Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
B. Lepur, I. Shamis i dr. Ž. Burić - foto: Grad Šibenik

Rus posjetio grad u kojem je kupio tvornicu – Igor Shamis:
TLM je vrlo perspektivan i težak…

B. Lepur, I. Shamis i dr. Ž. Burić - foto: Grad Šibenik
B. Lepur, I. Shamis i dr. Ž. Burić - foto: Grad Šibenik

B. Lepur, I. Shamis i dr. Ž. Burić – foto: Grad Šibenik

Igor Shamis, Rus koji je, kako se tvrdi, netom postao vlasnikom šibenskog TLM-a, već dva dana boravi u gradu u kojem je nedavno kupio tvornicu. Nakon što je obišao preostala nerazgrađena tvornička postrojenja nekadašnje hrvatske gospodarske perjanice, ruski kupac je danas navratio i u ured šibenskog gradonačelnika dr. Željka Burića.

Kako vele u Uredu, Igor Shamis je prilikom posjeta ‘predstavio svoj dosadašnji rad, koji je u proteklih dvadeset godina vezan za metaluršku industriju i vlasništvo nad nekoliko tvrtki’. ‘Vlasnik nekoliko tvrtki’ je pritom ponešto kazao i o novokupljenom poduzeću.

‘Administracija ima nekoliko zadaća’

–  TLM je vrlo perspektivan, ali i težak  projekt ako uzmemo u obzir opterećenje dugovima od skoro 53 milijuna eura i brigu za oko 700 zaposlenika. Upravo zato administracija tvrtke ima nekoliko zadaća koje ćemo rješavati korak po korak. Zasada mogu reći da smo pokrenuli proizvodnju, ovaj mjesec planiramo proizvesti oko 2,5 tona, a sljedeći već 4-5 tisuća tona gotovog proizvoda – reče Shamis.
Kako kažu u Gradu Šibeniku, pritom je i pohvalio ‘stručnost ljudi koje je zatekao u šibenskoj tvornici’. A na zajedničkoj fotografiji Shamisa i dr. Burića zatekao se i Branimir Lepur, čija se javnosti poznata direktorska karijera proteže kroz dulji niz poduzeća. No mnoge od nekadašnjih mnogobrojnih zaposlenika novopečeni vlasnik tamo nije zatekao, jer su u proteklim desetljećima ostajali bez posla. Ipak, skora vremena će pokazati koliko zaposlenika u budućnosti novi vlasnik ima namjeru nadalje zaticati u krugu tvornice.
– Gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić danas je u posjet primio ruskog poduzetnika Igora Shamisa, novog vlasnika TLM Holding d.o.o., u čijem sastavu su i Tvornica valjanih proizvoda (TVP) i Tvornica prešanih proizvoda (TPP), uključujući tvrtku Adrial d.o.o. Razgovarali su o Shamisovim planovima za ponovno podizanje nekadašnjeg industrijskog simbola Šibenika na noge i rješavanjem problema milijunskih dugova nagomilanih tijekom posljednjih godina – vele u Gradu Šibeniku.
Nedavni radnički prosvjed u TLM-u - foto TRIS/H. Pavić

Nedavni radnički prosvjed u TLM-u – foto TRIS/H. Pavić

Sa šest tisuća na šest stotina

Nadalje, ističe se kako je gradonačelnik Burić ‘istaknuo značaj TLM-a za lokalnu zajednicu i Šibenik te izrazio vjeru da će novo vodstvo napokon dovesti u red poslovanje tvrtke.’
– Nema jakog Šibenika bez jakog TLM-a; rad ove tvornice izravno se reflektira na gradski proračun, gotovo da i nema šibenske obitelji a da neki njezin član nije radio ili radi u TLM-u, stoga nam je iznimno stalo do onoga što se s njom događa. Držim da je uz turizam, koji se snažno razvija u Šibeniku, potrebno iskoristiti i ostale šibenske potencijale kako bi grad nastavio zacrtanim putem napretka. Pored gospodarskog, TLM ima i povijesni značaj za Šibenik jer su njegove hale othranile nekoliko generacija mojih sugrađana – zaključio je pritom dr. Burić.
Tvornica lakih metala je zapala u teške neprilike nakon ratnih razaranja, a onda i sumnjivog državnog i inog upravljanja tom tvrtkom, koja je u predratno vrijeme zapošljavala i šest tisuća zaposlenika.
Danas ih je tamo deset puta manje.
Predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer pred portom TLM-a  (Foto: H. Pavić)

Predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer pred portom TLM-a (Foto: H. Pavić)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI