Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Umjesto ukidanja, županijama dati više novca

Umjesto ukidanja, županijama dati više novca

Hrvatska zajednica županija pozvala je da se prestane govoriti o ukidanju županija, nego da se poradi na njihovom funkcioniranju i učinkovitosti, što vrijedi i za gradove i općine.
Tolušić i Dobroslavić (Foto:HZŽ)

Tolušić i Dobroslavić (Foto:HZŽ)

Hrvatska zajednica županija pozvala je da se prestane govoriti o ukidanju županija, nego da se poradi na  njihovom funkcioniranju i učinkovitosti, što vrijedi i za gradove i općine. 

U organizaciji Instituta za javne financije, u petak 27. veljače, u  Novinarskom domu održan je okrugli stol Fiskalni položaj županija koji se temelji na newsletteru „Neto fiskalni položaj županija od 2011. do 2013.“. Prema rezultatima istraživanja koje je proveo Institut za javne financije samo su četiri od ukupno 21 županije neto uplatitelji, a ostalih 17 županija su neto primatelji iz proračuna opće države. Ipak, istaknuto je kako za uspostavu učinkovitijeg sustava regionalne vlasti nije nužno smanjenje broja županija i preustroj nego jača fiskalna decentralizacija koja će dugoročno omogućiti održivi razvoj – priopćili su iz Hrvatske zajednice županije (POVEZNICA).

                S tim se u svom izlaganju složio i Ivica Bošnjak, predsjednik Radne skupine za financije i proračun pri Hrvatskoj zajednici županija.

”Mi u Hrvatskoj zajednici županija smatramo da nije problem u broju županija nego u njihovom funkcioniranju i učinkovitosti, isto vrijedi za gradove i općine. Potrebno je raditi na jačoj učinkovitosti i većoj fiskalnoj decentralizaciji. Županije su od 2002. do danas bitno unaprijedile svoje mogućnosti bolje apsorpcije fiskalne decentralizacije, većina njih je uvela riznice u svoje proračune, stvorila preduvjete za povlačenje sredstava EU fondova i općenito ojačala svoje kapacitete”,  rekao je Bošnjak. On je ukazao i na potrebu da se percepcija o broju zaposlenih u županijama koji predstavljaju teret regionalnim proračunima otkloni.


„Zaposlenici svih županija čine samo 0,85% od ukupno 230.000 državnih službenika. Samo FINA ima više zaposlenih nego sve županije zajedno“, istaknuo je Bošnjak.

Sličnog je mišljenja i Josipa Rimac, gradonačelnica Knina i potpredsjednica Udruge gradova koja također ističe nužnost funkcionalne i fiskalne decentralizacije.

„Smatram  da županije ne treba ukidati, ali treba promijeniti zakonsku regulativu koja će županijama promijeniti ovlasti, vratiti im poslove koje su nekad radile i dati im nove poslove. Kada bi se županijama vratile ovlasti za izdavanje građevinskih dozvola, upravljanje pomorskim dobrom i prihodi od tih i drugih aktivnosti sigurno se danas ne bi postavljalo pitanje trebamo li zadržati županije“, rekla je gradonačelnica Rimac i osvrnula se na druge subjekte koji se financiraju iz državnog proračuna. Ako razgovaramo o smanjenju javne uprave i lokalne uprave, zar se to ne bi trebalo odnositi na cijelu državu, a ne samo na jedinice regionalne i lokalne samouprave.“ naglasila je Rimac.

                U radu Okruglog stola, uz autore i znanstvenike, sudjelovali su i župani Zlatko Komadina, Vladimr Šišljagić i Predrag Štromar.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI