Neovisni novinarski portal
4.3.2021.
IZDVOJENO
Maja Hrgović (Foto: hrt.hr)

Maja Hrgović u Nu2:
Ljevičari i desničari podjednako su skloni omalovažavanju žena

Maja Hrgović (Foto: hrt.hr)

Novinarka i književnica u HTV-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’ analizirala je položaj žena u današnjem društvu.

Maja Hrgović (Foto: hrt.hr)

Maja Hrgović (Foto: hrt.hr)

– Dio žena u nas ima potrebu sakriti se iza sjene muškarca, jer nam je društvo tako struktuirano – bila je početna teza Maje Hrgović, novinarke i književnice, koja je bila odabir Aleksandra Stankovića za gostovanje na Dan žena.
Maja Hrgović godinama je proučavala seksističke ispade u medijima, na estradi i u politici. – Seksizam se događa tamo gdje ga najmanje očekujete: u Saboru, u društvu intelektualaca… U svoja sam istraživanja ušla s idejom da su desničari više skloni seksizmu, bila sam zatrovana tim stereotipom. Međutim, ispostavilo se da nije tako, omjer je 50:50. Ljevičari i desničari su jednako skloni omalovažavanju žena, snishodljivosti, patroniziranju i suptilnim, ali grubim seksizmima. To nije problem ljevice i desnice, to je problem društva – istaknula je Hrgović.
Gošća emisije i autorica knjige „Žena, majka, glupača“ ponudila je i svježe primjere iz aktualnog političkog života Hrvatske, poput opaske ministra Siniša Varge o pripijenim uniformama medicinskih sestara, kao i nedavni poziv premijera Milanovića muškarcima u politici „koji bi se trebali ponašati kao muškarci“.
– To bi značilo da ženama nije dopušteno da budu čvrste, već blage, nježne i krotke – zaključila je Maja Hrgović. – Priklanjam se teoriji da bi takvi problemi bili eliminirani da su ljudi prostojni jedni prema drugima. Seksizam je u svojoj srži nepristojnost.
U emisiji je analiziran i Severinin stih: „…i kad me varaš s tobom lipo mi je“. – To je submisivno pristajanje na model u kojemu je žena domaćica, sretno ograničena na privatni prostor, skrbi za druge, prihvaća nevjeru, pa čak i nasilje i sretna je u patrijarhatu – tvrdi Hrgović. – No, feminizam je, s druge strane, otvoren za sve modele u kojima se žena pronalazi… Gleda s naklonjošću čak i na glavni lik u filmu „50 nijansi sive“, koja samovoljno preuzima submisivnu ulogu prema muškarcu u seksu.
Na pitanje gdje je granica seksizma ili kako da kompliment ne ispadne seksizam, Maja Hrgović je odgovorila: – Komplimenti su lijepa stvar, ali postoji vrijeme i mjesto za njih. Kad žene ne bi bile procjenjivane na temelju svog izgleda ili rad bio filtriran kroz prizmu izgleda, onda bi postojali temelji koji bi očistili takve komentare od seksizma. No mi ne živimo u takvom društvu.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI