Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
KULTURA
Predstavljanje PriXse: Nikad veća gužva na otvaranju izložbe u šibenskoj Knjižnici

Predstavljanje PriXse:
Nikad veća gužva na otvaranju izložbe u šibenskoj Knjižnici

Tim kreativaca koji restaurira namještaj i bavi se slikanjem večeras je premijerno pokazao dio svojih radova.

Kreativni tim Pixsa - izložba u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić (Foto H. Pavić) (10)

Otvaranje izložbe kreativnog tima PriXsa (Foto: Hrvoslav Pavić)

U podrumski izložbeni prostor Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku večeras se stislo nekoliko desetaka ljudi. Možda i preko stotinu. Više nego ikada prije u tom prostoru i više nego što su tu privukli i puno poznatiji umjetnici. Trojac iz PriXse ustvari je potpuno anoniman… bio do večeras. Slaven Blaće, Sandra Eraković i Mara Roša napravili su od galerijskog prostora u Knjižnici stripovsku izložbu bez ijednog stripa. Potpuno u skladu s njihovim godinama i u potpunom neskladu s (ne)kreativnim tendencijama većine njihove generacije.
– Naši mladi sugrađani su se odvažili i u staroj gradskoj jezgri uzeli jedan prostor, napravili tamo zanimljiv studio, otvoren svima, i počeli  se kreativno družiti te izrađivati različite predmete; od slika, pa do redizajniranog namještaja – rekla je domaćica izložbe Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu kulturu Gradske knjižnice, koja također nije mogla susregnuti oduševljenje što je broj posjetitelja daleko nadvisio prosjek na otvaranjima izložbi, uključujući i nedavnu njezinu.
– Ovdje se nalazi sedamdeset posto naših radova, koje zasad samo gomilamo, jer nismo pravne osobe i ne možemo ih prodavati. No, i to bi se uskoro moglo promijeniti – rekla nam je Sandra Eraković.
Kreativni tim Pixsa - izložba u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić (Foto H. Pavić) (8)

Mara Roša i njezina svinja s krilima (Foto: Hrvoslav Pavić)

Dosta interesa izazvala je i Svinja s krilima, slika mlade umjetnice Mare Roše, zbog koje se nedavno cijeli grad ustao na noge kako bi joj pomogao da izađe na kraj sa zloćudnom bolešću. Grad i Mara su srećom pobijedili. Pa što je slikarica htjela reći?
– Ništa, to je svinja s krilima! Iz nekog razloga to mi je najdraža slika, jer je naslikana mojim stripovskim stilom – kaže Mara.
Nama je bila bolja Anđeo pod tribinom (ove nazive slika lupamo napamet, jer baš i nemaju neka konkretna imena), a Mara je donijela i psihodelični uradak s Einsteinom, mada ona tvrdi da je to Ludi profesor. Ima li uopće razlike?
– Slikam od djetinjstva, mada sam imala dugu pauzu. Ma, ustvari, ne vjerujem da bi se ovo uopće dogodilo da nije bilo bolesti. Nekako si sam sa sobom, promijeniš se, postaneš drugačiji, počneš se iznova otkrivati. Nemojte pomisliti sad da je meni slikanje bila nekakva psihička terapija, to je životna terapija! – tvrdi Mara Roša.
Laici smo, ali izložba izgleda vrhunski. I treba je pogledati u miru, od sutra. Otvorena je do 19. ožujka, a puni joj je naziv “Izložba slika i redizajniranog namještaja kreativnog tima PriXsa”.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI