Neovisni novinarski portal
25.10.2020.
POLITIKA
Franko Vidović: Glogoški ne artikulira probleme branitelja, već probleme HDZ-a

Franko Vidović:
Glogoški ne artikulira probleme branitelja, već probleme HDZ-a

Saborski zastupnik SDP-a najavio je seriju tribina koje će prethoditi izradi novog prijedloga Zakona o braniteljima.

Franko Vidović (Foto Hrvoslav Pavić) (30)
Prva tribina bit će održana u šibenskoj Gradskoj knjižnici u srijedu, 1. travnja, s početkom u 17 sati.
– Kao saborski zastupnik i član Odbora za ratne veterane, odlučio sam se na održavanje tribina s kojima krećem iz mog Šibenika. To nisu stranačke tribine, one su u prvom redu usmjerene prema braniteljskoj populaciji, jer želim dobiti informacije iz prve ruke. Svjestan sam da u braniteljskoj populaciji postoji niz problema, koji su se s godinama multiplicirali – kaže Vidović. – Želim otvoreni dijalog s braniteljima, čuti njihove stvarne probleme, a nakon toga te probleme sistematizirati i pokušati ih artikulirati kroz novi prijedlog zakona.
Novi bi Zakon, mišljenja je Franko Vidović, trebao biti organski. –  To bi značilo da je nadređen svim drugim zakonima po pitanju braniteljske populacije. Ustavni zakon, po meni, nema nekog velikog smisla jer bi to značilo cementiranje određenih pozicija zauvijek. Uostalom, Ustav ni ne dozvoljava tako nešto.
Posljednji zakon vezan uz branitelje donesen je 2004. godine, a od tada su se, rekao je SDP-ov saborski zastupnik na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Šibeniku,  promijenili fokusi problema.
– Držim da je postojeći Zakon o braniteljima dosta dobar, ali bi ga trebalo nadograditi. Pritom treba voditi računa da je proračun Ministarstva branitelja, i ono što građani Hrvatske izdvajaju za mirovine branitelja, do 2004. ukupno iznosilo oko 3.5 milijarde, a danas to iznosi 5.5 milijardi kuna. Ovog trenutka Ministarstvu je na raspolaganju oko četiri milijuna kuna za neke nove aktivnosti, što nije neka prevelika cifra – rekao je Vidović.
Drugačijom raspodjelom prava, tvrdi, može se proširiti krug onih o kojima Republika Hrvatska skrbi. – Stoga, pozivam u srijedu, 1. travnja, u 17 sati, u šibensku Gradsku knjižnicu pripadnike braniteljskih udruga i sve zainteresirane da porazgovaramo i vidimo koji su gorući problemi. Nažalost, gospodin Glogoški i ekipa koja prosvjeduje u Zagrebu ne artikuliraju probleme branitelja, oni artikularaju probleme HDZ-a.
Franko Vidović je na kraju komentirao i SMS-prijetnje ministru branitelja Fredu Matiću, koji se danas zbog toga obratio i policiji: – To što se događa ministru Matiću, koji je neprijeporni ratni heroj, jest prestrašno. Nadam se i vjerujem da to nije slika braniteljske populacije. Fred Matić već nekoliko mjeseci odlazi po kruh u pratnji dva policajca iz Specijalne policije, zar je to doista potrebno u današnjoj Hrvatskoj?
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI