ili dolje kao da razgovaramo o nekim kunama, o pet ili šest kuna. Prema tome, odavna govorimo da je to jedan neozbiljan rad, da je Vlada doista propustila da bilo što korisno napravi za svoju zemlju. Svaki tjedan, svaki mjesec što su duže na vlasti, naši problemi su sve veći teži – rekao je Karamarko.

Za promjene s porezima i trošarinama rekao je da su prelijevanje iz šupljeg u prazno.
– Povećavali su plaće u siječnju, a sad to na slijedećem zavoju uzimaju građanima džepa. To je prelijevanje iz šupljeg u prazno. Tu neće biti rekao bih pravih pomaka. Tu neće biti pravih pomaka sve dok se ne potakne proizvodnja, dok se ne počne povećavati broj radnih mjesta, dok ne uđu prave investicije ništa se neće događati. Mi samo govorimo o uštedama i kako će one napuniti proračun. Nitko ne govori kako ćemo ga realno puniti kroz razvoj i proizvodnju nego samo kako to uzeti i iz čijeg džepa uzeti – kaže Karamarko.

Za najave privatizacije HEP-a predsjednik HDZ-a je rekao da je to samo jedan od pokušaja krpanja proračunskih rupa. – Poseže se za onim što se zove obiteljsko srebro, zlato, blago ili kako ćemo već reći.  Vrlo problematično, to je potez rekao bih jednokratnog efekta za pupunit ne znam koji dio proračunske rupe, a mi ćemo trajno izgubiti HEP. Da li oni prodaju infrastrukturu ili samo biznis, samo posao, to je pitanje na koje oni javnost uopće ne upozoravaju niti su dali bilo kakvu informaciju o tome – rekao je.

Na pitanje o proslavi Oluje ponovio je svoj stav da ona treba biti u Kninu, a da je svako izmještanje nepotrebno.
– Predsjednica je vrlo konstruktivna oko tog, rekao bih, problema, sad već kako ćemo proslaviti naš najveći povijesni dan prihvatljivo. Naravno da se o tome razgovara, da u tome sve strane budu realne i da budemo svjesni što možemo učiniti i što je najpametnije u ovom momentu. Moj stav, već sam ga rekao, je da ta proslava bude u Kninu, da ne idemo u neke eksperimente jer u ovom momentu je to skupo. To poskupljuje rekao bih tu priču oko proslave za četiri pet milijuna kuna, koliko sam informiran – kaže Karamarko.

Zamoljen da komentira priču o tome da HDZ nudi koaliciju IDS-u i Reformistima, Karamarko je rekao da se radi o vicu.
– HDZ, koja pobjeđuje na svim izborima zadnje dvije i pol godine, HDZ koja je na vlasti u 46, 47 i 48 posto svih općina i gradova, HDZ koja je 18 godina na vlasti u državi koja postoji 25 godina, HDZ sa 200.000 članova da se nudi? Kome? Strankama koje danas imaju 1,1 posto? 0,9 posto? Mi se nikom ne nudimo. Naravno da je dosta onih koji su
zainteresirani da budu u koaliciji s nama, jer su shvatili da preko koalicije s nama mogu ulaziti u parlament, čak i u Europski parlament. Međutim, mi imamo svoju koaliciju, mi imamo formulu te koalicije koja je do sada uspješna. Mi isto nećemo raditi eksperiment, tako da to da se mi nudimo, to je dobar vic – zaključuje Karamarko.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI