Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
POLITIKA
Glogoški ministru Matiću savjetovao: Trebate liječnika, možda i ostavku-  iz zdravstvenih razloga…

Glogoški ministru Matiću savjetovao:
Trebate liječnika, možda i ostavku- iz zdravstvenih razloga…

Josip Klemm i Đuro Glogoški (Foto H. Pavić)U gotovo  pet mjeseci driblanja Vlade Zorana Milanovića, ratni veterani utaboreni ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66 gol nisu uspjeli zabiti, a lopta se počela opasno zadržavati na njihovom terenu, pa sad već prijeti opasnost i od autogola. Policiji je trebalo dugo da postupi, ali na kraju je u šator ipak stigla s dvije prekršajne prijave. Đuri Glogoškom i Josipu Klemmu. Kao organizatorima neprijavljenog prosvjeda u Savskoj. Čeka ih kazna od 5- 20 tisuća kuna zbog kršenja zakona. Dobili su prijave i za subotnji marš Zagrebom, sve do zgrade premijera Zorana Milanovića, kao odgovor na antiprosvjed organiziran pod parolom „Stop teroru šatoraša“. Ovu drugu prijavu ponosno su preuzeli, jer, javno su se i deklarirali kao organizatori, ali oni prvu, iz čiste “skromnosti“ su odbili, jer, kako veli Klemm, „to je spontano okupljanje i naši prijatelji u šatoru naljutili bi se kad bismo rekli da smo mi organizatori“.

I dok su veterani srdačno ćaskali s policajcima pod šatorom, ministar branitelja Predrag Matić sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare da bi objavio koliko hrvatsku državu stoji braniteljsko dostojanstvo. Dvadeset milijardi kuna- objelodanio je Matić, pozivajući se na radni materijal koji je Ministarstvo dobilo od veterana. A rad je bio minuciozan, materijal, kako reče Matić, šokantan. Što li se sve tu ne traži da bi se zaštitilo dostojanstvo hrvatskih branitelja!?

Supružnici “nasljednici”

Između ostalog, pravo na nasljednu mirovinu supružniku preminulog branitelja i to u punoj snazi, sa samo 45 godina. Ili, nema otkaza za branitelje ma što počinili, ma kako tvrtka loše poslovala. Najniža braniteljska mirovina ne smije biti ispod prosječne plaće u Hrvatskoj, a naknada za nezaposlenog branitelja bar četiri tisuće kuna… Možda još samo da se zakonom propiše da su branitelji izuzeti od poštivanja bilo kojeg zakona RH?! Da im to nisu obećali njihovi politički pokrovitelji, koji su ih instruirali, mobilizirali i na određeni način njihovu višemjesečnu akciju već honorirali? Nije li Ante Deur već promaknut u predsjednika Savjeta za branitelje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović? Pobijedi ili HDZ na parlamentarnim izborima, možda i Klemma čeka kakva zgodna sinekura…

Društvo iz šatora odmah se distanciralo od  radnog materijala kojim je danas ministar Matić „mahao“ pred novinarima, jer, veli Glogoški, oni svoj prijedlog zakona nisu ni dostavili Ministarstvu, a tko stoji iza ovoga pojma nemaju. Zar?

Nisu prijedlog doradili do kraja, pa ne mogu ni procijeniti koliko će državu stajati svi njihovi zahtjevi, ali, pošteno priznaju da je nerazumnih traženja bilo, no, odbacili su ih.

Razvodnio se šatorski “ustanak”

Dakle, opet je posrijedi obmana ministra, tvrde,  ocjenjujući da Predrag Matić ima ozbiljne zdravstvene probleme, pa ga, zajedno s ostalom političkom svitom, savjetuju da pođe na liječnički pregled. Nadajući se da će mu liječnik zabraniti stresni ministarski posao. I tako će ga se riješiti i bez njegove ostavke. A ipak će biti po njihovu. Bila bi to idealna izlazna strategija za one koji su se izgubili u svojoj taktici izazivanja krize vlasti i nereda.

Već je i njima dosta toga. Postalo je dosadno. Nema više početne napetosti. Šator je postao zagušljiv. Atmosfera je pala. Nema entuzijazma. Izgubio se smisao „pobune“. Razvodnio se „ustanak“. Trebalo bi poći kući. Ali kako, a da to ne bude kapitulacija? O njihovim ultimativnim zahtjevima za ostavkama ministra branitelja Predraga Matića i njegovih pomoćnika, više se i ne govori. Sve je više oponenata iz vlastitih redova. Ilija Vučemilović odavno je napustio šator… Predsjednica države ispunila je cjelogodišnju kvotu sastajanja s braniteljima. Predsjednik Sabora Josip Leko ustrajno poziva na razgovor u institucijama, traži konkretan prijedlog veteranskih zahtjeva kojim bi se, eventualno, redefinirao ili korigirao Zakon. Previše je to za njih. Došlo je do zamora materijala. Potrošili su sve domoljubne fraze, sve jugokomunističke etikete, sve optužbe na račun ove „nenarodne“ , „antihrvatske“ vlasti.

Kad tad šator mora pasti…

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić prima više pohvala nego pokuda za postupanje policije, makar i benevolentnije spram „Glogoški-Klemm grupe“ negoli minorne, antiprosvjedne skupine. Njegova taktika strpljenjem protiv provokacija, pokazala se kao dobitna. Ipak je najvažnije spriječiti fizičke sukobe, nerede,  krv i uhićenja na ulicama. A šator kad-tad mora pasti…

Kad njihovom ilegalnom kampiranju, uzurpiranju javne površine, neprijavljivanju okupljanja i javnih „bakljada“, nema nikakvog otpora, kad nema reakcije, ideja gubi smisao. Cilj nisu postigli, ali su strah i zebnju u narodu posijali, čak i neku vrst animoziteta spram branitelja izazvali, a što je za njih najporaznije, potpora njihovom prosvjedu kopni. Kao i povjerenje i solidarnost veteranske populacije. Tražili su previše. I to mahom oni kojima je država dala i više nego je mogla, dok su ratni dragovoljci bez odličja i mirovina ostali i dalje u tišini, zasjenjeni privilegijama najbučnijih.

portret_tjedna_matic_predrag

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI