Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
POLITIKA
U bivšoj vojarni – veteranski centar

U bivšoj vojarni – veteranski centar

U Šibeniku je danas održan sastanak na kojem su predstavnici Grada s predstavnicima Ministarstva branitelja razmatrali mogućnost ustanovljavanja Vetaranskog centra, za koji su već predložene lokacije u bivšim vojarnama Jamnjak, Gomnjanik i Bribirski knezovi.

O izgradnji i opremanji vetaranskog centra u Šibeniku su razgovarali zamjenica ministra Vesna Nađ i gradonačelnik dr. Željko Burić, zajedno sa suradnicima.  Sastanku se pridružio i Franko Vidović, saborski zastupnik i član saborskog Odbora za ratne veterane. Predstavnici ministarstva izvijestili su gradonačelnika Burića kako je Šibenik nakon detaljne analize odabran kao jedno od četiri mjesta koja se smatraju pogodnim za uspostavu ovakvog centra.
 – U ime Grada Šibenika i svoje osobno ime dajem punu podršku ovoj ideji. Sve što budemo mogli, to ćemo i napraviti kako bi se ovaj projekt realizirao u našem gradu –  izjavio je Burić, dodavši kako je Šibenik idealna lokacija za Veteranski centar zbog jako dobre akutne bolnice u našem gradu te inicijativi za osnivanja buduće Veteranske bolnice u Kninu. Kao najizglednija lokacija, pored vojarne Jamnjak i Gomiljak, spomenuta je vojarna Bribirskih knezova.
Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ istaknula je kako je u realizaciji ovog projekta iznimno važna podrška lokalne zajednice. Kako je rečeno na sastanku, jedinice lokalne samouprave posjeduju kapacitete za osiguravanje komunalno opremljenog građevinskog zemljišta za izgradnju Veteranskih centara, a jedno od rješenja je i  prenamjena već postojećih objekata u vlasništvu Republike Hrvatske, odnosno jedinica lokalne samouprave za potrebe centara.  – Veteranski centri ušli su u Zakon o pravima hrvatskih branitelja i njihovih obitelji kao ustanove za rehabilitaciju i stacionarnu njegu. U tim objektima bi se uz sve vrste rehabilitacije provodile i razne edukacije koje bi osnaživale sve stradalnike i hrvatske branitelje da se što kvalitetnije integriraju u sve društvene procese – objasnila je Nađ, koja je  odbila nakon sastanka dati izjavu i odgovarati na novinarska pitanja.

Franko Vidović je zahvalio gradonačelniku na podršci projektu, s obzirom da je Šibenik od početka promišljan kao jedna od izglednih lokacija za smještaj veteranskog centra. – Važno je napomenuti kako bi ovaj centar u Šibeniku bio komplementaran s onim što pokušavamo napraviti u Kninu, a to je veteranska bolnica. S druge strane, projekt bi rasteretio i dio usluga naše postojeće Opće bolnice, a dobili bismo i niz sadržaja; od konkretne zdravstvene usluge, do  društvenih i sportskih sadržaja, barokomore, radionica… – rekao je Vidović.

S obzirom da postojeći sustav socijalne i zdravstvene skrbi ne omogućava usmjerenu njegu i rehabilitaciju za najosjetljiviji dio braniteljske populacije kojoj nije moguće pružiti potpunu skrb unutar vlastite obitelji, prepoznaje se potreba za sveobuhvatnom skrbi za sve sudionike ratnih zbivanja. Rješenje ovog problema usvojeno je u Ekonomskom programu Republike Hrvatske za 2013. godinu u obliku Veteranskih centara. Ustrojem ovakvih ustanova, koje su osmišljene kao centri smještajno-rehabilitacijskog tipa, postojeće državne institucije više ne bi bile jedini pružatelji socijalnih usluga dostupnih navedenoj populaciji. Boravak u centru jednim bi dijelom bio privremen, a dijelom trajni, dok bi lokalni karakter centara spriječio izdvajanje korisnika iz poznatog socijalnog okruženja.

Nakon sastanka predstavnici Grada i Ministarstva branitelja obišli su moguće lokacije Veteranskog centra

Nakon sastanka predstavnici Grada i Ministarstva branitelja obišli su moguće lokacije Veteranskog centra

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI