Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
POLITIKA
Kriza u Nacionalnom parku: U strahu za Kornate potpisuju peticiju za ‘svog’ ravnatelja

Kriza u Nacionalnom parku:
U strahu za Kornate potpisuju peticiju za ‘svog’ ravnatelja

Peticiju su podržali mnogi Murterini, ali neki su dobacivali da im je za uspjeh treba šator (Foto: Tris/H. Pavić)

Peticiju su podržali mnogi Murterini, ali neki su dobacivali da im je za uspjeh treba šator (Foto: Tris/H. Pavić)

Nakon višemjesečnih nesuglasica s Upravnim vijećem Javne ustanove ravnatelj Nacionalnog parka Kornati Robert Bobinac podnio je ostavku. Dok se čeka odluka resornog ministra zaštite okoliša i prirode u Murteru su pokrenuli peticiju koju je u nedjelju od 9 do 13 sati potpisalo 300 mještana, ali i gostiju.

– Dragi Murterini i Murterke, Kurnatari i Kurnatarke, dragi prijatelji. Uslijed činjenice da je ravnatelj JU NP Kornati, gdin Robert Bobinac dana 26. ožujka podnio ostavku zbog, kako je naveo osobnih i zdravstvenih razloga, ovime prikupljamo potpise kojima ćemo nastojati spriječiti prihvaćanje ostavke od ministra zaštite okoliša i prirode gdina Mihaela Zmajlovića jer smatramo da je ravnatelj Bobinac prvi ravnatelj do sada koji nastoji pomiriti potrebe i interese lokalnog stanovništva i Ustanove o čemu svjedoče započeti projekti. Svojim potpisom dajete potporu ostanku Roberta Bobinca na čelu JU NP Kornati za dobrobit Kurnat i Kurnatara – stoji u tekstu peticije koju je potpisalo gotovo tri stotine Murterina, njihovih gostiju, ali i stanovnika okolnih mjesta koji su na neki način zainteresirani za ove nesuglasice.

– Bobinac je prvi ravnatelj u povijesti koji Nacionalni park želi voditi u suglasju sa zakonskom  regulativom i s lokalnim stanovništvom.  Prvi je u 35 godina uspostavio dijalog s Kornatarima – kaže Martina Markov Podvinski, stručna savjetnica – biologinja mora, djelatnica NP Kornati. Ne krije da je članica HDZ-a, ali se kune da ova akcija nema veze s politikom.

Iako to mnogi mnogi neće rado priznati, sukob oko mjesta ravnatelja Nacionalnog parka ima više dimenzija. Osim komplicirane stručne, političke i gospodarske dimenzije, vezane uz zaštitu okoliša, upravljanje i održivo gospodarenje područjem Nacionalnog parka, te sukoba između Upravnog vijeća Nacionalnog parka i  ravnatelja koji odbija suradnju s vijećem, svakako je najizraženija ona koja se tiče (ne)usklađenosti interesa dviju općina na otoku Murteru: Općine Tisno i Općine Murter-Kornati. Iako je u u Tisnom na vlasti SDP, a u Murteru HDZ-HSS,  politički animozitet dvaju stranačkih blokova ovdje je tek u drugom planu, a potisnut je najprostijim mikrolokalnim interesima.

Naime, Općina Tisno iz programa EIB Svjetske banke dobila je pet milijuna kuna za uređenje Prezentacijskog centra parkova prirode i nacionalnih parkova, koji će se urediti u općinskoj zgradi u Betini. Murterini, međutim, ne žele da prezentacijski centar ‘njihovog’ parka bude u Betini, mjestu koje je praktički spojeno s Murterom, a odvojeno samo tablom s imenom mjesta. Većina posjeda na Kornatima pripada Murterinima, ime otočja su stavili u naziv općine i ljubomorno čuvaju ‘svoje Kurnate’, ne želeći da se išta vezano uz njih događa igdje osim u Murteru.

– Mi trebamo imati svoj prezentacijski centar! Zašto bi on bio u Betini? Nisam ovdje kao HDZ-ovka, nego kao Murterka zainteresirana za dobrobit svoga mjesta i Kornata – kaže Markov Podvinski.

Ravnatelj JU NP Kornati Robert Bobinac (Foto: Tris/H. Pavić)

Ravnatelj JU NP Kornati Robert Bobinac (Foto: Tris/H. Pavić)

Naime, Bobinac, iako Tišnjanin i osoba koja je postavljena na prijedlog lokalnog SDP-a, požalio se kako posljednjih mjeseci ima problema s Ivanom Klarinom, načelnikom Općine Tisno i saborskim zastupnikom SDP-a, koji je ujedno i član Upravnog vijeća NP-a. Klarin, tvrdi Bobinac, želi kroz skupi projekt posjetiteljskog centra hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode u Betini izvlačiti osobnu političku korist, na što on ne želi pristati.  Klarin, prema njegovim riječima,  želi da se kroz projekte u kojima sudjeluje NP Kornati novac usmjerava u njegovu općinu. Odbio je staviti svoj potpis na ugovor o prezentacijskom centru parkova između Ministarstva zaštite okoliš, Općine Tisno, NP Kornata i Parka prirode Vransko jezero. Tvrdi da ga Klarin prisiljava potpisati projekt težak četiri milijuna kuna, što on neće učiniti jer je kao ravnatelj ovlašten potpisivati ugovore samo do 200.000 kuna.

Bobinac nam u nedjelju, na žalost, nije bio dostupan za razgovor. Ivan Klarin, očekivano, odbacuje da radi išta što bi bilo problematično u bilo kojem smislu. Načelnik je Općine Tisno i logično je da nastoji promicati tišnjanske insterese.

– Osobni i zdravstveni razlozi zbog kojih je sada podnio ostavku prisutni su već duže vrijeme. Naime, već je jednom prije nekoliko mjeseci dao ostavku na mjesto ravnatelja. Ne znam točno što se s njim sada događa, ali moram demantirati njegove tvrdnje. Naime, Bobinac je bio na pet sastanaka sa Svjetskom bankom vezano za projekt Prezentacijskog centra u Betini i nikada ni jedno slovo, ni jedan zarez nije rekao protiv toga. Ne radi se o tome da sam ga prisiljavao da potpiše četiri milijuna kuna težak ugovor, već je samo trebao supotpisati dokument koji je već potpisao Ministar zaštite okoliša. Radi se o bespovratnim sredstvima Svjetske banke i Nacionalni park u projektu Prezentacijskog centra ne bi sudjelovao ni s jednom jedinom lipom, niti bi ijedan zaposlenik Nacionalnog parka iz Murtera prešao raditi u Betinu. Radi se o tome da bi Prezentacijski centar bio samo još jedno mjesto na kojem bi se Kornati prezentirali. Pa neću ja Murterinima ukrasti Kornate ako ih prezentiram u Betini  – kaže Klarin koji je siguran da su ostavka i peticija ‘tek politička predstava iz kuhinje HDZ-a’.

Gnuša se, kaže, politikanstva, čiji je autor Markov Podvinski, ‘bivša šefica murterskog HDZ-a, kojoj je NP Kornati platio doktorat i koja je za vrijeme bivšeg ravnatelja iz te stranke imenovana na izmišljeno mjesto zamjenice ravnatelja’.

– Žao mi je što se stvaraju ti animoziteti između Tisnog i Murtera. Kao načelniku Općine Tisno u interesu mi je napredak Tisnog i suradnja sa susjednim područjima i od toga ne bježim. Kornati su nam u neposrednom susjedstvu i logično je da smo zainteresirani da park bude prezentiran i kod nas. Pa nisam ja kriv zašto se Općina Murter nije javila na natječaj Svjetske banke. Natječaj je bio javno objavljen i mogao je bilo tko kandidirati bilo koji projekt. Zašto Murterini to nisu napravili, znaju samo oni. Osim toga, mi im ništa ne uzimamo. Tko njima brani urediti prezentacijski centra u Murteru? Neki nacionalni park se može prezentirati na 50 mjesta i ne mora nigdje – kaže Klarin.

Peticija s potpisima potpore ravnatelju Bobincu već će u ponedjeljak biti u Zagrebu. Hoće li disciplinirati ravnatelja ili će prihvatiti njegovu ostavku, zna samo ministar Zmajlović.

Peticija (Foto Tris/H. Pavić)

Peticija je u prva dva sata prikupila 88 potpisa (Foto Tris/H. Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI