Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
IZDVOJENO
Frane Lučić ne želi tišnjanski novac: S Ivanom Klarinom ide po nagodbu kod Orsata Miljanića

Frane Lučić ne želi tišnjanski novac:
S Ivanom Klarinom ide po nagodbu kod Orsata Miljanića

Osam godina nakon Kornatske tragedije jedini vatrogasac koji ju je s teškim posljedicama preživio jedini još nije dobio nikakvu odštetu od Republike Hrvatske. Presudom Općinskog suda u Šibeniku od 5. ožujka odštetu su mu dužni platiti Općina Tisno i DVD Tisno, ali Lučić ne želi tišnjanski novac, pa je jutros s načelnikom Ivanom Klarinom dogovorio slijedeće pravne korake, nakon čega je općina uložila žalbu na presudu.

Tisno (Foto H. Pavić)

 Osam godina nakon Kornatske tragedije jedini vatrogasac koji ju je s teškim posljedicama preživio jedini još nije dobio nikakvu odštetu od Republike Hrvatske. Presudom Općinskog suda u Šibeniku od 5. ožujka odštetu su mu dužni platiti Općina Tisno i DVD Tisno, ali Lučić ne želi tišnjanski novac, pa je jutros s načelnikom Ivanom Klarinom dogovorio slijedeće pravne korake.

Općina Tisno jutros je uložila žalbu na presudu Općinskog suda u Šibeniku od 5. ožujka, kojom je solidarno s DVD-om Tisno, čiji je Općina osnivač, obvezana kornatskom heroju Frani Lučiću na ime neimovinske štete isplatiti 1,9 milijuna kuna,  rentu za tuđu pomoć i njegu od 5.400 kuna mjesečno, kao i mjesečni iznos od 1500 kuna za poboljšanu hranu, vitaminske preparate i kreme za kožu. Žalba je upućena nakon jutrošnjeg dogovora načelnika Općine Tisno Ivana Klarina i Frane Lučića.
– Frane Lučić izričito odbija naplatiti naknadu štete s računa Općine Tisno, te je dogovoreno da općina Tisno podnese žalbu, s obzirom da nije odgovorna za događaj od 30. kolovoza 2007. godine i za štetu koja je tada nastala. Također, želimo istaknuti da se Općina ne žali na utemeljenost presude i iznos odštetnog zahtjeva. Smatramo tek da je presuda pogrešno adresirana i da odšteta treba biti isplaćena iz državnog, a ne općinskog proračuna, kao što je bio slučaj s odštetama koje su 2010. godine isplaćene obiteljima stradalih vatrogasaca – izjavio je nakon jutrošnjeg sastanka načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

S obzirom da se u svibnju i na Općinskom sudu u Zagrebu očekuje presuda po istom odštetnom zahtjevu kojim se isti iznos po istim osnovama traži od Republike Hrvatske i Grada Šibenika, Općina Tisno i Ivan Klarin zajedno s Franom Lučićem još jednom pozivaju na nagodbu.
– Na današnjem sastanku složili smo se da pokušamo dogovoriti sastanak s ministrom pravosuđa Orsatom Miljanićem. Općina Tisno bi bila posrednik u postizanju nagodbe između Frane Lučića i Republike Hrvatske – rekao je Klarin.

Frane Lučić je do sada preko svog odvjetnika u više navrata pokušao postići nagodbu, ali mu je svaki put odgovoreno kako za tako nešto nema pravnog osnova. Lučić, a sada i općina Tisno, međutim, inzistira na nagodbi, budući da ju je bilo moguće postići u slučaju odštete obiteljima svih vatrogasaca stradalih u kornatskoj tragediji koja je prije pet godina isplaćena iz državnog proračuna.

Lučić je, naime, još u ožujku 2009. godine Republici Hrvatskoj ponudio mirno rješenje spora, ali je bio odbijen. U rujnu 2009. na općinskom sudu u Zagrebu pokrenuo je parnicu za naknadu štete protiv Republike Hrvatske i Grada Šibenika, a 2011. je odštetni zahtjev je, zbog formalnih razloga, proširen na i na Općinu Tisno i na DVD Tisno. Međutim, slučaj je razdvojen i Lučić je bio prisiljen istu parnicu za naknadu štete  protiv Općine Tisno i DVD-a u lipnju 2012. pokrenuti i na Općinskom sudu u Šibeniku.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI