Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
GOSPODARSTVO
Tomislav Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (Foto: Tris/H. Pavić)

Stigla plaća radnicima TPP-a, sindikalisti zadovoljni razvojem situacije u TLM-u

Tomislav Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (Foto: Tris/H. Pavić)
Tomislav Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (Foto: Tris/H. Pavić)

Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (Foto: Tris/H. Pavić)

Sindikat metalaca Hrvatske na današnjoj konferenciji za novinare izrazio je umjereni optimizam zbog razvoja situacije u TLM-u, i to prije svega zbog isplate jedne zaostale plaće u Tvornici prešanih proizvoda, te ostvarenim socijalnim dijalogom i jamstvima novog vlasnika Igora Shamisa da će pokrenuti proizvodnju i redovito isplaćivati plaće.

– Ljudi u prešaonicama, njih 140,  danas su dobili plaću za studeni. To je dobra vijest i mi smo zbog toga izuzetno zadovoljni. Zadovoljni smo i zato što je novi vlasnik na ovom primjeru pokazao da želi taj problem riješiti, da će biti isplaćene i ostale zaostale plaće i da će u budućnosti ići redovito. Izuzetno je važno jer se u razgovorima s novim vlasnikom iskristaliziralo da je njegov osnovni interes zajednički s interesom Sindikata metalaca Hrvatske, a to je nastavak proizvodnje, redovita isplata plaća i što skorije riješenje vlasničke strukture u TLM-u – rekao je predsjednik SMH-a Vedran Dragičević.

On je danas obznanio i da je nakon TVP-a i TPP ušao u predstečajni postupak, tako da su sada obije tvrtke u potpuno istoj poziciji. SMH želi da predstečajni postupak bude gotov što prije, da ne traje 210 dana koliko zakonski može trajati. – Javnosti i novim vlasnicima želimo poručiti da već u travnju očekujemo da proizvodnja krene u punom zamahu. Očekujemo da Vlada u tijeku predstečajnog postupka uđe u vlasničku strukturu, da se taj postupak ubrza i da što prije izvučemo firmu iz neizvjesnosti – rekao je Dragičević.

Danas su sindikalisti imali sastanak s predstavnicima vlasnika u TLM-u, s kojeg su otišli uvjereni da je namjera Igora Shamisa nastavak proizvodnje, ubacivanje novog kapitala, dogovor sa svim vjerovnicima i potputno preuzimanje vlasništva. – To su njegove namjere, pretpostavljam da će uspjeti. Navodno ima dosta novaca. Nama je bitno i to da on namjerava zadržati i objediniti TVP I TPP, jedna nabava, jedna prodaja, jedne financije.  Novi vlasnik ima problema s kosturima iz ormara, oni će ispadati svakodnevno, ali spreman je odgovoriti tom izazovu. Poslije današnjeg sastanka mogu izraziti umjereno zadovoljstvo. Nakon svega što smo s TLM-om prošli, danas sam oprezni optimista – rekao je Dragičević.

Uskoro stižu, uvjeren je Dragičević, prvi kamioni s repromaterijalom. TLM je dogovorio s jednom tvrtkom iz Londona redovitu isporuku repromaterijala, tako da su sindikalisti uvjereni da proizvodnja kreće.

– Onaj tko jamči zadržavanje obije firme, TVP-a i TPP.a, i garantira nastavak proizvodnje i redovite isplate plaće, kao i vraćanje dugova prema radnicima, je za nas dobar vlasnik. Socijalni dijalog je s njim postignut. Očekujem da će biti sve dobro – rekao je Dragičević.

U komunikaciji sa sindikatima u Europi, posebno češkim gdje je Shamis bio kupio jednu željezaru, SMH je saznao da se radi se o čovjeku koji se dugi niz godina bavi time da uzima posrnule firme, investira, stavi ih na noge i zatim proda.

– Dali će to napraviti s TLM-om, ne znam, ali daj Bože neka se ona digne na noge pa će nam biti svejedno tko je vlasnik – rekao je Dragičević

Slijedećeg tjedna Shamis ponovno dolazi u TLM i očekuje se da će tada postaviti svoje rukovodstvo.

Konferencija za novinare Sindikata metalaca Hrvatske (Foto: Tris/H. Pavić)

Konferencija za novinare Sindikata metalaca Hrvatske (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI