Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
POLITIKA
Ivan Vilibor Sinčić u Nu2:  Nisam projekt ni Pernara ni HDZ-a!

Ivan Vilibor Sinčić u Nu2:
Nisam projekt ni Pernara ni HDZ-a!

Ivan Sinčić Nu2 (5)

Ivan Vilibor Sinčić, nesuđeni hrvatski predsjednik, student FER-a,  jedan od pet supredsjednika Živog zida koji se podiže dočim se najavi kakva deložacija i na tome gradi svoj aktivistički, antisistemski imidž, dobio je danas novu promidžbenu priliku gostujući u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, ali je nije osobito iskoristio. U skali ocjena od 5 do deset, gledatelji su mu jedva dali nešto iznad pet, pa se umalo od odlikaša pretvorio u ponavljača…

Od Sinčića se nije puno saznalo. Tek da je puka konstrukcija i laž kako je trebao biti svećenik. O tome, navodno, nikad nije ni razmišljao.

Osim pretencioznih očekivanja velikog uspjeha na parlamentarnim izborima gdje se nadaju biti najveće iznenađenje, s mogućim velikim brojem saborskih mandata ( što bi značilo 20-30 ?!), i potencijalnom prilikom da formiraju Vladu, ili makar da u njoj participiraju, malo što se još od ovog mladog političkog aktiviste čulo.  Uglavnom, rekli bismo, već viđeno.

Iako je odnedavno shvatio da nije u znanju sve ( što bi valjda trebalo objasniti zbog čega nije još diplomirao), ipak kaže da bi rado, bude li imao priliku, studirao i ekonomiju. Manjak znanja, priznao ili ne, osjeća… Priznaje da nije stručnjak ni za monetarnu politiku , ni za gospodarstvo, ali Živi zid kojega predstavlja, ima na dispoziciji ljude koji znaju i koji su stručni.

Kao aktivist iznimno je senzibiliziran na ljude koji su zbog nepravednog, bešćutnog sustava došli u bezizlaznu situaciju, pa je danas svaki šesti kredit, primjerice, nenaplativ. Ljudima se zbog egoizma banaka, koje nisu spremne dijeliti rizik vremena i sustava u kojemu funkcioniraju, oduzima jedni krov nad glavom, što je Živi zid mobiliziralo na akciju. Smatra da je ovršni zakon surov, banke zaštićene, lihvare građane i ucjenjuju državu, a sustav je ljudožderski.

-Živi zid se pojavio zbog pravne nesigurnosti u zemlji, a ne obratno- kaže Sinčić, ne uspijevajući objasniti hrvatskoj javnosti suštinu slučaja deložacije obitelji Cvjetković u kojem je njegova udruga iznimno aktivno sudjelovala , spriječavajući djelovanje policije i provedbu deložacije.

Zanimljivo je, veli, kako bogatima bankarska sebičnost i ekstra-profit ne smetaju. Njima je uvijek dobro, ali država ne smije biti pasivna u odnosu na banke, mora se upustiti u monetarnu reformu i provesti kunizaciju. Problem je u tome što za to kod nas ne postoji politička volja, tvrdi nesuđeni šef države.

Pohvalio se da je i osobno bio sedam puta uhićivan, osporio da bi bio HDZ-ov ili projekt Ivana Pernara, odnosno bilo čiji, te ustvrdio kako su te priče puko podmetanje. Uvjeren je da je krenula nekakva hajka protiv Živog zida i njega osobno, potaknuta sa suda, ali se konzekvencija ne boji. – M i smo samo ogorčeni mladi ljudi- kazao je, propuštajući dodati i još dva atributa: nestrpljivi i   ambiciozni u zadatku kojega su preuzeli…

Potvrdio je da je Živi zid odbio pružiti potporu jednoj članici HDZ-a kod deložacije, ali samo zato što je njezin odnos spram drugih građana u takvoj situaciji potpuno nesolidaran i indiferentan.

Najavu suradnje tzv. stranačkih otpadnika , Jadranke Kosor, Radimira Čačića i Slavka Linića ocijenio je vrhuncem licemjerja jer svojim neprincipijelnim i deideologiziranim stajalištima ova je trojka, smatra, pokazala da su im važne samo fotelje.

Protiv je istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu zbog potpunog ignoriranja javnosti i građana u tom pitanju, ali i zbog činjenice da se nimalo nije vodilo računa o odbačenim bombama u Jadranu, zbrinjavanju radioaktivnog otpada i drugim posljedicama vađenja nafte iz jadranskog podmorja.

Ne vidi nikakvu konkurenciju u ORaH-u i Laburistima jer su to stranke iznikle iz sustava, za razliku od Živog zida koji se stvarao odozdo. Aktualnu Milanovićevu vladu nimalo ne cijeni, drži da bi za narod bilo najbolje da ta nesposobna ekipa ode što prije, ali će, drži, još gore  biti ako se HDZ vrati na vlast. Od predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović ne očekuje ništa, a objektivno, kaže, ništa i ne može. No, mogu građani i zato ih poziva  da se angažiraju jer je pasivnost katastrofa za društvo željno promjena.

Ivan Sinčić Nu2 (1)

.

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI