Neovisni novinarski portal
27.2.2021.
POLITIKA
Pismo iz Makedonije: Opozicijske “bombe” sve glasnije, premijeru Gruevskom izmiče tlo pod nogama

Pismo iz Makedonije:
Opozicijske “bombe” sve glasnije, premijeru Gruevskom izmiče tlo pod nogama

Makedonija danas, 2015., prolazi "dječje bolesti" demokracije koje je Hrvatska preboljela 90-ih. Sličnost između prisluškivanih i onih koji su prisluškivali , evidentna je. I u Hrvatskoj i u Makedoniji koristio se isti model "balkanskog špijuniranja", svih i svakoga, jer svaka vlast neprijatelje vidi u svima, boji se svih, a najviše - istine...
Nikola Mladenov

Nikola Mladenov

Makedonija danas, 2015., prolazi “dječje bolesti” demokracije koje je Hrvatska preboljela 90-ih. Sličnost između prisluškivanih i onih koji su prisluškivali, evidentna je. I u Hrvatskoj i u Makedoniji koristio se isti model “balkanskog špijuniranja”, svih i svakoga, jer svaka vlast neprijatelje vidi u svima, boji se svih, a najviše – istine…

Piše: Milena Georgievska

 

Ne samo opozicija u Makedoniji, već studenti, profesori, novinari, brojne građanske organizacije i udruge, nakon afere o prisluškivanju, koja je potresla cijelu javnost, traže ostavku  Gruevskog i njegovih ministara. Posljednja “bomba” Zaeva pokazala je da su i strani diplomati i veliki broj  veleposlanika najutjecajnijih europskih zemalja bili prisluškivani. U tom smislu reagirale su i mnoge europske institucije, nekoliko ambasadora dalo je eksplicitne izjave u kojima sasvim transparentno p(r)ozivaju makedonske vlasti na razum i poštivanje instrumenata i prerogativa pravne države. Kao ilustracija, predsjednik europske vlade ovih je dana otkazao već dogovoreni (zakazani) susret sa premijerom Gruevskim. Istovremeno su Europski liberali predložili novo etabliranje posebnog monitoringa nad Makedonijom.

Presice koje u intervalima od  4-5 dana redovito drži lider najveće makedonske opozicijske partije SDSM, Zoran Zaev, na kojima uporno objavljuje skandalozne dokaze o masovnom prisluškivanju tisuće javnih osoba , postale su politički hit nazvan “bombe” Zorana Zaeva. Ugledni komentator i direktor makedonske agencije (portala) MKD.mk, Aleksandar Damovski, veli da sadašnja situacija postaje nepodnošljiva:”Podijeljene su partije, podijeljeno je društvo, podijeljeni novinari, mediji… Rasprava je sada usmjerena k pitanju tko je prisluškivao-stranci ili domaće službe pod kontrolom vlade, što je, moram se složiti, itekako bitno pitanje. Strašno je i ako su to činili stranci, to bi značilo da me domaći „sigurnjaci“ ne mogu zaštititi, a ako su to činile domaće službe to je još gore i strašnije u smislu zloporabe državnog aparata za partijske ciljeve. No,  poanta bi trebao biti sadržaj razgovora  koje smo do sada čuli – raspad sistema,  nepoštivanje temelja jednog demokratskog društva, podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Iz do sada objavljenih razgovora ispada da je sve svedeno na jedan uski krug, na nekoliko pojedinaca koji naručuju priloge u medijima, koji korumpiraju medije, mijenjaju i postavljaju suce, interveniraju u presudama, zapošljavaju i tjeraju s posla ljude , ovisno od stranačke pripadnosti..

Tuka nema kompromis

Tuka nema kompromis

 I veleposlanici prisluškivani

U tom ambijentu, kako veli novinarka “Utrinskog vesnika”, Sonja Kramarska u jednom svom prilogu, stvara se dojam da se cijela država pretvorila u uho. Drugim riječima, nitko ništa ne radi. Svi čekaju sljedeću “bombu” Zorana Zaeva. I dok Zaev priopćuje svoju novu bombu, svi sjede i gledaju direktni prijenos iz sjedišta opozicijske partije SDSM. Zatim, sljedeća 3-4 dana svi su po tko zna koji put šokirani, komentiraju i prepričavaju to što su čuli. Zatim, dolazi nova bomba….i tako u krug, kako kaže Kramarska, sve do posljednje bombe!

Ozbiljni analitičari iz Makedonije i inozemstva upozoravaju da je ključni problem u tome što se institucije jednostavno “skrivaju” i ne reagiraju: Javni tužitelj nije pokrenuo konkretni  postupak, Parlament nije pokrenuo proceduru, predsjednik države ne reagira kao da se to njega ne tiče, ministrica unutarnjih poslova je nedostupna i nigdje se ne pojavljuje i ne oglašava… Posljednja “bomba” Zaeva pokazala je da su i strani diplomati i velik broj  veleposlanika najutjecajnijih europskih zemalja bili prisluškivani. U tom smislu reagirale su i mnoge europske institucije, nekoliko ambasadora dalo je eksplicitne izjave u kojima sasvim transparentno p(r)ozivaju makedonske vlasti na razum i poštivanje instrumenata i prerogativa pravne države. Kao ilustracija, predsjednik europske vlade ovih je dana otkazao već dogovoreni (zakazani) susret sa premijerom Gruevskim. Istovremeno su Europski liberali predložili novo etabliranje posebnog monitoringa nad Makedonijom. Predstavnica OEBS-a odgovorna i zadužena za slobodu medija, Dunja Mijatović, pozvala je nadležne makedonske organe vlasti da poduzmu energičnu i brzu istragu u vezi s prisluškivanjem makedonskih novinara i urednika. Valja naglasiti da je upravo to saznanje, da je prisluškivan i krucijalni segment makedonskih medija, najpoznatiji urednici, komentatori, novinari, pokrenulo novi val nezadovoljstva protiv autoritarne vladavine Nikole Gruevskog. U tom je smislu velik dio makedonske javnosti pozdravio nedavni zahtjev Udruge makedonskih novinara (ZNM) da premijer Gruevski i ministrica unutarnjh poslova podnesu neopozive ostavke na svoje funkcije.

Sljedeća “bomba”: Što je Gruevski pregovarao s Grcima oko imena Makedonije?

Tenzije je posebno digla i posljednja izjava premijera koi je poručio svima iz svoje nomenklature da nitko ne daje ostavku jer bi to bilo preuranjeno, te treba čekati rezultate istrage, koja na žalost još uvijek ne postoji. Također je dio analitičara zabilježio da je premijer pod pritiskom međunarodne zajednice izjavio da za sada nema namjeru uhapsiti Zorana Zaeva, na što mu je Zaev , uz pomoć nekoliko neovisnih portala, hrabro odgovorio da njega ne može i ne smije  hapsiti Gruevski, hapsiti mogu samo državno tužiteljstvo i sud.  Naravno, ključna dilema koja i nadalje zaokuplja najveći dio javnosti i građana je kako će se sve ovo završiti, postoji li nekakav racionalan ili barem relativno bezbolan  izlaz. Prevladava  mišljenje da se iz ovog političkog skandala koji je temeljito potresao Makedoniju ne može izaći nekim poznatim populističkim epilogom i aktiviranjem ulične demokracije, prije svega zbog velike podijeljenosti svih struktura društva. Mnogo je realnije epilog tražiti u pritiscima i tenzijama međunarodnog faktora i rezignacijom i ostavkama unutar samog establišmenta i u strukturama vladajuće VMRO-DPMNE, čije je involviranost i odgovornost u ovom mega skandalu ipak evidentna. Svakako, značajnu ulogu mogle bi odigrati i etničke partije makedonskih Albanaca, budući da su i njihove najmarkantnije ličnosti bile masovno prisluškivane posljednjh godina.

I konačno, kao da su svi složni da je Zaev pokazao da informacije, koje su važne za svakog građanina makedonske države,  ipak probiju i nađu put do javnosti usprkos postojanju neviđene medijske blokade od strane vlasti. Zaev je najavio da će u svojoj narednoj bombi otkriti nove detalje oko malverzacija premijera Gruevskog u vezi grčkog rebusa oko imena Makedonije, što je izazvalo veliko zanimanje makedonske javnosti.

novinariilustracija2

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI