Neovisni novinarski portal
25.10.2020.
POLITIKA
Prof. Žarko Puhovski: Branitelji iz Savske nemaju pojma o realnom životu, jer žive u privilegiji

Prof. Žarko Puhovski:
Branitelji iz Savske nemaju pojma o realnom životu, jer žive u privilegiji

Prof. Žarko Puhovski komentiraju prosvjedni "dvoboj" danas u Zagrebu, ocijenio je da policija igra ulogu tjelohranitelja skupine predvođene Glogoškim i Klemmom, koja se poput nekadašnjih SUBNOR-ovaca, želi nametnuti sa svojim socijalnim i političkim privilegijama i čeka vlast koja će joj biti sklonija od ove aktualne...

Žarko Puhovski u Dnevnuku HRT-a (4)

U Zagrebu je neslavno završio još jedan pokušaj ilegalnog antiprosvjeda protiv ilegalnog prosvjeda pred Minsitstarstvom branitelja u Savskoj. Zbog narušavanja javnog reda i mira u službene prostorije dovedene su dvije osobe, jedna zbog vrijeđanja i podcjenjivanja policijskog službenika u Frankopanskoj ulici, a druga zbog identičnog ponašanja u Krajiškoj. O “uzrocima i posljedicama” ovog prosvjednog “dvoboja” za Dnevnik HTV-a govorio je politički analitičar prof. Žarko Puhovski.

Na konstataciju novinara kako su branitelji lako došli do stana premijera Milanovića, Puhovski je rekao:

 – Policija igra ulogu njihovih tjelohranitelja, to je sad potpuno očito. Meni se čini da je veoma dobro što su ministar Ostojić i policija prihvatili liberalno shvaćanje prava na okupljanje, čak i neprijavljenih na obije strane. Ali to važi tako dugo dok se ne ometa pravo na normalan život. Dva i pol sata grad je bio blokiran. To ne može biti dopušteno ako nije unaprijed prijavljeno. Čim su izašli na Savsku, čim su krenuli s Trga bana Jelačića i zaustavili tramvaj u Ilici,  policija je trebala intervenirati.
Puhovski, međutim, ne misli da je to bio pokušaj rušenja ustavno-pravnog poretka.

 – Ne. To je jednostavno pokušaj da se jedna skupina ljudi, na način na koji su se nekad ponašali SUBNOR-ovci, odnosno veterani u Jugoslaviji, nametne sa svojim političkim i socijalnim privilegijama, čekaju vlast koja bi im bila više sklona nego ova, ali tu sigurno nema govora da bi se nešto ozbiljno dogodilo. Pod a, ima ih premalo i preslabi su, pod b, oni nisu u odnosu s realnim problemima.

Uvjeren je da ne mogu povući ni veće snage za sobom, a i prigovore koje su uputili premijeru drži deplasiranim.

–  Ako oni danas jednom lošem premijeru, kakav je Milanović, ne mogu prigovoriti ništa drugo osim da nije 1991. bio u vojsci, kao da bi bio bolji premijer da je bio u vojsci, ili kao da bi sadašnji kandidat za premijera, koji se isto tako nije baš istaknuo na prvoj crti bojišnice,  bio bolji premijer, to su besmislice.   Ti ljudi nemaju pojma o realnim problemima jer žive u privilegiji. I zato jer žive u privilegiji ne mogu dobiti široku podršku.
Premijer ni nitko drugi iz vlade nisu reagirali ni danas, kao ni prije dva tjedna. Na tu činjenicu Puhovski kaže:

– To je praksa premijerova. On je čovjek koji na takve stvari ne reagira dok nije prekasno. S jedne strane, očito je da oni čekaju da se stvar ispuše, a s druge strane pogledajte podatke: trend pada popularnosti SDP-a je prestao onog trena kad su se počeli okupljati pred Savskom 66. Nakon toga polako raste podrška SDP-u. Djelomično HDZ-u, a više Milanoviću ovo odgovara da bi se zaoštrila podjela u zemlju uoči izbora.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI