Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Ministarstvo poduzetništva: Smjena Ante Mihića je proturječna i provedba joj je upitna

Ministarstvo poduzetništva:
Smjena Ante Mihića je proturječna i provedba joj je upitna

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec - Ante Mihić tvrdi kako je Županijska komora raspuštena kako bi dosadašnji predsjednik   osigurao glasove za reizbor (Foto: H. Pavić)

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec – Ante Mihić tvrdi kako je Županijska komora raspuštena kako bi dosadašnji predsjednik osigurao glasove za reizbor (Foto: H. Pavić)

Kad je Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore (HOK) prošlog mjeseca raspustio Skupštinu i imenovana tijela Obrtničke komore Šibensko-kninske županije,  dotadašnji predsjednik HOK-a Šibensko-kninske županije Ante Mihić najavio kako će zadovoljštinu za prozivke i nelegalnu odluku potražiti na sudu i pred drugim nadležnim tijelima. Ministarstvo poduzetništva i obrta već je odluku Upravnog odbora proglasilo protuječnom, a njenu provedbu upitnom (POVEZNICA na dokument).

Povodom zaprimanja prvog pravnog mišljenja koje potvrđuju njegove navode o tome kako Odluke Upravnog odbora HOK-a nemaju pravnu osnovu, Ante Mihić se javnosti obratio priopćenjem, koje prenosimo u cijelosti:
 
Potvrđeno je da smo nestatutarno raspušteni te da Odluke Upravnog odbora HOK-a o sazivanju izvanredne skupštine Komore Šibenik i raspuštanja skupštine Komore Šibenik predstavljaju namjerno i svjesnu zlouporabu ovlasti na prijedlog predsjednika Ranogajca kako bi osigurao još jedan mandat u predstojećim izborima. Kao što smo i očekivali dobili smo odgovor Ministarstva poduzetništva i obrta o primjeni odredbi sadržanih u Statutu HOK-a i Komore Šibenik te se uvjerili u tvrdnje da HOK donosi odluke suprotne vlastitim Statutima, pa odluke takvog sadržaja nemaju pravnu osnovu što dovodi do upitnosti provedbe takve odluke. Samo to nije bilo dovoljno pa je predsjednik Ranogajec naložio kontrolu materijalno-financijskog poslovanja i nizom manipulacija kreirao zapisnik na koji nitko nije mogao dati primjedbu a sadrži niz laži i poluinformacija. Istovremeno, kako bi osigurao naklonost Udruženja obrtnika Šibenik, izvršio je i kontrolu njihovog poslovanja gdje je “glavna zamjerka komisije da za većinu isplata i događaja ne postoji pisana odluka Upravnog odbora ili odgovorne osobe”.
Međutim, to za predsjednicu komisije (radi se o istoj osobi u obije kontrole i osobi od povjerenja predsjednika Ranogajca) ne predstavlja nepravilnosti  i kršenje Statuta a istovremeno u zapisnik nisu uvedene stvari koje su uočene u tijeku same kontrole poput korištenja tri rješenja o osnivanju, donesen rebalans nakon što su novci već potrošeni, organiziranja sajma u vrijednosti od 250.000 kn bez obvezne tri ponude, donošenje niza nestatutarnih odluka ….
Članovi Nadzornog odbora Komore Šibenik još jednom ističu da nisu u svom nadzoru utvrdili nikakve financijske i druge zluporabe u poslovanju komore te da je sve rađeno u skladu s Proračunom koji je donijela Skupština i Upravni odbor te da se samo radi o teškoj i zlonamjernoj manipulaciji u javnosti kako bi pojedinci dograbili pozicije. Istiniti argument ovim tvrdnjama je da su upravo tijela koja su raspuštena nestatutarnom odlukom HOK-a primili ovu Komoru na – 80.000 kn a danas je na računu oko 1.500.000 kn. Isto tako znakovito je da je prva odluka koju je donio novi predsjednik komore Šibenik Joso Smolić upravo podrška Ranogajcu za kandidaturu na izborima za predsjednika HOK-a.
Na ovaj način postavlja se pitanje legalnosti provedenih izbora u Obrtničkoj komori Šibensko-kninske županije a samim time  i u Hrvatskoj obrtničkoj komori a naša je obveza da poduzmemo sve zakonom predviđene radnje da istina i Statut dobiju mjesto koje zaslužuju – napisao je u priopćenju smijenjeni Ante Mihić. 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI