Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
UKRATKO
Hrvatsko novinarsko društvo: Protiv otkaza na HRT-u svim sredstvima

Hrvatsko novinarsko društvo:
Protiv otkaza na HRT-u svim sredstvima

hnd_logo

– Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva šokiran je odlukom glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana i traži da odmah povuče otkaze koje namjerava dati Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić, a za čije je otkazivanje ugovora zatražio mišljenje sindikata na HRT-u. Goran Radman im namjerava dati otkaz zbog navodno prekršenih odredbi Etičkog kodeksa HRT-a, prema kojima se ne smije javno istupati bez dopuštenja nadređenih. HND oduvijek smatra da novinari kao javne osobe imaju pravo istupati u javnosti u svakom trenutku, slobodno izražavati stavove. To je ustavno pravo – stoji u priopćenju koje je upravo objavilo Hrvatsko novinarsko društvo, koje za tu prigodu citira Ustav. 

 

”Jamči s sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji“, piše u članku 38. Ustava RH

 

Novinari se pogotovo imaju pravo braniti od medijskih i drugih napada, pogotovo kad su oni slabo potkrijepljeni i slabo argumentirani.

 

– Elizabeta Gojan se zbog prijenosa predsjedničke inauguracije Kolinde Grabar Kitarović 15. 2. 2015. na Hrvatskoj televiziji, koji je uređivala i komentirala, našla pred valom kritika koje su jednim dijelom bile koordinirane i osmišljavane iz jedinstvenog medijsko-političkog centra. Tu nije stao neviđen „medijski linč“. I poluprivatnim i privatnim kanalima obasuli su je najtežim uvredama, klevetama, etiketiranjima i zastrašujućim anonimnim prijetnjama. Elizabeta Gojan našla se u situaciji da se zbog takvih napada upućenih ne samo njoj već i njezinoj maloljetnoj djeci – brani. I to nakon što je – unatoč njezinim višekratnim molbama svim nadređenima u hijerarhiji – izostala bilo kakva pomoć ili zaštita. HRT ni nakon konstantnih prijetnji koje su joj upućivane – ni na koji način nije reagirao – ističe se nadalje u HND-ovu priopćenju.

 

– Slučaj Hloverke Novak Srzić je drukčiji jer je ona vodila akciju potpisivanja peticije protiv kolegice iz vlastite kuće Elizabete Gojan i načina na koji je ona komentirala predsjedničku inauguraciju, što je potpuno neuobičajeno i svakako je nekolegijalno. Ali što se tiče otkaza koje Goran Radman želi provesti, principijelno se žestoko protivimo otkazima i Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić – kažu.
– Nema sumnje da će sindikati odbiti dati suglasnost za otkazivanje njihovih ugovora, ali glavnog ravnatelja mišljenje sindikata ni u čemu ne obvezuje. HND će svakako iskoristiti sve legitimne metode da eventualnu konačnu odluku glavnog ravnatelja HRT-a o otkazivanju ugovora zbog „neovlaštenog“ istupanja u javnosti spriječi – ustvrdio je u ime Izvršnog odbora HND-a Zdenko Duka, predsjednik HND-a.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI