Neovisni novinarski portal
19.9.2020.
POLITIKA
Prosvjed i antiprosvjed na zagrebačkim ulicama: Stop the “war“ in Croatia!

Prosvjed i antiprosvjed na zagrebačkim ulicama:
Stop the “war“ in Croatia!

Foto: Facebook

U Zagrebu se danas u antiprosvjedu, pod parolom „Stop teroru šatoraša“, kojim se htjelo manifestirati nezadovoljstvo višemjesečnim prosvjedom dijela braniteljske populacije u Savskoj 66, okupilo tek nekoliko desetina ljudi. No i to je bilo sasvim dovoljno da mobilizira braniteljske snage Đure Glogoškog i Josipa Klemma u novi mimohod Zagrebom – ravno pod prozore stana premijera Zorana Milanovića.

 

Skupina iz Savske drži da pravo na prosvjed pripada njima, a da je naprosto skandalozno, bogohulno uopće dopustiti prosvjed protiv njihova „protestnog kampa“ iz Savske 66. I dok su se antiprosvjednici među kojima je bio i saborski zastupnik nezavisnih ljevičara Branko Vukšić, okupljali na Trgu bana Jelačića, dio udarnih snaga iz šatora pred zgradom Ministarstva branitelja, krenuo je u posjet predsjedniku Vlade kako bi jasno i glasno pokazali tko je organizator antiprosvjeda. Zoran Milanović.

U protestni marš gradom pozvao ih je njihov vođa, Đuro Glogoški, konstatirajući da branitelji već 146 dana prosvjeduju tražeći dostojanstvo za svakog branitelja, a oni što su na čelu institucija „gaze po najzaslužnijima“. Više od svega, čini se, veteranske prosvjednike muči, kako veli Glogoški, ignorantski odnos premijera Milanovića. Onoga koji nije imao hrabrosti 90-te, kazao je Klemm, braniti svoju domovinu, a danas nema hrabrosti stati pred branitelje. Zoran Milanović je za sve kriv, on stoji i iza antiprosvjeda, on je odgovoran i za šator u Savskoj, ali kriv je, drže branitelji, i zato što se nisu sankcionirali ni ratni profiteri koji su opljačkali Hrvatsku (?!).

 I poslije svega, poslije svih optužbi i klicanja pod prozorima Milanovićeva stana (Hrvatska, Hrvatska, Zovi, samo zovi…), Klemm je premijera pozvao na dijalog. Odjednom, tko zna zašto, kao da se veteranima prosvijetlilo, ili tek retorički prizivaju razgovor kojega već mjesecima odbijaju tražeći ultimativno ostavke ministra branitelja Freda Matića i njegovih pomoćnika kao pretpostavku bilo kakvog dijaloga…

 Cijelo poslijepodne prosvjednici i antiprosvjednici nadigravali su se s policajcima, njih tristotinjak angažiranih za „kontrolu štete“, koji su poduzimali sve mjere kako bi spriječili izravan kontakt dviju suprostavljenih skupina. No, dok su prometnice blokirane „jakim snagama MUP-a“ kako antiprosvjednici ne bi mogli do Savske 66, dotle se Klemm s policajcima dogovarao kuda će i kako najlakše stići do ulice u kojoj živi predsjednik Vlade, i još u tom mimohodu gradom dobio za veterane policijsku pratnju. Koja, pak, nije reagirala ni na uzvike „Za dom! Spremni“!

 Đuro Glogoški ovom najnovijom braniteljskom demonstracijom „prosvjedne snage“ bio je više nego zadovoljan. Osobito „dostojanstvenim ponašanjem“ svoje sljedbe. Kakvo, vjerojatno, očekuje i u velikim travanjskim prosvjedima koje je najavio diljem Hrvatske…

 Da se čovjek pita, kud leti ova hrvatska bespilotna letjelica…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI