Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Talijanski ministar zaštite okoliša o hrvatskim planovima bušenja: ‘Nismo samo promatrači onoga što se događa na Jadranu’

Talijanski ministar zaštite okoliša o hrvatskim planovima bušenja:
‘Nismo samo promatrači onoga što se događa na Jadranu’

trivellazioni-offshore-petrolio

Nakon Slovenije i Italija je traži da bude uključena u konzultacije o planovima bušenja na hrvatskom dijelu Jadrana. Kako je danas na svojim službenim stranicama objavilo talijansko Ministarstvo zaštite okoliša (POVEZNICA),  Italija je od hrvatske vlade zatražila i dobila mogućnost sudjelovanja u konzultacijama oko plana bušenja nafte i plina u Jadranskom moru.

“Italija – rekao je ministar zaštite okoliša Gian Luca Galletti – ima vrlo stroge propise o pitanju bušenja, čiji je cilj prije svega maksimalna sigurnost okoliša. Želimo biti u potpunosti svjesni onoga što se događa među našim obalama, tim više što su energetske intervencije s potencijalnim utjecajem na okoliš bile za nas nezaobilazan korak.  I to je također način da se odgovori onima koji su se u posljednjih nekoliko mjeseci  bojali da je Italija bila samo promatrač onoga što se događa u Jadranu “, navodi ministar u priopćenju.

Opća uprava za procjene utjecaja na okoliš Ministarstva je pokazala interes za sudjelovanje u postupku strateške procjene utjecaja na okoliš (SEA)  “Plana i okvirnog programa za istraživanje i proizvodnju ugljikovodika u Jadranu” hrvatske vlade, kao što je propisano Direktivom 2001/42 / EZ i  protokola Espoo konvencije koja je potpisana 2003. godine u Kijevu.

Zagreb je 26. veljače o planovima bušenja obavijestio talijansko Ministarstvo zaštite okoliša, koje je zatražilo konzultacije s predmetnim regijama (Friuli, Venezia, Giulia, Veneto, Emilia Romagna, Marche, Abruzzo, Molise i Puglia), pozivajući ih da do 20. travnja  dostave svoje komentare,  koji će potom  4. svibnja, zajedno s onima iz Ministarstva, biti dostavljene nadležnom tijelu Republike Hrvatske.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI