Neovisni novinarski portal
26.2.2021.
POLITIKA
Županijska skupština šibensko-kninska traži izuzeće za istražna polja u blizini Kornata

Županijska skupština šibensko-kninska traži izuzeće za istražna polja u blizini Kornata

Današnje zasjedanje Županijske skupštine (Foto: Tris/H. Pavić)

Današnje zasjedanje Županijske skupštine (Foto: Tris/H. Pavić)

Šibensko-kninska županija ne želi naftne platforme na svome području. Posebnim Zaključkom, stoga, traži od Vlade da iz Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu izbaci tri istraživačka polja : 8., 10. i 11. Neprihvatljivo je, tvrdi župan Goran Pauk, da se Jadran buši u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Kornati. Župan je inicirao, Županijska skupština verificirala. Ali, ako je tko vjerovao da bi se na toj temi u Skupštini moglo osigurati jedinstvo, prevario se. Zaključak je prošao sa svega 24 glasa, šest je vijećnika (SDP i NL Stipe Petrine) bilo suzdržano, a jedna ruka digla se protiv. Bila je to vijećnica HNS-a Vlatka Duilo. Nimalo slučajno, reklo bi se…

Neki vijećnici su u agilnosti župana Gorana Pauka prepoznali više licemjerje negoli brigu za nacionalno bogatstvo par excellence kao što Kornati bez sumnje jesu. Jer, župan, koji se tijekom tzv. aktualnog sata u kojemu vijećnici postavljaju pitanja brani nenadležnošću i lakonski odgovara „ja sam kriva adresa za to, županija nije nadležna, pitajte one u čijoj je to ingerenciji“, odjednom nema problema s temom u kojoj je apsolutno nenadležan. Bušenje nafte u Jadranu u djelokrugu je Vlade, a ne županije. Ali, unatoč tome, Pauk se snažno založio i za javnu prezentaciju Okvirnog plana istraživanja ugljikovodika u Šibeniku i drugim priobalnim središtima, i za javni otpor naftnim platformama u šibenskom akvatoriju jer je to nespojivo s turizmom na koji se županija sve ozbiljnije oslanja.

Licemjeran Zaključak

– Kako to da vas sada ne smeta što niste nadležni, a kad je vijećnik iz Knina upozorio na neprimjerenu obnovu jedne gradske ulice, nervozno ste uzvratili kako županija nema ništa s tim, neka se obrati Hrvatskim cestama – spočitala je županu SDP-ovka Jadranka Blaće.

A da je Zaključak licemjeren konstrukt, ocijenio je i nezavisni Stipe Petrina koji je , štoviše, ustvrdio:

– Da je vaša Vlada 2007. izglasala ZERP danas bi imali sasvim drugu situaciju. Prema tome , kriva je i vaša, HDZ-ova Vlada i ova aktualna. A najgore od svega je što o tome odluku i ne donosi hrvatska  Vlada nego vjerovnici koji nas pritišću – izjavio je Petrina, napominjući kako referendum o tom pitanju drži najpoštenijom opcijom.

No, župan se nije upuštao u odmjeravanje krivnje bivše i sadašnje Vlade, nego je tek skrenuo pozornost vijećnika na nedemokratsku proceduru  u kojoj se odlučuje o potencijalnim koncesionarima, zaobilazeći prijeko potrebnu javnu raspravu i opipavanje pulsa javnosti. Za njega je neoprostivo da se dijele koncesije za istražna polja, a da se građane koji žive na tim područjima o svemu nije ništa ni pitalo, ili da se Strateška studija utjecaja na okoliš, umjesto da bude pretpostavka poslu, radi  post festum, kada se o svemu već odlučilo. Trebamo se odlučiti jesmo li za naftu ili za turizam, u najkraćem će Pauk.

 HNS-ovka Duilo lojalna stranci  više nego “općem dobru”

Eksplicitno protiv  izdvojenog zaključka Šibensko-kninske županije bila je tek vijećnica HNS-a Vlatka Duilo. Očekivano. Jer, lojalnost stranci u hrvatskim prilikama je gotovo ispred lojalnosti obitelji nekmoli nekom imaginarnom „općem dobru“. Duilo, držeći stranu HNS-ovom ministru Ivanu Vrdoljaku, podsjeća da se Jadran buši već četiri desetljeća, a u javnosti se stvara dojam kako je to projekt Vlade Zorana Milanovića i kako s njom po prvi put platforme stižu u Jadran. – Činjenica je da s naše strane Jadrana i sada ima 133 bušotine i 19 platformi, a s talijanske daleko više. Istra je turistički najrazvijenija hrvatska regija, a naftne platforme uz istarske obale su godinama i to se nimalo negativno ne odražava na turizam- isticala je kao ključni argument u prilog istraživanja ugljikovodika u Jadranu Duilo. A onda i pokušala poentirati: Jeste li vi za to da kutinska Petrokemija, a s njom i Luka Šibenik, kojoj je vlasnik, ode u stečaj?  A kako će ga izbjeći ako ne bude imala jeftiniji plin koji će se crpiti iz Jadrana – retorički je pitala „skupštinare“ HNS-ovka. Nije uspjela pridobiti vijećnike, pa je njezin glas protiv brisanja istražnih polja na šibenskom području ostao usamljen.

Nenadležni župan ovog se puta nije dao zbuniti nadležnostima Vlade, pa je, naftnim bušotinama u šibenskom akvatoriju spremno rekao „NE“, makar takav akt nikakvog pravnog učinka nema. Ali, dobro je znati da je župan ekološki svjestan i za jedinstveni Kornatski arhipelag građanski zabrinut. Valjda će njegova zabrinutost odoljeti i eventualnom dolasku HDZ-a na vlast u državi…

Vijećnica Vlatka Duilo smatra da je protivljenje bušenju Jadrana licemjerno (Foto: Tris/H. Pavić)

Vijećnica Vlatka Duilo ostala je usamljena na braniku jadranskih bušotina   (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI