Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
KULTURA
Ministarstvo kulture: MDF-u 100 tisuća kuna manje nego lani

Ministarstvo kulture:
MDF-u 100 tisuća kuna manje nego lani

Ministarstvo kulture objavilo je na svojim stranicama djelomičnu informaciju o odobrenim sredstvima  u 2015. godini.

mdf

Prema zasad objavljenim programima i projektima koji će u ovoj godini imati financijsku potporu Ministarstva kulture, Međunarodni dječji festival dobit će 500.000 kuna, Festival klasične glazbe “Musica appassionata”  20.000, a za vlastitu dramsku produkciju HNK u Šibeniku imat će 90.000 kuna.
Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” dobit će za nabavu knjižne i neknjižne građe 410.000 kuna, a Muzej grada Šibenika 105.000 kuna za Program arheološke baštine (kasnoneolitičko naselje Velištak, ranocarska maritimna vila na otoku Murteru te trobrodna bazilika u Žažviću) i 3000 kuna u Programu zaštite nematerijalnih kulturnih dobara za radionicu izrade šibenske kape.
Za usporedbu, Ministarstvo je prošle godine MDF-u dalo 600.000 kuna, a lani je više dobio i HNK u Šibeniku, 120.000 kuna, dok je Gradska knjižnica ostala na istom iznosu.
Nadalje, oko 400.000 kuna izdvojit će u ovoj godini Ministarstvo kulture za zaštitu pokretnih kulturnih dobara na području grada Šibenika. Riječ je uglavnom o pokretnim spomenicima u šibenskim crkvama i u jednoj privatnoj kući.
Od šibenskih udruga koje su se prijavile na Javni poziv Ministarstva kulture, zasad je poznato jedino da će Organološko društvo “Organum” dobiti 8000 kuna za organizaciju Orguljaške ljetne škole.
Prijavljeni projekti u pojedinim kategorijama još uvijek se obrađuju.Među programima za koje još nema podataka o odobrenim sredstvima Ministarstva kulture je i Program investicijskih potpora, gdje se  Grad Šibenik javio za nastavak radova na uređenju i opremanuju multimedijske dvorane u bivšem kinu “Odeon”, a Muzej grada Šibenika  za dovršenje stalnog muzejskog postava. Također, još uvijek nisu objavljeni odobreni programi zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima, gdje je Grad Šibenik nominirao nekoliko projekta, među ostalim i nastavak radova na sanaciji tvrđave sv. Nikole.
 

 

Tags:

VEZANE VIJESTI