Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
GOSPODARSTVO
Solaris, snimila . J. Klisović

Od zdravstvenog turizma zarađujemo 300 milijuna eura godišnje, a mogli bi milijardu

Solaris, snimila . J. Klisović

Zdravstveni turizam na području Šibensko-kninske županije nikako da zaživi iako su polenticali ogromni i nude se “kao na pladnju”. Pred svake izbore političari nabrajaju potencijale na obali i u unutrašnjosti koji bi, u razvojom smislu, mogli preporoditi ovo područje, od korištenja ljekovitog blata u uvali Makirina u Pirovcu, Jadrtovcu i Zablaću do potencijala koji se nude u sektoru wellnessa, dentalne medicine…

Solaris, snimila . J. Klisović

Solaris, snimila . J. Klisović

Dentalni sektor jedini je na području županije napravio iskorak zahvaljujući poduzetnicima koji su među prvima prepoznali zanimljiva kretanja na turističko-zdravstvenom tržištu i polako se počeli prolagođavati novim okolnostima. Zbog jeftinijih usluga u sektoru dentalne medicine u Vodice već godinama, ne samo u glavnoj turističkoj sezoni, već i u proljeće i na jesen, stižu gosti iz Skandinavije, Italije i drugih zemalja. Nekoliko dana za odmor i opuštanje, nekoliko dana za ljepše i zdravije zube- recept je koji zadovoljstvo donosi korisnicima usluga ali i pružateljima kojih je na ovom polju, srećom, sve više. Drugi sektori zdravstva debelo kaskaju iako ima svjetlih primjera posebice u wellness turizmu Solarisa i Vodica. Što se tiče iskoristivosti peloidnog mulja koji ima ogromne potencijale, ono je i dalje na-nuli. Veseli činjenica da se sve veći broj iznajmljivača soba i apartmana,kako na obali tako i u unutrašnjosti, odlučuje za zgradnju manjih ili većih bazena.
Svjesni važnosti zdravstvenog turizma mnogi su u Hrvatskoj krenuli razvijati različite grane. Kako i ne bi kada je poznato, a upravo je to i naglašeno u Krapinskim Toplicama u kojima se održava 5. Konferencija industrije zdravstvenog turizma, da je zdravstveni turizam najbrže rastuća grana turizma u svijetu i to s godišnjim rastom između 15 i 20 %.
U sektoru zdravstvenog turizma Hrvatske radi 10 000 osoba, a godišnji prihod iznosi oko 300 milijuna eura
„Europa, kao najveće tržište, prihode od ovog vida turizma povećala je u odnosu na 2007. godinu za čak 62 %. U Hrvatskoj je riječ o tržištu koje trenutno zapošljava oko 10. 000 osoba, a prihod od zdravstvenih usluga, i to bez smještaja i prateće potrošnje, iznosi oko 300 milijuna eura prihoda. Iako se na prvu čini mnogo, prema slobodnim, ali posve realnim procjenama, radi se o tržištu koje bi vrlo brzo moglo doseći prihode veće od milijardu eura“, rekao je na skupu u Krapninskim Toplicama potpredsjednik HGK Ivan Škorić. Priopćeno je to iz Službe za komunikacije i izdavaštvo HGK uz napomenu kako je zbog važnosti razvoja zdravstvenog turizma pokroviteljstvo nad konferencijom prihvatila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.
Škorić je apelirao i prema ministarstvima da zdravstvenome turizmu pruže još značajniju institucionalnu potporu i promociju, te najavio kako je jedan od sljedećih koraka Zajednice zdravstvenog turizma pri HGK, da se profilirala u lidera i jedinu takvu nacionalnu krovnu asocijaciju, te pristupanje Zajednici Europskom udruženju ESPA.
U Krapinsko-zagorskoj županiji raste broj novozaposlenih- trenutačno ih je 1159
Zanimljiv je podatak kojeg je javnosti predstavio župan Krapinsko-zagorski Željko Kolar koji govori da broj novozaposlenih u županiji iznosi 1159 osoba što je povećanje od 3, 5 posto. Istovremeno sa rastom broja zaposlenih, zahvaljujući upravo medicinskom turizmu, rastu i prihodi i dobit. „Naša je županija odavno izašla iz krize i recesije, ali apeliram na resorna ministarstva da otvore dodatni prostor za daljnja zapošljavanja jer imamo neograničene resurse i kapacitete za daljnji razvoj ovog tipa turizma, izjavio je župan Kolar.
Zdravstveni turizam može smanjiti sezonalnost
Skupu je nazočio i Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma koji upravo u zdravstvenom turizmu vidi mogućnost za smanjenje problema sezonalnosti koji je, inače najveća boljka hrvatskoga turizma. Dodao je kako je ministarstvo prepoznalo značaj zdravstvenog turizma koji je i u Strategiji do 2020.g. postavljen na visoko treće mjesto. Istaknuo je kako su ključni faktori uspjeha; stručni kadrovi, kvalitetna i moderna oprema, te znanje kako prepoznati potrebe gosta i kontinuiranost kvalitete usluga.
Solaris, snimila: J. Klisović

Solaris, snimila: J. Klisović

„Vjetar u leđa“ treba dati kontinentalnom turizmu
Član Saborskog odbora za turizam Sabora RH Goran Beus Richembergh istaknuo je kako je Odbor donio 16 preporuka za napredak i daljnji razvoj zdravstvenog problema. Detektirao je i probleme među kojima se posebno ističe nesklad postojećih zakonskih propisa što pak dovodi do stvaranja institucionalnih prepreka. Smatra kako je potrebno otvoriti prostor za ulaganja i daljnji razvoj, odnosno dati „vjetar u leđa“ kontinentalnom turizmu. Naglasio je i kako su zajednički nastup i sinergijsko djelovanje preduvjet za napredak.
Inače, 5. po redu HTI konferenciju industrije zdravstvenog turizma organiziraju Hrvatska gospodarska komora i Wellness Dalmacija s brendom Energy Clinic. Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo turizma i Ministarstvo zdravlja.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI