Neovisni novinarski portal
21.9.2020.
POLITIKA
HND: Činjenice o prosvjedu nisu govor mržnje

HND:
Činjenice o prosvjedu nisu govor mržnje

hnd_logo

Hrvatsko novinarsko društvo izdalo je danas priopćenje za javnost kojim  kaznene prijave protiv Jutarnjeg lista i Index.hr-a zbog navodnog govora mržnje ocjenjuje potpuno deplasiranim, a prozivanje novinara kao prijetnju. 

– Jutarnji list i Index.hr objavili su prije dva dana istinite priče o tome da jedan od vođa prosvjeda branitelj Đuro Glogoški posljednjih pet mjeseci za spavanje i boravak koristi kuću Ministarstva branitelja u Zaprešiću, koja je inače namijenjena svim stopostotnim hrvatskim vojnim ratnim invalidima kojima su potrebne hitne liječničke intervencije. 
Tekstovi koje su mediji objavili mogu se opovrgnuti jedino demantiranjem činjenica, a to nitko od prisutnih na konferenciji za novinare danas pod savskim šatorom nije učinio. Jer, očito je da je ono što je objavljeno istinito. 
Proglašavati govorom mržnje činjenice koje se ne mogu demantirati može ili onaj koji jako malo zna o medijima ili onaj koji želi novinarima poslati poruku da se o braniteljima pod šatorom u Savskoj ne smije pisati negativno. Drugim riječima, najava kaznenih prijava koje ni po kojem kaznenom zakonu ne mogu proći je prijetnja i zastrašivanje novinara. 
Da je riječ o prijetnji, svjedoči i priopćenje koje su u subotu zajedno poslali Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije a u kojem se dvije novinarke poimence prozivaju da one „prednjače u neprofesionalnom odnosu prema Savskoj 66“. Šaljući priopćenje čak su poslali i fotografiju jedne od njih koja inače uopće nije pisala o braniteljima –  stoji u priopćenju HND-a koje potpisuje Zdenko Duka, predsjednik profesionalne udruge novinara.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI