Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
LJUDI / POLITIKA / Portreti
Portret tjedna/Goran Radman, ravnatelj HRT-a: Kralj HTV-ovog nepotizma i “(ne)etičke cenzure”

Portret tjedna/Goran Radman, ravnatelj HRT-a:
Kralj HTV-ovog nepotizma i “(ne)etičke cenzure”

Goran Radman (Foto HRT (4)

Goran Radman (58) ravnatelj Hrvatske radio-televizije u “drugom pokušaju”, negacija je svega što građani u demokratskom, civiliziranom društvu očekuju od prvog čovjeka moćnog javnog servisa. Zanimljivo je da Radman iz prvog, predkapitalističkog mandata, u ovom novom, povratničkom, nije ni blijeda sjena onoga nekadašnjeg potentnog partijskog kadra željnog dokazivanja i uspjeha. Ovaj novi Radman pragmatični je  materijalist, debelog obraza, koji daleko uspješnije producira afere od modernog televizijskog programa. U profesionalnom smislu , u smislu pristupa mediju i percepciji potreba i očekivanja javnosti od državnog servisa, ostao je na razini predtranzicijskog razdoblja. No, u funkcionalnom, operativnom, organizacijskom i kadrovskom , perfektno se uklopio u prevladavajući mentalitet današnjih političkih elita potpuno otuđenih od stvarnosti i svjesno iz nje izdvojenih u vlastiti svemir. Gdje ovozemaljska pravila za nadzemaljske bogove ne vrijede. I ma koliko oko njega psi lajali, njegova karavana ide dalje, zaštićena jakim snagama lažne socijaldemokracije…

Rođeni Ogulinac, diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, završio postdiplomski studij međunarodnih odnosa, s diplomom iz poslovnog upravljanja s Wharton School, usavršavao se kroz programe za izvršne direktore na INSEAD i London School od Economics, a u povijesnim arhivima ostat će zabilježen kao zadnji predsjednik “socijalističke mladeži” (SSOJ-a).

Microsoftov čovjek za jugoistočnu Europu

Imao je impresivnu političku karijeru u bivšem sustavu, pa je uz, ostalo, (od 1984. – 1987.) bio savjetnik u Predsjedništvu SR Hrvatske,  ali i izvršni sekretar CK SKH. Kao prosperitetan i ambiciozan kadar,  1987., sa samo trideset godina, postaje generalni direktor Radio-televizije Zagreb. U to vrijeme je svojom pojavom, gardom, stilom imponirao na tom mjestu jer je predstavljao paradigmu jednog novog vremena i novih snaga za promjene koje su se uveliko slutile. Moglo bi se reći da  je njegovo prvo ukazanje na “dalekovidnici” imalo svoju specifičnu težinu i svoje rezultate.
To se nije honoriralo u godinama “nacionalnog buđenja i euforije”. U naletu egzaltiranog hrvatstva, dodatno podgrijavanog ratnim strahotama, Radman je “pometen” s HRT-a. Otisnuo se u privatni biznis, već 1992., kada postaje direktor tvrtke MicroLab., a 1996. prelazi u prestižni Microsoft Corporation, osniva hrvatsku podružnicu i 2000. postaje generalni director  Adriatic regije, zatim Microsofta za jugoistočnu Europu, a 2006. za istočnu i srednjoistočnu Europu. Mnogi su mu zavidjeli. Činilo se da bivši ravnatelj Hrvatske televizije gradi sjajnu međunarodnu karijeru u vrhunskim svjetskim informatičkim kompanijama.
U Sense Consulting, tvrtku za poslovno savjetovanje u javnom i privatnom sektoru, prelazi 2008., osniva tvrtku NAUTAR  i  njegovi se poslovni uspjesi počinju primjećivati. Postaje član Nacionalnog vijeća za konkurentnost RH i  Poslovnog savjeta Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu.  Ovaj uspješni postsocijalistički tehnomenadžer, uspješan je i u akademskoj zajednici. Od 2009. do 2012. Radman je bio dekan i predavač Veleučilišta VERN u Zagrebu. A onda se, 2012., voljom Kukuriku koalicije vratio na “mjesto zločina”…

Povratak na “mjesto zločina”…

Da prije tri godine nije podlegao sirenskom zovu ove magične, iznimno politički i društveno relevantne i utjecajne funkcije, vjerojatno bi ostao pozitivna činjenica u kolektivnom pamćenju hrvatskih građana. Možda bi se njegovi dometi i zasluge i danas mistificirali, možda i glorificirali. No, neslavnim povratkom, obilježenim serijom skandala, loših poslovnih poteza, nepotističkim kardoviranjem, kumskim pogodovanjem, štetnim ZAMP-ovim angažiranjem kao zastupnika  HRT-a prema Pay-TV operaterima koje je kuću stajalo 1,12 milijardi kuna, de facto jednogodišnji prihod od Tv-pretplate,  Goran Radman temeljito je poništio efekte svoga prvog mandata na HRT-u i prometnuo se u tipičan novohrvatski proizvod.
Danas ga na poziciji održava samo saborska većina, ona ista koja na “respiratoru” drži i aktualnu Vladu, pa je gotovo izvjesno da će zajedno i potonuti, baš kao što danas u paru plivaju. A do tada, bit će afera, žrtava, kumova, enormnih rasipničkih , neopravdanih troškova…per fin i nerazumnih otkaza.
HRT trenutno tresu otkazi.zvučnim imenima Hrvatske televizije. Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić. Zbog “Inauguracije”. Prijenosa ustoličenja hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Koje notorna HDZ-ova “zaštitnica domoljubnog digniteta držav(otvor)nih institucija”, od milja zvana “Hlo” , drži profesionalno neprihvatljivim i nedostojnim hrvatske “dalekovidnice”. Zbog čega je krenula u kampanju po modelu Željke Markić, “potpisima za pravdu”,  kako bi “kolegijalno” iznudila sankcije za nepoćudnu Elizabetu Gojan, koja je neprimjereno ležerno, neprikladno šaljivo i ironizirajuće komentirala svečanost inauguracije. Iako je za HTV time priskrbila najveću gledanost, kakvu Radmanove novinarske postrojbe mogu samo sanjati. Ali, zaslužila je, drži Novak Srzić, a s njom je, izgleda, suglasan i ravnatelj HRT-a, najstrožu kaznu. I zaradila suspenziju, pa bogme i otkaz.

“Inauguracija” izvan Etičkog kodeksa

A Radman ko’ Radman, da mu ne bi bilo zamjereno ni s desna ni s lijeva, odrezao je objema. Ravnopravno. Izvanredni otkaz. Sindikat novinara i ogranak HND-a na HRT-u skočili su na noge. I nacionalna strukovna udruga digla je glas protiv takve brzopotezne egzekucije, koja s novinarstvom nema puno veze. Svi upiru prstom u Etički kodeks HRT-a kao neku vrst “Radmanova kanona” kojim se ne cenzurtira i ne definira samo medijski sadržaj nego i  HRT-ov “kućni odgoj” i odnosi. A oni su u stanju ključanja. Koliko je podijeljena Hrvatska , toliko je i njezina državna televizija. Taj postsocijalistički mastodont, vjerojatno jedini preživjeli iz bivših vremena koja se dosljedno i konzekventno čiste od svih tragova i ostavštine prošlosti, uspio je dogurati do 2015., čak četvrt stoljeća , s preko tri tisuće zaposlenih. Kod tolikog broja zaposlenika, što su dva-tri otkaza!?
HND , šokiran odlukom glavnog ravnatelja HRT-a,  traži da Radman povuče odluku. Ona ne sankcionira rad, ističe Društvo, nego kršenje odredbi Etičkog kodeksa HRT-a koji novinarima zabranju javno istupanje bez dopuštenja nadređenih. A u osnovi novinarske struke je sloboda izražavanja i javnost rada. Ta što, dovraga misli taj Radman svojim rigidnim kodeksom?!To je zadiranje u  ustavna prava građana, ekplicitno će iz vodstva HND-a, pozivajući se na članak 38.Ustava RH.
”Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji“ stoji u Ustavu.

“Medijski linč” Elizabete Gojan

U obrani ljudskih i profesionalnih prava  Elizabete Gojan, HND štoviše navodi kako se kolegica našla pred valom kritika koje su dijelom bile koordinirane i formulirane iz jedinstvenog medijsko-političkog centra. Za „medijski linč“korištena su sva raspoloživa sredstva, od najtežih uvreda, kleveta, etiketiranja do zastrašivanja anonimnim prijetnjama.  Ne štedi  se ni maloljetnu djecu. A HRT-ova vrhuška nehumano, saučesnički šuti.
Iako postupak Hloverke Novak Srzić, koja peticijom protiv kolegice Gojan mobilizira „autentične hrvatske domoljube“ u pokret za očuvanje HRT-ova čudoređa, oskvrnutog „lepršavim“ Gojaničinim praćenjem inauguracije, izaziva gađenje i svaku osudu solidarne struke, ona joj ipak ne okreće osvetnički leđa. Naprotiv, žestoko se protivi i otkazu koji glasi na njezino ime. Sindikati staju na stranu svojih članica,  što Radmana nimalo ne obvezuje. Osim moralno. Ali, nije li njegovo poimanje morala ipak izvan standarda o kakvom se ovdje govori?
Uostalom, taj isti Radman koji upravo nepodnošljivom lakoćom dijeli otkaze, poznat je po nepotističkom  pristupu u radu, pa je svojedobno na bitne uredničke pozicije imenovao odreda one s kojima je u rodbinskim i obiteljskim vezama, potpuno ignorirajući činjenicu da u redakciji ne uživaju ni potporu ni poštovanje. Taj homo duplex ima , izgleda, običaj ponavljati svoje poteze. Osobito one loše.

Rogošić po drugi put…

Već je jednom na HTV , za urednika Prvog programa HTV-a, doveo svoga kuma i prijatelja Željka Rogošića, kojega kolege ni najmanje nisu željele ni podržale. Ali, unatoč tomu instaliran je na rečenu funkciju, na kojoj je ostao jedva mjesec dana(!?) Presudio mu je sam Radman. Nehotice. Braneći se od optužbi da je na uredničko mjesto imenovao svoga vjenčanog kuma, Radman je izjavio kako to doista nije imalo utjecaja, nego Rogošićev izvrstan CV. A kad tamo, dočim se u CV zavirilo, iskočile su krivotvorine! Kum je htio biti veći nego što jest,  pa je za potrebe funkcije uljepšao dijelove biografije, okitio je nepripadajućim perjem. A kad je ono počelo otpadati,  više ga nije bilo moguće pokupiti. Pukla bruka, čak i Etičko povjerenstvo diglo ruke od „razigranog“ Rogošića i njegov postupak osudilo, pa je na neko vrijeme „položio oružje“. Ali, ne zadugo. Odnedavno se i on vratio… Bezmalo na „mjesto zločina“. Imenovan je pomoćnikom ravnatelja programa Saše Runjića, zadužen za koordinaciju velikih projekata javnog servisa. Zasjeo je u stolac netom otpuštene  Marije Topić Crnoja, nakon još jednog neslavnog otkrića,  lažiranih diploma na HRT-u. Ukratko, jedna od najvećih hrvatskih tvrtki danas, HRT, s preko tri tisuće zaposlenih i gomilom neiskorištenih, potentnih novinarskih imena, tvornica je neracionalnosti, olakog trošenja novca poreznih obveznika, nepotističnog bahatluka i skandala. Radman kao ravnatelj u tome ima goleme zasluge. U svibnju 2013.njegovu ostavku su tražile nevladine i novinarske udruge, u srpnju i Nadzorni odbor HRT-a. Ostao je do danas. Na štetu HRT-a i kvalitete javnog servisa kojega je skromnije kapacitirana i opremljena, neiskusnija konkurencija, izložena nesmiljenim zakonima tržišta, odavno pretekla. I u gledanosti i u kvaliteti. Ali, tko te to pita. Radman može otići, očigledno, samo kad odu oni koji su ga instalirali. A od toga nisu odveć profitirali. A Radman?  Vjerojatno jest…aem_baner

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI