Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO
WWF: Priroda je investicijski plan od 300 milijardi eura koji će pokrenuti Europu

WWF:
Priroda je investicijski plan od 300 milijardi eura koji će pokrenuti Europu

WWF-jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode koja ima gotovo 5 milijuna pristaša diljem svijeta predstavila je u utorak u Bruxellesu u Belgiji novo izvješće pod nazivom „Od krize do prilike: pet koraka do održivog europskog gospodarstva“. Stručnjaci ove ugledne organizacije pokazali su kako bi gospodarstvo EU, ukoliko bi se odlučilo na veću učinkovitost kod potrošnje resursa, moglo generirati godišnji ekvivalent Junckerovog investicijskog plana vrijednog 300 milijardi eura.

5 koraka do održivog europskog gospodarstva

Priroda je investicijski plan vrijedan 300 milijardi eura koji će pokrenuti Europu
Kako saznajemo od Petre Boić Petrač iz WWF-a, izvješće je predstavljeno u trenutku kada se 28 europskih ministara gospodarstva i financija sastaje u Bruxellesu kako bi postigli dogovor o novom 315 milijardi eura vrijednom Europskom fondu za strateška ulaganja (EFSI) kojeg je je predložio predsjednik Juncker kako bi potaknuo gospodarsku aktivnost i otvaranje novih radnih mjesta.
Saniranje šteta od poplava u zadnjih 10 godina koštalo nas je više od 150 milijardi eura, godišnje saniranje onečišćenja zraka  košta 537 milijardi eura…
WWF-ovo izvješće pokazuje da će nadolazeća ekološka katastrofa višestruko nadmašiti trenutnu ekonomsku krizu. Saniranje šteta od poplava koštalo nas je više od 150 milijardi eura u proteklih 10 godina, onečišćenja zraka košta nas svake godine oko 537 milijardi eura, dok industrija EU svake godine uveze više od 300 milijardi eura sirovina koje smo potrošili u Europi.
Foto: HGSS
„Umjesto kratkoročnog principa “rasti prljavo, počisti kasnije”, predsjednik Juncker i EU čelnici trebali bi pogledati stvarne simptome naših posrnulih gospodarstava: nestajanje prirodnih resursa i ignoriranje tog problema od strane tržišta. Stvar je jednostavna: nijedno gospodarstvo se ne može razvijati bez vlastitih prirodnih resursa“, izjavio je Sébastien Godinot, inače WWF-ov ekonomist i autor izvješća.
Izvješće se, inače poziva na više od 400 studija i izvješća ključnih institucija kao što su OECD, UNEP, World Bank, IMF, ILO i Europske Komisije, gospodarskih savjetnika poput McKinsey i Ecofys te vodećih svjetskih ekonomista poput Lorda Sterna, Pavana Sukhdeva, pa čak i Simona Kuznetsa, „oca BDP-a“. Sva izviješća vode do jednog zaključka: izgradnja održivog gospodarstva u znatnoj će mjeri smanjiti troškove uklanjanja prljavog gospodarstva.
Održivom ekonomijom do 20 milijuna radnih mjesta do 2020. g. Kako?
„Održiva ekonomija može donijeti velike prednosti koje vrijede mnogo više od Junckerovog investicijskog plana i može osigurati do 20 milijuna radnih mjesta do 2020. godine. Kako? Odgovor je sadržan u smanjenju potrošnje resursa i energije, čime bi se popravili tržišni neuspjesi i ujedno zaštitila priroda u Europi“, dodao je Godinot.
WWF-ovo izvješće predstavlja putokaz u pet koraka kako bi Europa izgradila održive ekonomije usmjerene na ostvarive ciljeve u idućih pet godina. Potrebno je integrirati pet ključnih okvira kako bi se postigli maksimalni rezultati- klimatske promjene i energetika, učinkovito upravljanje resursima, fiskalne i financijske politike, snažno političko vodstvo za globalni održivi razvoj, te izrada nove krovne strategije za razvoj Europe od sada pa do 2050.
Izvješće se može preuzeti OVDJE.
Tko je WWF i koji su njezini ciljevi, misija?
WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi propadanje zemljina prirodnog okoliša te da izgradi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom. Pri tomu treba čuvati svjetsku biološku raznolikost, osigurati održivost upotrebe obnovljivih prirodnih resursa i promovirati smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje.
Dodatne informacije o ovoj zanimljivoj i nadasve aktualnoj temi mogu se dobiti “klikom” na: www.panda.org/media ili adria.panda.org.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI