Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
EKOLOGIJA
Foto: discoverdinarides

NP “Kornati” uskoro uz bok najprestižnijih parkova u Europi. Kornate prepoznala i svjetska organizacija za zaštitu prirode

Foto: discoverdinarides

NP “Kornati” predao je nominaciju za Europski certifikat o održivom turizmu koji bi trebao omogućiti okretanje nove stranice u suradnji s lokalnim  stanovništvom, ali i ne samo njima, već i sa svima onima koji su usko povezani sa zaštićenim područjem. Nakon Parkova prirode Medvednice i Lonjskog polja sada će i šire područje NP Kornati, koje obuhvaća i Žutsko-sitsku skupinu (značajni krajobraz), postati treće zaštićeno područje u Hrvatskoj koje kreće putem održivog turizma. Konačnu odluku o dodjeli certifikata donosi EUROPARC Federacija.

Kornati, snimila. J. Klisović

Kornati, snimila. J. Klisović

O kakvom se certifikatu i projektu radi za portal Tris pojasnila je Petra Boić Petrač iz svjetske organizacije za zaštitu prirode –WWF. Naime, ova nevladina organizacija realizira trogodišnji projekt „Parkovi Dinarskog luka“ koji umrežava zaštićena područja iz osam zemalja jugoistočne Europe i to putem brenda nazvanog „Parkovi Dinarida“. Pokrenuta je i internetska stranica www.discoverdinarides.com koja je ujedno i prva web stranica na kojoj se nalaze opisi svih 82 parkova iz osam zemalja i to na šest jezika. Inače, projekt je završio u prosincu 2014. g. osnivanjem službene asocijacije „Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida“, koja u prvom krugu ima sjedište u Podgorici i zasad broji 46 članova, uključujući sve hrvatske nacionalne parkove i parkove prirode.
Kroz projekt WWF dosad je, navodi Petra Boić Petrač, održao 58 radionica na temu procjene vrednovanja ekosustava u parkovima Dinarskog luka. Zasad je pet parkova dobilo Europski certifikat o održivom turizmu Europarc Federacije. Održane su i brojne radionice na temu EU integracija i klimatskih promjena, te dvije kampanje o važnosti Dinarida kao prostora s neprocjenjivom bioraznolikošću. U tijeku je i nagradna igra na Facebook profilu Dinaric Arc Parksa (POVEZNICA).
Velebit, foto: discoverdinarides

Velebit, foto: discoverdinarides

Velebit – najdublja vertikala na svijetu
– Koliko je bogata hrvatska bioraznolikost govori i činjenica da u našoj regiji jedna livada ima više vrsta orhideja nego cijela Velika Britanija. U našem okruženju krije se najveća europska prašuma (Peručica u NP Sutjeska, BiH), drugi najveći kanjon na svijetu (Tara, nakon Colorada, Crna Gora), najdublja vertikala na svijetu (Velebitska vertikala)…  Upravo tim podacima WWF nastoji privući turiste u naša zaštićena područja i dokazati da Dinaridi ni po čemu ne zaostaju za susjednim Alpama ili Karpatima, kategorički će naša sugovornica.
„Kornati“ uskoro uz bok najprestižnijih parkova u Europi
NP „Kornati“ krenuo je s nominacijom koja je proteklog tjedna predata Eiuroparc Federaciji za Europski certifikat o održivom turizmu, a takav certifikat već su dobila zaštićena područja: PP Lonjsko polje i PP Medvednica, NP Fruška Gora i NP Una, SRP Gornje Podunavlje. U WWF-u su procjenili da su Kornati napravili jako dobru, za ovaj certifikat neophodnu suradnju s lokalnom zajednicom, te da su spremni za ovu povelju koja će ih uvrstiti među najprestižnije parkove u Europi. Odluka o dobivanju certifikata bit će donešena krajem ove godine, saznajemo od Petre Boić Petrač koja nam otkriva da je WWF upravo u procesu finaliziranja novog projekta kojim će u naredne četiri godine nastaviti pomagati zaštićenim područjima kako bi ona svoja poslovanja uskladili s načelima Europskog certifikata o održivom turizmu. Onim parkovima koji su već došli do nominacije ili samog certifikata, pomoći će se i u drugoj fazi te povelje. Druga faza podrazumjeva suradnju s manjim i srednjim poduzetnicima.
Lonjsko polje, foto: discoverdinarides

Lonjsko polje, foto: discoverdinarides

Certifikat će Kornatima donijeti viši standard i veće prihode
Kad je riječ o aktivnostima koje je do sada učinila javna ustanova NP „Kornati” valja istaći da je početni korak u pripremi ishođenja certifikat bio osnivanje Savjeta za održivi turizam koji zapravo znači uspostavu suradnje između Javne ustanove i lokalnog stanovništva i lokalnih malih poduzetnika koji posluju unutar i u okolici parka. Robert Bobinac, ravnatelj javne ustanove NP Kornati potpisao je sporazume o suradnji s članovima Savjeta i partnerima: nevladinom organizacijom za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature), Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Ministarstvom turizma, Županijom Šibensko-kninskom, općinama Murter-Kornati i Tisno, lokalnim i regionalnim organizacijama i institucijama, te malim poduzetnicima. Bobinac smatra kako će ovaj potez označiti bolji životni standard i veće prihode koji će se ostvarivati na ovom području. „Okupljanjem u Savjet za održivi turizam te izradom Strategije razvoja održivog turizma okrenuli smo novu stranicu u upravljanju ovim vrijednim područjem, za dobrobit lokalne zajednice ali i za veće zadovoljstvo posjetitelja“, istakao je Bobinac.
Kornati, snimila : J. Klisović

Kornati, snimila : J. Klisović

Kornati – najgušća otočna skupina Sredozemlja
Kornatsko otočje koje obuhvaća 141 otoka i otočića smatra se najgućom otočnom skupinom na Sredozemlju što je još jedan u nizu rariteta ovog zaštićenog prekomorskog posjeda. U smislu zaštite, otočje je podijeljeno na Nacionalni park Kornati te značajni krajobraz koji „pokriva“ Žutsko-Sitsku skupinu otoka. Kornatsko područje je jedinstveno u europskim i svjetskim okvirima. Osim što ima dobro očuvanu zajednicu podmorja, krase ga iznimne ljepote krajobraza, ima bogatu kulturnu i tradicijsku baštinu što ga čini posebnim i vrijednim zaštite….
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI