Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
IZDVOJENO
Frane Lučić: ‘Ne želim mirovinu – htio bih raditi i biti koristan društvu’

Frane Lučić:
‘Ne želim mirovinu – htio bih raditi i biti koristan društvu’

Frane Lučić (2)

Frane Lučić ni osam godina nakon stradavanja  nije uspio ostvariti pravo na odštetu, ali je završio fakultet i traži posao. Je li država morala odbaciti kornatskog heroja i prisiliti ga da pravdu traži na sudu?

Osam godina nakon tragičnog vatrogasnog desanta na otok Kornat, u kojem su smrtno stradala 12-orica pripadnika JVP Šibenik, te DVD-a Vodice i DVD-a Tisno, jedini preživjeli heroj Frane Lučić još uvijek liječi rane. Bori se s teškim posljedicama i invaliditetom, ali se ne predaje – 28. veljače diplomirao je na FESB-u Sveučilišta u Splitu i stekao zvanje magistra-inžinjera elektrotehnike. Kako je studirao uz stipendiju HEP-a, odmah po diplomi je otišao u tvrtku na razgovor za posao.
– Lijepo su me primili i čestitali, ali stipendija koju sam primao nije kadrovska, tako da me nisu isti dan primili na posao, ali su mi rekli da ne brinem. Pozvat će me kad se otvori odgovarajuće radno mjesto – rekao nam je Lučić, koji vjeruje da će HEP ispuniti obećanje.

Frani je želja da se zaposli negdje u Šibeniku, Zadru, Splitu… kako bi što više vremena mogao provoditi u svom rodnom i  voljenom Tisnom, ali razmišlja i da sreću okuša, ako bude morao, i negdje drugdje. U Zagrebu, primjerice. Čuo je da se u glavnom gradu u HEP-u lakše dobije posao. Šest tisuća kuna koje diplomirani inžinjer elektrotehnike može zaraditi u Splitu je, naime, velik novac, dok u Zagrebu inžinjeri imaju više izbora i manji je pritisak na javno poduzeće koje se bavi proizvodnjom i distribucijom električne energije.
– Ne radi čovjek samo za novac. U životu svatko od nas želi imati svrhu i razlog da se ujutro ustane i otiđe negdje gdje će biti koristan – objašnjava Lučić zašto želi raditi, a ne živjeti od mirovine ili rente, koja mu je, na kraju krajeva, dodijeljena nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Šibeniku.
Naime, po tužbenom zahtjevu teškom 3,9 milijuna kuna sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Jadranka Klisović na ročištru od 5. ožujka dosudila je da mu Općina Tisno i DVD Tisno, čiji je zaposlenik bio u vrijeme stradavanja, solidarno na ime neimovinske štete moraju isplatiti 1,9 milijuna kuna, zajedno sa zateznim kamatama koje počinju teći od 16. 6. 2012. po stopi od 12 posto. Preostali zahtjev potraživanja na ime neimovinske štete na iznos od dva milijuna kuna je odbijen, ali su Općina i DVD obvezani Lučiću na ime imovinske štete za troškove tuđe pomoći i njege isplatiti 13.320 kuna sa zateznim kamatama od dana 31. prosinca 2007. godine, a od 1. srpnja 2009. nadalje rentu za troškove tuđe pomoći i njege iznos od 5.400 kuna sa kamatom. Sve dospjele obroke dužni su isplatiti odjednom, uvećane za zateznu kamatu. Nadalje, na ime troškova za poboljšanu hranu, vitaminske preparate i kreme za kožu od 1. srpnja 2008. nadalje dužni su mu isplaćivati mjesečni iznos od 1500 kuna.
Presuda je još uvijek nepravomoćna. Žalbu su najavili i Općina Tisno i DVD, kao i odvjetnik Frane Lučića.  Istovremeno u Zagrebu traje drugi proces po istoj tužbi, kojim Lučić isti iznos potražuje od Republike Hrvatske i Grada Šibenika.
Lučić je, naime, još u ožujku 2009. godine Republici Hrvatskoj ponudio mirno rješenje spora, ali je bio odbijen. U rujnu 2009. na općinskom sudu u Zagrebu pokrenuo je parnicu za naknadu štete protiv Republike Hrvatske i Grada Šibenika, a 2011. je odštetni zahtjev proširio na i na Općinu Tisno i na DVD Tisno. Međutim, slučaj je razdvojen i Lučić je bio prisiljen istu parnicu za naknadu štete  protiv Općine Tisno i DVD-a u lipnju 2012. pokrenuti na Općinskom sudu u Šibeniku. Ponovno je odbijena nagodba.
– Moja je želja bila da se to riješi dogovorom, a kako do njega nije došlo, želio sam to okončati samo jednim sporom. Zašto je slučaj razdvojen i zašto se toliko odugovlači i nabijaju se troškovi, treba pitati sud – kaže Frane Lučić. 

Obitelji svih 12 stradalih vatrogasaca, kao i obitelj Frane Lučića, dobili su još 2010. godine odštetu koja im je isplaćena iz državnog proračuna. Njegovi majka, otac, brat i baka su dobili od Općine Tisno i DVD-a Tisno 1.140.000 naknade za duševne boli koje trpe zbog osobito teškog invaliditeta koje je u tragičnoj vatrogasnoj ekspediciji na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. godine zadobio njihov sin, brat i unuk. Slične iznose su dobile i obitelji poginulih vatrogasaca. Tuženici se u ovim tužbama nisu protivili odštetnim zahtjevima. Vatrogasne postrojbe i jedinice lokalne samouprave prihvatile su odgovornost, a novac za odštete je stigao iz državnog proračuna. Zašto su svima bez protivljenja isplaćene odštete iz državnog proračuna, osim njemu, Lučić ne zna. Za sada nitko nije odgovorio na ovo pitanje.

– Nikako ne bih želio uzimati novac od Općine Tisno ni od tišnjanskog DVD-a. U Tisnom ima puno važnijih stvari na koje se novac treba potrošiti – skroman je Lučić.

Na Općinskom sudu u Zagrebu presuda bi trebala biti donesena na ročištu koje je zakazano 8. svibnja. Ukoliko na koncu pravomoćno dobije obije parnice, protiv RH i Grada Šibenika u Zagrebu i protiv DVD-a i Općine u Šibeniku, Frane će moći birati od koga će se naplatiti traženih 3,9 milijuna. Ipak, više nego na sudski spor trenutno je fokusiran na traženje posla. Otkako je diplomirao, više ne prima stipendiju, već živi od mirovine koja s invalidninom iznosi tek oko 2500 kuna.
– Nemam se što žaliti. Mnogima u ovoj državi je puno teže nego meni. Vjerujem da ću uskoro dobiti posao – kaže Lučić.

6. obljetnica - Kornati 401

Tags: ,

VEZANE VIJESTI