Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
EKOLOGIJA
Međunarodni praznik voda: Hoćemo li Krku čuvati samo na fotografijama?

Međunarodni praznik voda:
Hoćemo li Krku čuvati samo na fotografijama?

...A ovo je živi primjer kako uglavnom ne treba ništa poduzimati s prirodom, pa ni 'štititi' ju...

Voda

U nedjelju, 22. ožujka, obilježava se Svjetski dan voda,  a kojemu je zamišljena svrha barem jednom godišnje iznova upozoriti na važnost zaštite i očuvanja voda na planeti, s obzirom  kako se zna i zaboravlja kako bez vode ne bi bilo života u nama poznatom obliku. Štoviše, ne bi bilo ni nas, pa ni ovog teksta. Unatoč tome ljudska populacija i dalje nesmiljeno samoubilački uništava svoje pitke slatke vode. Malo se zna kako rijeke i jezera čine svega 0,013 posto (!) ukupne količine voda na planeti, te da zajedno s podzemnim vodama tvore jedva 1,6 posto ukupne planetarne vode, a još 1,7 posto je još uvijek u ledenom stanju (ledenjaci).  Najveći dio, oko 97 posto, otpada na mora i oceane, koje se također trudimo što više zagađivati, na što upućuje i najnovije nastojanje da se Jadran pretvori u naftno polje.

 

O važnosti očuvanja voda dosta znaju i u Nacionalnom parku Krka, jer upravo zahvaljujući vodi i vodenim ljepotama i oni svakog mjeseca dobiju svoju plaću, s obzirom da godišnje Krku posjete stotine tisuća zadivljenih  turista iz čitavog svijeta. Zato, među ostalim,  večeras priređuju jednu izložbu fotografija.
– U petak, 20. ožujka 2015. u 19 sati svečano će biti otvorena izložba Krka korakom u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku. Izložba je rezultat višegodišnje suradnje Foto kluba Šibenik i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u povodu Svjetskog dana voda. Krka korakom izložba je 27 fotografija poučno-pješačkih staza na uzvodnom toku Krke na lokalitetima Roški slap, Ključica, Krnići Gornji i manastir Krka. Uređenje poučno-pješačkih staza i vidikovaca privlači sve veći broj posjetitelja na uzvodne lokalitete Nacionalnog parka „Krka“ što doprinosi revitalizaciji naselja uz Krku i razvoju lokalnog gospodarstva – ističe povodom izložbe nedavno imenovani ravnatej NP Krka Krešimir Šakić.
Ako se negdje može vidjeti vodena raskoš, onda je to područje oko rijeke Krke, pa stoga u NP-u vode računa o obilježavanju  međunarodnog praznika voda.
– Svjetski dan voda svake se godine obilježava 22. ožujka kako bi se skrenula pozornost na važnost slatkih voda i podržalo održivo upravljanje slatkovodnim resursima. Voda pokriva 70% Zemljine površine. Resursi pitke vode u cijelom svijetu ugroženi su, ne samo zbog prekomjernog korištenja i neodgovarajućeg upravljanja, nego i zbog povećanog zagađenja okoliša – napominje  Katia Župan iz NP Krka.
Voda (foto: Wikipedia)

Voda (foto: Wikipedia)

A što to znači ugroza resursa pitke vode najbolje su prije nekoliko mjeseci vrlo praktično mogli doznati stanovnici dobrog dijela Dalmacije, i to upravo oni koji ovisee o – rijeci Krki. Podsjetimo, zbog pojave nafte i drugih zagađivača u vodotokovima i vodoopskrbnoj mreži, voda iz Krkinog sliva je dulje od tjedan dana bila neupotrebljiva za piće, pa čak i za tuširanje ili neku drugu ljudsku uporabu. Bila je to izvanredna i alarmantna situacija, voda se dovlačila vatrogasnim cisternama u gradove i sela, no radi tog incidenta, pogađate, zasad nikada i nitko nije ni najmanje odgovarao.
Osim toga, postoji bojazan da se iz tog incidenta nije ništa niti naučilo, te kako bi nemar, traljavost i neodgovornost ponovno mogla prouzročiti nevolje tih razmjera. Odgovornost nije preuzeo nitko, premda su zdrava logika, te očigledne masne baruštine u Kninu jasno upućivale kako je krivac za to vrlo vjerojatno jedino tamnošnje tvorničko postrojenje. Nadalje, sustav odvodnje otpadnih boda u Kninu i Drnišu još uvijek nije adekvatno riješen, a u jednom trenutku su Krkinim bogatstvima zaprijetili i nebulozni planovi gradnje hidroelektrane na njezinom izvoru (!?), kao i štetna namjera da se cestovna zaobilaznica Knina gradi paralelno i nad slikovitim riječnim tokom. Tu lista besmislenih nasrtaja na najvrjedniji ovdašnji prirodni resurs ne prestaje…
Krku, dakle, ne bi trebalo čuvati samo na lijepim fotografijama.
U svakom slučaju, sve najbolje povodom Svjetskog dana voda.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI