Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
KRONIKA 112 / POLITIKA / UKRATKO
Foto: HRT Screeshot

Prosvjedi u Frankfurtu prerasli u nasilje:
Neredi, vatre na ulicama, dim…

Foto: HRT Screeshot
Foto: HRT Screeshot

Foto: HRT Screenshot

Otvaranje nove zgrade Europske centralne banke pretvorilo je danas Frankfurt u “ratnu zonu”. Ispred sjedišta banke, kako javljaju njemački mediji, okupio se velik broj prosvjednika organiziranih od pokreta Blockupy, koji su se ubrzo sukobili s policijom. Smatra se da je najmanje jedan policajac ozlijeđen. Aktivisti Blockupya blokirali su most preko Rajne, odnosno jednu od glavnih prometnica u istočnom dijelu grada, na što je policija odgovorila suzavcem. Prosvjed je ubrzo izmakao kontroli, a revoltirani demonstranti na policiju su krenuli kamenjem.

Zgradu Europske centralne banke policija štiti bodljikavom žicom i barikadama, grad nadlijeću helikopteri, Frankfurt je obavijen gustim dimom koji se diže s isočnog i zapadnog dijela grada gdje gore automobili, ne samo policijski, nego i privatnih vlasnika, automobilske gume  i kante za smeće.

Prosvjed je motiviran otvaranjem nove zgrade ECB-a, banke koju velik broj Nijemaca drži suodgovornom, zajedno s Europskom Unijom, Međunarodnim monetarnim fondom i njemačkom Vladom, za jednu od najtežih ekonomskih kriza,  a koju građani itekako osjete kroz mjere štednje.

Vjeruje se da će današnji prosvjed, koji je nažalost prerastao u nasilje na ulicama Frankfurta, okupiti više od deset tisuća ljudi, koji dijele nezadovoljstvo aktivista Blokupya krizom u zemlji i načinom na koji se politika nosi s njom.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI