Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
POLITIKA
Ministrica dostavila ostavku, Vlada odgovorila na twitteru – ‘lete’ li ministrice iz ‘fotelja’ lakše od kolega ministara?

Ministrica dostavila ostavku, Vlada odgovorila na twitteru – ‘lete’ li ministrice iz ‘fotelja’ lakše od kolega ministara?

 Andrea Zlatar Violic (Foto Vlada RH)

Kao ministrica prihvaćam odgovornost za nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju i ispričavam se zbog nedovoljne kontrole i nepridržavanja propisa u financijskom poslovanju.

Iako su sva dugovanja podmirena, smatram da je logična posljedica moje odgovornosti za nepravilnosti u financijskom poslovanju ostavka. Stoga ovime podnosim ostavku na mjesto ministrice kulture u Vladi RH.

Poštovani predsjedniče Vlade RH iskreno se zahvaljujem na povjerenju koje ste mi ukazali imenovanjem na mjesto ministrice kulture. Posebno bi htjela naglasiti da sam ponosna na tri i pol godine zajedničkog rada za vrijeme kojeg su na području kulture ostvareni značajni pomaci i projekti.

S poštovanjem,

ministrica kulture dr. Andrea Zlatar Violić.

Pismo ovog i još ponešto sadržaja objavljeno je danas na internetskim stranicama Ministarstva kukture (vidi poveznicu na objavu/pismo), uz prethodan uvodni dopis u kojem stoji ‘Poštovani gospodine predsjedniče Vlade RH, u privitku vam dostavljam ostavku na mjesto ministrice kulture u RH’. ‘

Vladina Objavica na Twitteru

Zanimljivo, Vlada RH nije o ostavci ministrice izdalo nikakvo službeno priopćenje niti vijest na svojim stranicama, već je odaslana kratka poruka na witter profilu, kao da ovaj događaj za nju i nema neki odveć veliki značaj. Evo što je pisalo u toj objavici:
Vlada R. Hrvatske ✔ @VladaRH Follow
Premijer Milanović primio je danas pisanu ostavku ministrice kulture Zlatar Violić i razriješit će je dužnosti s današnjim danom
11:28 AM – 25 Mar 2015
Inače, u prvom dijelu svog pisma sad već bivša ministrica Zlatar Violić ističe kako su svi troškovi zbog kojih je i prozvana bili realni i namjenski, te su se odnosili na zbiljske troškove službenih putovanja, te kako su bili podmireni i prije početka revizije poslovanja. No prekršaj je prekršaj, nepravilnost je nepravilnost – bilo bi doista dobro kada bi se sve nepodopštine i  traljavosti u državnim službama i javnoj upravi rješavale na ovakav  način.
Naime, isticala se svota od 152 tisuće kuna, koje su, kako se tvrdi, kasnije vraćene u blagajnu, no to je bio dovoljan razlog da ministrica ponudi (prihvaćenu) ostavku. Premda se navodno radi o propustu u računovodstvenom poslovanju, za koji možda šef’ nekog minstarstva uvijek i ne mora biti upoznat, opet je značajna i dobra vijest za hrvatsku državu i političku kulturu kako ministrica sa svoje funkcije odlazi zbog privremeno počinjene štete od 152 tisuća kuna. Ovoga puta nije bilo onoga ‘šuti, pravi se blesav’ ili ‘čekaj da ova halabuka prođe’ obrasca, pomoću kojih su mnogi prolazili nekažnjeno i ostajali na svojim visokim funkcijama, unatoč tome što su znali prouzročiti znatno ozbiljnija oštećenja državnog proračuna. No tko će ga znati: možda je stvaran razlog njezina odlaska drukčije naravi nego se to čini.

Izolirani moralni čin?

Ipak, ako je ovako kako se tvrdi, izgleda da se u moralnom smislu neke stvari u visokoj politici kreću nabolje, ili je to pak tek izolirani slučaj. Ipak, valja reći kako su se nemali broj puta predstavnici medija na javnim događajima uvjerili neposrednim opažanjem kako se na neke besmislene službene događaje, pa onda ručkove i večere, znalo potrošiti u jednom danu goleme svote državnog novca. Ne jednom su se razni dužnosnici u našoj novovjekoj državi znali i sami neoprezno pohvaliti u društvu kako su slične ili znatno veće iznose znali potrošiti u samo jednom danu, na bakanalije s pečenom janjetinom, najskupljom ribom, biranim vinima te besmislenu potrošnju goriva i službenih sati za uporabu prometala (luksuznih službenih automobila, zrakoplova, brzih policijskih plovila i sl.).
Na službene kartice i iz državnih blagajni se nesmiljeno trošio novac za kupnju koječega u privatne svrhe, uređenje vikendica, kupnju umjetnina i skupocjene odjeće, odlazilo se na skupa putovanja, u ekskluzivni lov, na skijanje, uređivale jahte itd., za što je malo tko odgovarao.  Za veći dio malverzacija te vrsti vjerojatno nikad nećemo ni doznati. Možda je tako i bolje, jer je ionako frustracija građana Hrvatske zbog neodgovornog ponašanja političkih struktura preteško breme za mnoge.
Ministar Vrdoljak s kacigom, prošle zime (foto Ministarstvo gospodarstva)

Ministar Vrdoljak s kacigom, prošle zime (foto Ministarstvo gospodarstva)

Zanimljivo je pak kako premijer Milanović nije pokazao veliko uzbuđenje zbog ponašanja drugog ministra u njegovoj Vladi iz iste stranke (HNS-a) – Ivana Vrdoljaka. Taj se bez vrzmanja odvaži javno posve izokrenuti premijerovo stajalište, primjerice o raspisivanju referenduma protiv bušenja Jadrana, i zauzme ulogu kao da je on predsjednik Vlade RH koji ima zadnju riječ o svemu. Usput, gura projekt za koji su mnogi izračunali kako bi samo u prvih pet godina zasigurno prouzročio puno veće gospodarske štete nego eventualnu korist. Pritom se ne radi o iznosima od oko 150 tisuća kuna, nego o – milijardama kuna. Možda bi revizori imali što vidjeti i u slučajevima trošenja državnog (našeg) novca u nekim državnim agencijama ili za angažiranje PR stručnjaka koji trebaju u javnosti skupocjenim propagandstičkim alatima afirmirati eksploataciju nafte u Jadranu?.

Žene lakše ‘lete iz fotelja’?

I na koncu, premda to ne mora imati nikakve veze s realnim zbivanjima, ostaje dojam kako puno lakše s ministarskih fotelja ‘lete’ pripadnice ženskog spola (Holy, Zlatar Violić), nego neke njihove tvrdokorne muške kolege, kojima se ovakve ili onakve afere pronalaze gotovo svaki tjedan.
U svakom slučaju, pretpotstavlja se kako bi se novi čelnik ministarstva mogao znati već do petka, a tko bi to mogao biti, za sada se samo nagađa, uglavnom špekulirajući se s imenima suradnika dodanašnje ministrice.
Budućoj ministrici ili ministru želimo puno sreće u radu. I s računovodstvom i s putnim nalozima, dakako.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI