Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
POLITIKA
Ivan Klarin na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: Tris/H. Pavić)

Klarin obećava da Nacionalni park ostaje u Murteru, a Bobinca optužuje za korupciju

Ivan Klarin na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: Tris/H. Pavić)
Ivan Klarin na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: Tris/H. Pavić)

Ivan Klarin na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: Tris/H. Pavić)

Načelnik Općine Tisno, saborski zastupnik  i član Upravnog vijeća NP Kornati sazvao je danas konferenciju za novinare kako bi upozorio na koruptivnu pozadinu nesuglasica oko vođenja Javne ustanove Nacionalni park Kornati. On tvrdi da ravnatelj NP Kornati Robert Bobinac manipulira Murterina, uvjeravajući ih da uređenje prezentacijskog centra u Betini zapravo znači preseljenje Uprave Nacionalnog parka iz Murtera, a  povod je u stvari neuspjeli pokušaj da se za se za smještaj uprave parka kupi zgrada po nerealno visokoj cijeni. 

 – S gnušanjem odbacujem najnovine optužbe gospodina Bobinca koje je iznio na moj račun, te me pokušao prikazati kao mrzitelja Murtera, Murterina i Kurnatara. U svom svom političkom djelovanju, kao načelnik Općine Tisno, Saborski zastupnik ili član Upravnog vijeća NP Kornati, nisam učinio ništa što bi mogao biti povod tome – rekao je Klarin.

Nesuglasice između njega i Bobinca, kaže, krenule kad je ravnatelj pokušao u Murteru po koruptivnoj cijeni kupiti zgradu za smještaj uprave Nacionalnog parka. Klarin mu je pomrsio te račune, a Bobinac je uzvratio sabotiranjem projekta Prezentacijskog centra u Betini i plašenjem Murterina da će im netko ukrati Kornate.   

– Međutim, zec leži u drugom grmu, a on se zove šprka i prljava igra Bobinca koju je pokušao progurati u Upravnom vijeću i Ministarstvu, ali mu nije poščlo za rukom. Dogodilo se, naime, da je Bobinac odbio atraktivno zemljište koje Općina Murter – Kornati prije dvije dvije godine odlučila darovati NP Kornati za gradnju upravne zgrade, te je sam, mimo Upravnog vijeća i Ministarstva, krenuo u razgovore i dogovore s privatnim investitorom. Kanio je za sedam milijuna kuna kupiti zgradu svega 100 metara dalje od ponuđenog zemljišta. Nenad Strizirep iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode je pogledao zgradu i odbio tu kupnju. Ja sam se osobno bio jako usprotivio toj zgradi smatrajući da je cijena koju je osobno dogovorio Robert Bobinac s privatnim investitorom previsoka, čak 50 posto veća od stvarne vrijednosti. Kad sam mu pomrsio te planove onda su krenuli naši osobni sukobi – rekao je Ivan Klarin.

– Nije naš sukob krenuo od prezentacijskog centra u Betini. Bio je na pet sastanaka, podržavao prezentacijski centar, ali pomrsio  sam mu račune kada nisam podržao ovaj njegov skupi i usudio bih se reći koruptivni posao. Na sreću nije realiziran, ali tada su počeli moji problemi s Bobincem. Prestao se javljati na telefon, počele su optužbe… – rekao je Klarin.

Rekao je i da će se on osobno, bez obzira na ishod sukoba, dalje zalagati za sve projekte Nacionalnog parka Kornati koji su javnom interesu i interesu Murterina, Betinja i Kurnatara, da će se zalagati i dalje da se zgrada uprave isključivo napravi u Murteru i nigdje drugdje.

– Nema govora o nikakvom prebacivanju uprave iz Murtera u Betinu. Jer kad nije prošao suludi projekt kupovine zgrade za sedam milijuna kuna, onda je problem počeo prebacivati na rivaliitet Betine i Murtera, po logici zavadi pa vladaj. Murterskoj javnosti prezentirao je kako ja svojim političkim utjecajem želim prebaciti upravu NP iz Murztera u Betinu. To je vrlo osjetljiva tema i on to vrlo dobro zna – rekao je Klarin ponavljajući kako nikome ni na kraj pameti nije bilo da se sjedište Nacionalnog parka igdje preseli, već je zamisao da prezentacijski centar u Betini bude samo jedno od mjesta na kojem se ljepote Kornata mogu prezentirati.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI