Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
EKOLOGIJA
Slikoviti prikaz (foto Zelena akcija)

Labin, Rudarska 1/A:
Tribina o referendumu o ‘plominizaciji’ Istre i mogućih – 990 smrti

Slikoviti prikaz (foto Zelena akcija)
Slikoviti prikaz (foto Zelena akcija)

Slikoviti prikaz (foto Zelena akcija)

U Labinu, nekadašnjem istarskom rudarskom gradu, ispod kojega su ostale goleme rupe zbog vađenja ugljena, na prikladnoj adresi Rudarska 1/A, u tamnošnjoj Gradskoj knjižnici Labin, sutra (19. ožujka 2015. godine) u 19 sati održat će se događaj nazvan: “Tribina – referendum 29.03. o Plominu C – prilika koju ne smijemo propustiti!”. Više pojedinosti možete doznati i na FB stranici klikom OVDJE

Inače, nakon nedavnog referenduma u Pločama, u kojom je voljom većine glasova građana kazano NE gradnji termoelektrane nasred jadranske obale, slična se inicijativa o referendumskom glasovanju pokrenula i oko slučaja proširenja termoelektrane u Plominu, odnosno projekta nazvanog Plomin C. Za taj CE-projekt mnogi već godinama upozoravaju kako bi mogao imati katastrofalan utjecaj na zdravlje istarskog stanovništva, aktualni okoliš i, ali i po ključne gospodarske grane zbog kojih Istra i jest Istra (turizam, poljoprivreda…).

Nemamo ugljena, ali imamo uvoznika

Osim toga, neke građanske udruge su proteklih godina mjerodavnim institucijama slali prijave kojima su upozoravali kako su interesne skupine uz pomoć političkih struktura prilikom guranja tog projekta povrijedili niz zakona i propisa, zanemarivali prostorno-plansku regulativu i tko zna što li već ne… No, institucije pravne država i dalje, je li,  rade svoj posao.
U međuvremenu, u pitanje je zaozbiljno doveden i kredibilitet zainteresiranih potencijalnih tzv. investitora, koji se ne mogu pohvaliti čistom prošlošću, kao i općenita ekonomska isplativost projekta, budući da Hrvatska, a ni Istra ni Labin ni Raša odavno nemaju vlastitog ugljena, pa onda isti treba uvoziti iz prekooceanskih zemalja itd. Nije stoga teško pogoditi tko bi najviše koristi imao od ovog tzv. projekta, nauštrb zdravlja i zdrave budućnosti sadašnjih i budućih generacija. Možda uvoznici ugljena?

tribina labin

– Lokalna uprava na području Labinštine imala je više prilika da raspiše savjetodavni referendum o termoelektrani Plomin C, što su mnogi građani i tražili. Na žalost, takvi zahtjevi do sada su redovno bili odbijani. Sada kada je referendum napokon raspisan, građanima Labinštine omogućeno je da izraze svoj stav što je prilika koja se ne smije propustiti – vele organizatori tribine iz inicijative Zaustavimo Plomin C.

Opatija bajna – na ugljen

Na nedavnom referendumu o termoelektrani u Pločama sudjelovalo je više od 60% građana, od kojih je preko 90% bilo protiv gradnje termoelektrane, a takav rezultat nije mogao ignorirati čak niti investitor koji je nakon referenduma izjavio kako će poštivati volju građana, dodaju istarski protivnici dodatne plominizacije njihovog zavičaja.
– Rezultat referenduma u Labinštini također će biti snažna poruka HEP-u, Vladi RH, investitorima, ali i lokalnoj upravi. Važno je da što više građana izađe na referendum i iskaže svoj stav. Jer Plomin C imao bi znatan utjecaj ne samo na Labinštinu, nego i na mnogo šire područje gdje žive građani koji na ovom referendumu neće imati pravo glasa – poručuju.
Inače, na labinskoj tribini uvodna izlaganja održat će Ana Musa, koordinatorica građanske inicijative „Pravo na zdrav život“ iz Ploča, koja je vodila kampanju protiv izgradnje termoelektrane u Pločama što je rezultiralo uspješnim referendumom. Osim nje, na adresi Rudarska 1/A govrit će i Ana Kovačević, članica udruge Žmergo iz Opatije, opjevanog turističkog grada (Opatija bajna…) koji se nalazi na manje od 30 kilometara zračne udaljenosti od Plomina, pa bi utjecaj termoelektrane na taj ‘turistički biser’ bio izrazit, premda građani Opatije nemaju pravo glasa na ovome referendumu.
Plomin (foto Zelena akcija)

Plomin (foto Zelena akcija)

Prije nekoliko dana se u Gradskoj knjižnici Labin održala se tribina pod nazivom “Plomin C i zdravlje”, a na kojoj se moglo čuti više zanimljivih ali prilično zabrinjavajućih podataka.

Jedan Plomin C za 990 smrti

Na tribini, za koju bi možda prikladniji naslov bio ‘Plomin C i smrtonosne boleštine’, izlagao je Lauri Myllyvirta, glavni autor Greenpeaceove analize o utjecaju Plomina C na zdravlje naziva: “Skriveni troškovi ugljena”.
– U toj studiji utvrđeno je da bi izgradnja Plomina C godišnje dovela do 17 smrtnih slučajeva, 2.671 napadaja astme i više od 36.000 slučajeva sa simptomima oboljenja dišnog sustava. Nakon što je studija objavljena Svjetska zdravstvena organizacija promijenila je procjene utjecaja čestica PM2,5 na zdravlje te su zbog toga rezultati su još porazniji – Plomin C bi u svom radnom vijeku izazvao ukupno 990 smrti i 2,2 milijarde eura eksternih troškova – ustvrdio je Lauri Myllyvirta na tribini koju su zajednički priredili najagilniji čimbenici borbe za zdrav okoliš u Hrvatskoj: Greenpeace, Zelena akcija i Zelena Istra.
Navedeni podaci dovoljno su sugestivni, a vjerovatno će pomoći sudionicima još jednog, na neki način, sudbonosnog referenduma kojega na labinskom području zovu i – ‘prilikom koju se ne smije propustiti’.
Referendum je za svega 11 dana – 29. ožujka.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI